Η γλώσσα δεν είναι απλώς επικοινωνιακό όργανο. Είναι ζωντανός οργανισμός, παιδί μας, που γεννιέται, εξελίσσεται και μεταβάλλεται μαζί με μας. Οι λέξεις είναι φορείς πολιτισμού, κουβαλούν φορτία ιστορίας, που ζητούν ανίχνευση, προκαλούν διερεύνηση. Γλώσσες με μακρά παράδοση και υψηλές πολιτιστικές επιδόσεις, όπως η ελληνική, διαθέτουν ένα εκτεταμένο, πλούσιο και πολλαπλά ενδιαφέρον λεξιλόγιο.
Οι λέξεις συνδέουν ανθρώπους· εκφράζουν νοήματα και αισθήματα· διεγείρουν και διαμορφώνουν συνειδήσεις· ξυπνούν συνειρμούς· αποτελούν αξίες πολιτισμού· υπηρετούν την επιστήμη, την τέχνη, τη θρησκεία, την πολιτική, τις διαπροσωπικές σχέσεις· απεικονίζουν την πνευματική κατάσταση, τη νοοτροπία, την ιδιομορφία, την ταυτότητα κάθε έθνους· οι λέξεις είναι φορείς ιστορίας· οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία· οι λέξεις αποκαλύπτουν, συγκαλύπτουν, ξαφνιάζουν, γοητεύουν.
Γι’ αυτό, η περιπλάνηση στον κόσμο των λέξεων είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική και γοητευτική υπόθεση. Παράλληλα, αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, άσκηση αυτογνωσίας.
Μα – ίσως – πάνω απ’ όλα:
Η κάθε λέξη είναι μια έξοδος για μια συνάντηση
Πολλές φορές ματαιωμένη
Και τότε είναι μια λέξη αληθινή
Σαν επιμένει στη συνάντηση
(Γ.Ρίτσος «Το νόημα της απλότητας»)
Το ιστολόγιο φιλοδοξεί να φιλοξενήσει σώματα λέξεων της ελληνικής γλώσσας, λέξεις που χρησιμοποιούμε ίσως καθημερινά και “ανυποψίαστοι” για την προέλευση, το βάθος και τις διαδρομές τους, καθώς και ποικίλο γλωσσικό υλικό. Ο αναγνώστης μπορεί μέσα απ’ αυτό να πληροφορηθεί την ιστορική διαδρομή τους, την ερμηνεία τους, τις ρίζες τους, τη θέση τους στον “κόσμο των λέξεων”. Από αυτή την προσέγγιση δεν θα μπορούσε να λείψει και η ζήτηση του «ετύμου», η ετυμολογία – όπως ονομάζει η γλωσσική επιστήμη την επιστημονική αναζήτηση της καταγωγής των λέξεων, της αρχικής ρίζας και της πρώτης σημασίας των λέξεων, και την ερμηνεία των φωνολογικών και σημασιολογικών τους εξελίξεων βάσει των διδαγμάτων της Ιστορικο-συγκριτικής γλωσσολογίας. Καλή περιπλάνηση!
Αφήστε μια απάντηση