Το τζιτζίκι

Καλημέρα , καλημέραα !!! μικρά μου….ζουζουνάκια και γονείς!!! Ποιός κοιμάται ακόμα;…… και δεν είπε καλημέρα; Σας βλέπουμε!!!! Για να τεντωθούμε λίγο…έτσι  μπράβο και τώρα έτοιμοι!!! Χοροπηδάμε σαν τις μπαλίτσες 5 φορές τιναζόμαστε σαν ελατήρια(προσοχή το φωτιστικό!!!)..2 φορές ,μετράμε μέχρι το ..100 …ναι καλά ακούσατε… δεν ακούμε…πιο δυνατά.. Έτσι μπράβο!!! Τέλεια ξυπνήσατε …όλοι!!!

Αυτή την εβδομάδα θα μιλήσουμε για τα έντομα!! Έντομα, έντομα παντού τώρα την άνοιξη, αλλά και μετά την άνοιξη. Ποια εποχή έχουμε μετά την άνοιξη; Το καλοκαίρι!!!

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα έντομο που μας ξεκουφαίνει το καλοκαίρι!! Μαντέψτε!!!! Αίνιγμα: ” Δεν μου αρέσει η δουλειά προτιμώ την τεμπελιά. Όλη μέρα τραγουδάω το καλοκαίρι προτιμάω!!!””

Τι είναι;

Φυσικά ο τζίτζικας ,σωστά μαντέψατε!!!

Τι είπαμε ότι είναι έντομο; Είναι ένας οργανισμός ,που το σώμα του χωρίζεται σε τρία μέρη: κεφάλι-θώρακας-κοιλιά. Το κεφάλι έχει τις κεραίες και τα μάτια. Ο θώρακας περιλαμβάνει τα φτερά και τα πόδια που είναι έξι.

Τα έντομα είναι από τα πιο διαφορετικά μεταξύ τους είδη ,του ζωικού βασιλείου και αποτελούνται από 1.000.000 είδη(και παραπάνω).

Υπάρχουν έντομα ωφέλιμα αλλά και βλαβερά. Τα έντομα περπατάνε ,πετάνε ή πηδάνε και κάποια από αυτά κολυμπάνε!!!! Πολλά έντομα υιοθετούν το τριγωνικό βάδισμα ,με το οποίο περπατάνε αγγίζοντας με τα πόδια τους το έδαφος κάνοντας τρίγωνα.

Το τζιτζίκι

Το τζιτζίκι είναι ένα έντομο που ζει συνήθως στα δέντρα και παράγει ένα χαρακτηριστικό ήχο,που προδίδει την παρουσία.του. Ένα ήχο που σημαδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού. Ας δούμε πως γεννιέται.

Το θηλυκό γεννάει τα αυγά του το καλοκαίρι μέσα σε τρύπες, που κάνει σε.μαλακούς βλαστούς από δέντρα.

Αυτό γίνεται κατά τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Από τα αυγά βγαίνουν οι προνύμφες περίπου κατά το τέλος του καλοκαιριού. Οι οποίες κατεβαίνουν από τα δέντρα κάνουν τρύπες μέσα στο έδαφος κοντά στις ρίζες,για να τρέφονται. Κι εκεί ζουν για τέσσερα χρόνια,τα είδη που ζουν στην Ελλάδα,σε άλλες χώρες 13 ή 17 χρόνια!!! Μέχρι που να μετατραπούν σε κανονικές νύμφες,οι οποίες αφού σκάψουν τούνελ βγαίνουν στο φως!! Τότε το κέλυφος μέσα στο οποίο βρίσκεται φουσκώνει και σκάει και βγαίνει το νεαρό τζιτζίκι.

Πως παράγεται ο χαρακτηριστικός ήχος!!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τζιτζίκι για την ειδική ηχητική συσκευή που υπάρχει ανάμεσα στο θώρακα και την κοιλιά του τζιτζικιού. Είναι δύο μικρά τύμπανα που έχουν στη μέση μία χορδή και όταν αυτή τρίβεται ανάμεσα τους,παράγεται ο γνωστός.ήχος τζι-τζι από τον οποίο έχει πάρει και το όνομά του.

