Αποδημητικά πουλιά

Καλημέρα,καλημέρα μικρά μου νηπιαγωγάκια και γονείς.
Σήμερα θα μιλήσουμε : 1) Με συζήτηση θα δώσουμε πληροφορίες για την Άνοιξη , 2) Θα μιλήσουμε για τα αποδημητικά πουλιά, 3) Θα δούμε πληροφοριακά βιντεάκια για τα πουλιά, 4) Κατασκευές πουλιών και επιτραπέζιο παιχνίδι και 5) παραμύθι για την “Διώνη , το πρώτο χελιδόνι“,  6)θα παίξουμε εκπαιδευτικά on-line παιχνίδια. και 7) Επιτραπέζιο παιχνίδι.
Ξεκινάμε λοιπόν :
1) Συζήτηση και πληροφορίες :
Σήμερα έχουμε Τετάρτη και πόσο έχει ο μήνας; 29 Απριλίου,πόσες μέρες θέλουμε για να τελειώσει ο μήνας;(μετρήστε)
Τελειώνει και ο δεύτερος μήνας της άνοιξης και έρχεται ο τελευταίος μήνας ,που είναι ποιος; Αφού μιλάμε για την Άνοιξη ,ας ακούσουμε ένα όμορφο τραγούδι τον λουλουδόκοσμο.

Στίχοι του τραγουδιού: Να ‘ταν ο κόσμος μας περβόλι κι εμείς αδελφωμένοι όλοι,
σαν τα λουλούδια πλάι -πλάι,ο ένας τον άλλον να αγαπάει.
Να μην υπάρχει περηφάνια,τι μενεξέδες τι γεράνια συντροφιασμένοι εμείς και οι φίλοι ,
περικοκλάδες και τριφύλλι(2)
Να ‘ρθει μια αυγή να μας φωτίσει,δίχως πολέμους,
δίχως μίση να  ‘ρθει μια μέρα να χαράξει κι όλο τον κόσμο ν’αλλάξει.
Για να δούμε τι κάνουν οι άνθρωποι τώρα την άνοιξη!
Τι κάνουν τα ζώα την Άνοιξη!
Τώρα την άνοιξη γυρίζουν τα αποδημητικά πουλιά! Τι σημαίνει αποδημητικά πουλιά; Ποιος ξέρει; μόνο ένας;
2) Αποδημητικά πουλιά
Κάθε χρόνο πολλά είδη πουλιών μεταναστεύουν(φεύγουν από ένα τόπο και πάνε σε άλλον). Μερικά πουλιά μεταναστεύουν το φθινόπωρο για πιο ζεστές χώρες και αυτά τα λέμε αποδημητικά. Υπάρχουν και άλλα που δεν μεταναστεύουν κι αυτά τα λέμε ενδημικά. Μένουν κοντά μας και τον χειμώνα,περιμένοντας την άνοιξη!! Υπάρχουν και τα διαβατικά ή διαβατάρικα πουλιά που καθώς μεταναστεύουν,περνούν πάνω από ένα τόπο. Ακολουθούν ,την άνοιξη, την διαδρομή από το νότο προς το βορρά και το αντίθετο το φθινόπωρο. Είναι τα αποδημητικά πουλιά.
Με τον ερχομό του χειμώνα η αναζήτηση τροφής( σπόροι,έντομα) γίνεται πολύ δύσκολη. Οι μέρες μικραίνουν και τα πουλιά έχουν λιγότερο χρόνο για να βρουν τροφή!!
Για να αποφύγουν τον χειμώνα,πετούν προς τις νότιες ζεστές χώρες,όπου η τροφή είναι άφθονη και ξεχειμωνιάζουν εκεί!
Την Άνοιξη επιστρέφουν στον τόπο τους,όπου κάνουν φωλιά, ζευγαρώνουν,γεννούν αυγά και μεγαλώνουν τα μικρά τους!
3) Εκπαιδευτικά βιντεάκια :

Δείτε ένα όμορφο βίντεο που δίνει αρκετές πληροφορίες για τα πουλιά γενικά!!

Αυτό το βίντεο δείχνει τη μετανάστευση των πουλιών!!

