Πρωταπριλιά!!!

Καλό μήνα μικρά μας μαθητάκια!!!Ευχόμαστε να είστε καλά! Μπήκε και ο Απρίλιος. Πρώτη Απριλίου σήμερα, ημέρα που συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου. Η ιστορία λέει ότι τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Η πρώτη εκδοχή

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η «1η Απριλίου». Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου.

Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.  Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο.

Δραστηριότητες :

*Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν σήμερα; Μπορούμε να μιλήσουμε για τα ψέμματα… πότε είπαμε το πρώτο μας ψέμα; ποιο ήταν και γιατί ; Είναι όμορφο να λέμε ψέμματα;

*Μπορούμε να δούμε ένα βίντεο με την ιστορία του “ψεύτη βοσκού”. Ένα κλασσικό παραμύθι από τον παραμυθά Αίσωπο. Και έπειτα να ζωγραφίσουμε τι μας άρεσε.

 

*Επίσης μπορούμε να ακούσουμε και να μάθουμε το πολύ αστείο τραγούδι του Λουκιανού Κηλαιδόνη από την παιδική χορωδία του Σπ. Λάμπρου.

*Μπορούμε να μάθουμε το γράμμα Ψ,ψ από το ψέμματα. Να πούμε λέξεις που αρχίζουν από ψ και να γράψουμε όπως μπορούμε το γράμμα.

*Ένα ωραίο παιχνίδι παραδοσιακό που μπορούμε να παίξουμε είναι το “πετάει, πετάει….ο γάιδαρος”. Κάθε φορά λέμε κάτι άλλο, άλογο , μύγα , αεροπλάνο, τραπέζι… Αν αυτό που θα πούμε πετάει σηκώνουμε το χέρι μας , αν όχι το αφήνουμε στο τραπέζι. Θα πρέπει να γίνεται το παιχνίδι γρήγορα για να κάνουμε λάθη και να διασκεδάζουμε.

*Επίσης από αύριο έρχεστε κανονικά στο σχολείο!!!!τελείωσε με τον Κορονοϊό!!! ΧΑ,ΧΑ Ας πούμε και εμείς ένα ψεματάκι λόγω της ημέρας!!!!!!

Πολλές αγκαλιές από τις κυρίες σας!!!!