Τραγουδούν μόνο τα αρσενικά με στόχο να προσελκύσουν τα θηλυκά. Ακόμα και το ίδιο το τζιτζίκι δεν μπορεί να ανεχθεί το θόρυβο που κάνει, κλείνει τον ακουστικό του πόρο για να μην κουφαθεί και το ίδιο.

Μετρήσεις δείχνουν ότι ο ήχος που παράγουν τα τζιτζίκια μπορεί να φθάσει τα 90 ντεσιμπέλ και μπορούν να ακουστούν σε απόσταση 800 μέτρων.

Το τζιτζίκι δεν ζει παραπάνω από έξι εβδομάδες. Μένει θαμμένο στη γη από 4-17 χρόνια και όταν βγαίνει στην επιφάνεια ζει μόνο ενάμιση μήνα.

Περιγραφή του τζιτζικιού

Το τζιτζίκι είναι πλακουτσωτό έχει μήκος 2-5 εκατοστά έχει 5 μάτια 2 κανονικά και 3 μικρότερα. Τα φτερά του είναι από διαφανή μεμβράνη και τα πόδια του λεπτά και μακριά συνήθως το χρώμα του είναι μαύρο.

Δείτε ένα πολύ όμορφο βιντεάκι που δείχνει το κύκλο της ζωής του τζίτζικα(αργεί λίγο για να παίξει ,αν δεν ανοίξει πληκτρολογείστε, η επιστροφή των τζιτζικιών).

Εικονόλεξο του τζίτζικα

Ακούστε ένα όμορφο τραγούδι τα τζιτζίκια. Ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.

Τζιτζίκι και μυθολογία

Με το τζιτζίκι είναι συνδεδεμένος και ο μύθος του Τιθανού. Ο Τιθανός ήταν θνητός που είχε γίνει αθάνατος από τους θεούς μετά από παράκληση της Ηούς,η οποία όμως ξέχασε να ζητήσει, να παραμείνει και νέος. Όταν λοιπόν ο Τιθανός έγινε γέρος, η Ηώς που ως θεά ήταν αθάνατη και πάντα νέα, δεν μπορούσε να τον βλέπει. Τότε οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον μεταμόρφωσαν σε ένα ζαρωμένο έντομο,που μιλά ακατάπαυστα, το τζιτζίκι.

Δείτε το γνωστό μύθο του Αίσωπου: ” Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας”.  Νηπιαγωγάκια εν δράσει!!! Ζωγραφίστε τι σας έκανε εντύπωση από το μύθο που είδατε στον υπολογιστή!!

Νηπιαγωγάκια εν δράσει!! Αναδιήγηση του μύθου,βλέποντας τις παραπάνω εικόνες διηγηθείτε το μύθο στη μαμά ή στον μπαμπά με δικά σας λογάκια!!

Και τώρα χορός!!!

Έτοιμοι …..για παιχνίδι!!!

“Έντομα ωφέλιμα- έντομα βλαβερά.

Χορεύετε και κινείστε σαν έντομα με τη συνοδεία της παραπάνω μουσικής. Με την.παύση της μουσικής φωνάζουμε ένα έντομο. Αν είναι βλαβερό για τον άνθρωπο(π.χ μύγα) τινάζουν τα χέρια και χοροπηδούν,αν ειναι ωφέλιμο(π.χ μέλισσα) στέκονται ακίνητα.

Μικρά μου ζουζουνάκια καλή.διασκέδαση!!!!

Παιχνίδια στον υπολογιστή

Α)ΤΑΙΡΙΑΞΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Β)ΕΙΚΟΝΕΣ-ΣΚΙΕΣ ΜΕ ΕΝΤΟΜΑ

Μια μεγάλη αγκαλιά και πολλά πολλά φιλάκια από την κ. Σούλα ,την κ.Ανδριάνα και την κ.Ελένη.