4) Κατασκευές πουλιών :
Νηπιαγωγάκια εν δράσει!! Πάρτε χαρτί,μαρκαδόρους,ψαλίδι (μαζί με τη μαμά) και να ..κατασκευάσουμε!!!Κατασκευή πουλιού :

Κάνουμε το περίγραμμα του χεριού μας σε ένα χαρτί ή κάνσον,το κόβουμε,κόβουμε ένα κύκλο για κεφάλι βάζουμε ράμφος,μάτι,πόδια και τα κολλάμε(όπως η φωτογραφία).
Κατασκευη χελιδονιού :Σχεδιάζουμε ένα χελιδόνι πάνω σε μαύρο κάνσον ή σε ένα χαρτί που το βάφουμε μαύρο εκτός από τη κοιλιά που την αφήνουμε άσπρη. Βάφουμε το ράμφος ,βάζουμε μάτι και είναι έτοιμο να το βάλουμε κλωστή και να το κρεμάσουμε!!
Νηπιαγωγάκια μπορείτε αν θέλετε να ζωγραφίσετε ένα αποδημητικό πουλί όποιο σας άρεσε και να γράψετε το όνομά του!!
Ένα γνωστό αίνιγμα,να το θυμηθούμε :
5) παραμύθι:“Διώνη,το πρώτο χελιδόνι”

6) Παιχνίδια στον υπολογιστή

*ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΤΗΝΑ – ΣΚΙΕΣ (Ένωσε τα αποδημητικά πτηνά με τη σκιά τους.)

*ΦΩΛΙΕΣ ΧΕΛΙΔΟΝΙΩΝ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ :

(Βάλε στην ίδια φωλιά των χελιδονιών τόσους νεοσσούς όσους δείχνει ο αριθμός)

*ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ – ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ (ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ):

(Δες καλά αποτελέσματα εικόνες και βάλε τα χελιδόνια που πετούν προς τα πάνω και που πετούν προς τα κάτω.) 

*ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ- ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ (ΔΕΞΙΑ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ)

Δες και διέκρινε τις εικόνες αν τα χελιδόνια πετούν προς τα αριστερά ή προς τα αριστερά.

*ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ-ΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ

Μέτρησε τα χελιδόνια και γράψε πόσα είναι.

*ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙΑ

ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ, ΠΕΣ ΤΗ ΛΕΞΗ, ΒΡΕΣ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ ΚΕΝΑ.
*ΠΑΖΛ ΜΕ ΧΕΛΙΔΟΝΙ :
7)Επιτραπέζιο Παιχνίδι :
Νηπιαγωγάκια εν δράσει!!Για να φύγουμε,λίγο από την οθόνη του υπολογιστή!!! Εφοδιαστείτε με δύο πλαστικά πιάτα ή μπολ,καπάκια πλαστικά από μπουκάλια(αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε μανταλάκια) και ζάρι από ένα παιχνίδι σας.
Παιχνίδι:φωλιές(πιάτα) Πουλάκια (παίχτες) Αυγά (καπάκια) Ποιο πουλάκι θα βάλει πρώτο τα αυγά του μέσα στη φωλιά!!!
Μοιραζόμαστε τα 20 καπάκια,πόσα θα πάρει το κάθε πουλάκι; Ρίχνουμε το ζάρι,αν τύχει ο αριθμός 1,2,3 τότε βάζουμε στη φωλιά τόσα αυγά,όσα λέει το ζάρι μας,π.χ αν τύχει τρία βάζουμε 3 αυγά(καπάκια) κ.ο.κ Αν το ζάρι τύχει 4,5,6 τότε το πουλάκι-παίχτης χάνει τη σειρά του και παίζει ο άλλος παίχτης(πουλάκι).
Αυτό το πουλάκι που θα καταφέρει να βάλει στη φωλιά του όλα τα αυγά του είναι ο νικητής!!(δεν θέλω ζαβολιές) Μπορεί το παιχνίδι να παιχτεί και ανάποδα δηλ. ποιο πουλάκι θα βγάλει από τη φωλιά του τα αυγά πρώτο!! (Αν δεν έχετε καπάκια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μανταλάκια ή ότι άλλο έχετε)
Καλή διασκέδαση!!…..πουλάκια μου!!!
Πολλά-πολλά φιλάκια από την κ.Σούλα,την κ.Ανδριάνα και την κ.Ελένη

Άνοιξη

Καλημέρα και Χριστός Ανέστη σε όλους. Ευχόμαστε να περάσατε όμορφα αυτές τις μέρες και να είσαστε καλά. Σήμερα κανονικά θα επιστρέφαμε στα σχολεία μας και θα ήμασταν και πάλι μαζί. Μια όμορφη παρέα και μια γλυκιά αγκαλιά. Δυστυχώς όμως όλοι, λόγω της προσοχής που πρέπει να δείξουμε για την υγεία μας, δεν θα καταφέρουμε ακόμα να βρεθούμε κοντά.

