Συντονισμός και …αυτοσυντηρούμενη ταλάντωση.

Δείτε εδώ τι θα συμβεί αν το ηχητικό κύμα συντονίσει το γυαλί ενός ποτηριού και μετά δείτε τι συνέβη στη   γέφυρα Tacoma στην Αμερική το 1940! Στα εγχειρίδια της φυσικής, η  δραματική κατάρρευση της Tacoma Narrows Bridge το 1940 αποδίδεται συχνά στο φαινόμενο του συντονισμού. Σήμερα, το φαινόμενο της κατάρρευσης της γέφυρας εξηγείται ως αποτέλεσμα μιας καταστροφικής αυτοσυντηρούμενης ταλάντωσής της.
Το ίδιο φαινόμενο μπορεί επίσης να προκαλέσει τη διάλυση των φτερών του αεροπλάνου γιατί θα προκαλέσει την σφοδρή  ταλάντωσή τους, αλλά και να κινήσει σαν φαντάσματα τις κούνιες σε ένα πάρκο.Και όποιος νομίζει πως αυτά γίνονταν τα «παλιά» χρόνια μπορεί να δεί και τη γέφυρα Volgograd.

Kατηγορίες

Πρόσφατα άρθρα

Σαν σήμερα

  1. 16/09/: Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση του στρώματος του Όζοντος
    Κάθε χρόνο στις 16 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση του Στρώματος του Οζοντος, σε ανάμνηση της 16ης Σεπτεμβρίου του 1987, όταν αντιπρόσωποι από 24 χώρες υπέγραφαν το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, δεσμευόμενοι να περιορίσουν εκείνες τις χημικές ουσίες που καταστρέφουν το ζωτικό για τον άνθρωπο στρώμα του όζοντος. Σχετικός δικτυακός τόπος http://ozone.unep.org
Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων