Μεγάλη Τετάρτη

Καλημέρα σας παιδιά, ευχόμαστε να είστε καλά!!! Σήμερα είναι Μεγάλη Τετάρτη και στην εκκλησία υμνούν τον «Μέγα νιπτήρ». Ο Χριστός και οι μαθητές του συγκεντρώνονται σε ένα σπίτι για να δειπνήσουν. Πριν από το φαγητό ο Χριστός πλένει τα πόδια των  μαθητών του και ένας από τους μαθητές του ο Πέτρος θυμώνει. Όμως ο Χριστός μέσα από αυτήν του την πράξη θέλει να τους διδάξει την ταπείνωση.

Μέσα από τις αγιογραφίες αυτής της εβδομάδας θα ήταν μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά γι’ αυτήν την τέχνη. Η Αγιογραφία είναι η τέχνη της απεικόνισης ιερών προσώπων ή θρησκευτικών σκηνών, είναι η ζωγραφική παράσταση θρησκευτικών θεμάτων.  Οι αγιογραφίες αντλούν τα θέματά τους από τη ζωή και κυρίως τα θαύματα των ανδρών και γυναικών που αγιοποιήθηκαν από την Εκκλησία.  Για παράδειγμα :

Το φωτοστέφανο: Συμβολίζει την ακτινοβολούσα δόξα του εικονιζόμενου προσώπου και την ανεξάντλητη ροή του θείου φωτός σ’ εκείνον που ζει σε στενή σχέση με το θεό.

 Μάτια: Τα μάτια ζωγραφίζονται μεγάλα και ζωηρά, φανερώνοντας ψυχική ένταση γιατί είδαν τα μεγάλα και τα υπερκόσμια.

Αυτιά: Μερικές φορές παρουσιάζονται μεγάλα γιατί άκουσαν τις εντολές του Κυρίου.

Μύτη: Παρουσιάζεται πολλές φορές μεγαλύτερη από το κανονικό και μακρόστενη γιατί έχει μυρίσει την πνευματική ευωδία της Αγίας Τριάδας.

Οι άγγελοι: έχουν συνήθως σγουρά μαλλιά δεμένα με μια κορδέλα. Η κορδέλα συμβολίζει το καθαρό τους μυαλό , την τέλεια τους αγνότητα και τη συγκέντρωση τους γύρω από τα θεία.

Και τώρα ώρα για κατασκευή.

Νηπιαγωγάκια και γονείς εν δράσει!! Μαμάδες και παιδάκια ανασκουμπωθείτε!!

Πάρτε αλεύρι, αλάτι και νερό!!! Συνταγή για την αλατοζύμη: 1/2 κούπα αλάτι 1 1/2 κούπα αλεύρι 1/2 κούπα νερό(θα χρειαστεί παραπάνω).

 Γράφουμε τη συνταγή και την διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά δείχνοντας μία – μία τις λέξεις.

Πως κάνουμε την αλατοζύμη: Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι, προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε!!!!καλή επιτυχία!!!

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε πατώντας εδώ.

Με την αλατοζύμη μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα  , είναι όπως η πλαστελίνη.

Μπορείτε να βάλετε πατρόν ένα αυγουλάκι και να κόψετε την αλατοζύμη σε αυτό το σχήμα και να την ψήσετε.

Και όταν είναι έτοιμα τα βγάζετε και μπορείτε να τα ζωγραφίσετε όπως εσείς θέλετε!!!

Μπορείτε να τα βάψετε με τέμπερες , νερομπογιές αν έχετε. Τα παραπάνω είναι βαμμένα με μαρκαδόρους!!

 

Και να τα διακοσμήσετε με χρυσόσκονη, πούλιες ότι έχετε. Πριν τα ψήσετε καλό θα είναι να κάνετε μια τρύπα στο πάνω μέρος , με ένα μολύβι , καρφάκι ,ότι έχετε!!!Περνάτε μια κλωστή και τα κρεμάτε!!

Τέλος ένα ωραίο παιχνίδι για τα παιδιά θα ήταν να βάλετε σε ένα ταψί αλεύρι για να κάνουν διάφορα σχέδια  , να γράψουν το όνομά τους να τους λέτε να γράψουν αριθμούς ,γράμματα και ότι άλλο φανταστείτε!!

Και δεύτερη κατασκευή κοκοράκι με απλά υλικά: ρολό από χαρτί υγείας, χαρτί Α4, μαρκαδόροι και ψαλίδι.

Βάφουμε το ρολό με μαρκαδόρους, βάφουμε το άσπρο χαρτί σε λωρίδες με διαφορετικά χρώματα ,και τέλος κάνουμε ένα ράμφος ,λειρί και πόδια (μανούλες βοηθάμε) και κολλάμε .

Σχεδιάζουμε μάτια και τα κολλάμε!!!

Καλή σας διασκέδαση !!!

Βρήκαμε ένα βίντεο με πολύ ωραίες ιδέες για να διασκεδάζετε μαζί με τα παιδιά σας!! πατώντας εδώ.

Και ένα πολύ όμορφο padlet από τις συναδέλφισσες του 10ου Νηπιαγωγείου.

Μετάβαση στο padlet.com

Φιλάκια από την κυρία Σούλα ,κυρία Ανδριάνα και κυρία Ελένη!!!