Έτσι επιστρέφουμε με  τον ιστότοπο μας, να σας δίνουμε ιδέες για αυτές τις μέρες και να μοιραζόμαστε τις εργασίες σας.

Άνοιξη λοιπόν. Κι όμως είμαστε στην καρδία της Άνοιξης . Τι μπορείτε να κάνετε;

Μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα, που θα έχει πολλές από δω και πέρα, μπορείτε να πάτε έναν περίπατο στην γειτονιά σας . Να παρατηρήσετε γύρω την φύση , τα δέντρα, τα λουλούδια, τα έντομα και τα πουλιά. Να συζητήσετε μαζί με τα παιδιά σας για τον καιρό, για τις μέρες που μεγαλώνουν, την αλλαγή θερμοκρασίας. (Μελέτη Περιβάλλοντος).

Μπορείτε να τους πείτε ποια είναι τα 3  παιδάκια της Άνοιξης . (Μαθηματικά)

Μπορείτε να μιλήσετε για το γράμμα Α,α της Άνοιξης, να το κάνετε με πλαστελίνη, να το ζωγραφίσετε στο χαρτί. Να πείτε λέξεις από αυτό και να δείτε την Αχτένιστη αγελάδα από την εκπαιδευτική τηλεόραση : (Γλώσσα, Γραφή)

Πολλοί καλλιτέχνες έχουν ασχοληθεί με το υπέροχο θέμα της Άνοιξης.

Όπως ποιητές. Διαβάστε το ποίημα του Γιάννη Ιωαννίδη και αναλύστε τις εικόνες που βλέπετε στους στίχους. Πως αισθανόμαστε διαβάζοντας αυτό το ποίημα;

Μουσικοί και συνθέτες : όπως το «Γεια σου κύριε Μενεξέ» μελοποιημένο ποίημα από το Ήλιο Ηλιάτορα του Οδυσσέα Ελύτη :

 

Κλασσικοί μουσικοσυνθέτες : Το πασίγνωστο μουσικό κομμάτι του Βιβάλντι από τις 4 εποχές του «Άνοιξη». Ο Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι (Antonio Lucio Vivaldi),  ήταν Βενετσιάνος συνθέτης δεξιοτέχνης βιολιστής  της εποχής του Μπαρόκ. Ο συνθέτης που ζωγράφισε με την μουσική του τις «τέσσερις εποχές».  ο συνθέτης εδώ προσπαθεί μέσω των ηχοχρωμάτων των οργάνων της ορχήστρας, να μας πεί μια ιστορία ή να μας ζωγραφίσει μουσικά μία εικόνα. «Το κελάηδημα των πουλιών» «Ο Κούκος» ΑΝΟΙΞΗ, «Οι Άνεμοι» ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, «Το Ζώο που ξεφεύγει» ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, «Τα δόντια που χτυπούν» ΧΕΙΜΩΝΑΣ, είναι τα τέσσερα κονσέρτα στα οποία η επίκληση της φύσης πραγματοποιείται μέσα από την μουσική, με την χρήση μουσικών οργάνων για την μίμηση των ήχων της.

Μπορούμε να ακούσουμε το μουσικό κομμάτι με τα παιδιά και να τα προτρέψουμε να μας περιγράψουν τις εικόνες που τους έρχονται στο μυαλό. Να περιγράψουμε τα συναισθήματα που νιώθουμε ακούγοντας το κομμάτι.

 

Έπειτα πολλοί διάσημοι  ζωγράφοι.

Giuseppe Arcimboldo , 1563

Όπως ο γνωστός πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο με θέμα την Άνοιξη φυσικά. Ανάλογα πως τον παρατηρείς θα δεις και κάτι διαφορετικό. Αν τον δεις από κοντά είναι ένας λαχανόκηπος και ένας κήπος με λουλούδια. Αν το δεις από πιο μακριά είναι μια λουλουδένια γυναίκα! Το πορτραίτο της σε απόλυτο προφίλ χαμογελά ελαφρά. Το δέρμα της;  Από αναρίθμητα λουλούδια ρόζ  και  λευκά! Τα μαλλιά της; Από  πολύχρωμα  λουλούδια!  Το φόρεμα της; Από πράσινα φυτά! Στη θέση του αυτιού μια τουλίπα! Και η μύτη της από  κρίνου ανθό!  Ο Αρτσιμπόλντο είναι περισσότερο γνωστός για τη δημιουργία φανταστικών πορτραίτων αποτελούμενων εξ ολοκλήρου από αντικείμενα όπως φρούτα, λαχανικά, λουλούδια, ψάρια και βιβλία.

 

Sandro Botticelli, Primavera (~1478 )

Eπίσης η γνωστή  «Άνοιξη» του Μποτιτσέλι (Sandro Botticelli, 1948) που έχει  χαρακτηριστεί ως ένα από τα αριστουργήματα της περιόδου της Αναγέννησης. Βρισκόμαστε σε ένα σκιερό άλσος, πιθανόν πορτοκαλεώνα, πλούσιο σε βλάστηση με θάμνους και φρούτα. Κάτω από τον γαλάζιο ουρανό εμφανίζονται εννέα φιγούρες συμμετρικά τοποθετημένες, ενώ το έδαφος είναι λιβάδι με πλούσια συλλογή από λουλούδια( Έχουν αναγνωριστεί πάνω από 90 διαφορετικά είδη λουλουδιών από βοτανολόγους, κυρίως από είδη που ανθίζουν στην περιοχή). Πηγή Wikipedia.

Claude Monet, «Μονοπάτι στον Κήπο του Μονέ στο Giverny», 1902

Ένα πανέμορφο έργο του Κλώντ Μονέ. Η αγάπη και η αφοσίωση του Μονέ στη φύση, στα λουλούδια και στην καλλιέργεια πολλών και σπάνιων ειδών, οι πίνακες από τον κήπο του στο Giverny και η φήμη για την ομορφιά του συντέλεσαν στο να είναι μέχρι σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Γαλλίας, ειδικά για τους λάτρεις της τέχνης.

Vincent Van Gogh, «Ψάρεμα την Άνοιξη», 1887

 O Van Gogh αγαπούσε να βρίσκεται στο ύπαιθρο και να ζωγραφίζει τα τοπία που έβλεπε γύρω του.

Στο συγκεκριμένο έργο, απεικονίζεται η τοποθεσία κοντά στο Pont de Clichy του Παρισιού, όπως τη ζωγράφισε στο φυσικό φως της μέρας κατά την περίοδο που ζούσε στη γαλλική πρωτεύουσα.

Τα έντονα κίτρινα και πράσινα, το γεφυράκι πάνω από τον Σηκουάνα και οι βαρκούλες δημιουργούν ένα αισιόδοξο και ειδυλλιακό ανοιξιάτικο σκηνικό.

Paul Cezanne, «Άνοιξη», 1860-2 (από το έργο «Τέσσερις Εποχές»)

Η Άνοιξη του Σεζάν είναι μια κοπέλα ανέμελη, ξυπόλυτη στη φύση και ταυτόχρονα μελαγχολική και νοσταλγική. Τα χρυσά μαλλιά της λάμπουν. Το χυτό φόρεμά της είναι κατακόκκινο, σαν τα λουλούδια που τυλίγει γύρω της και κάνει ακόμη πιο έντονη την αντίθεση με τα ψυχρά χρώματα στο φόντο.

Mπορούμε λοιπόν να γίνουμε και εμείς ζωγράφοι με ό,τι έχουμε, μαρκαδόρους ή τέμπερες και να ζωγραφίσουμε ανοιξιάτικα τοπία. Για όσους έχουν τέμπερα, ή δαχτυλομπογιές  στο σπίτι, μπορούμε να προτείνουμε ζωγραφική με τέμπερα και πιρούνι. Φτιάξτε έτσι τα δικά σας λουλουδάκια.

Άλλη μία ιδέα είναι με τον πάτο ενός μπουκαλιού από αναψυκτικό για όσους έχουν.

Με πουαντιγισμό ακόμα όπως ο Ζωρζ Σερά .

 Σχεδιάζουμε την εικόνα μας , όπως μπορούμε με μολύβι ή μαρκαδόρο και μετά με το δαχτυλάκι μας κάνουμε βουλίτσες ανάλογα το χρώμα που θέλουμε να βάλουμε.

 

Παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε .

*Σίγουρα πολλά κινητικά ακούγοντας την μουσική του Βιβάλντι μπορούμε να χορέψουμε σαν πεταλούδες ή μελισσούλες. Να κινηθούμε σαν λουλούδια που τα φυσάει ο άνεμος.

*Ποιος θα βάλει τα πιο πολλά λουλούδια στο βάζο. Για δύο παίκτες, μπαμπάς ή μαμά και παιδί. Έχετε δυο βάζα ή ποτήρια  και από πέντε λουλούδια ο καθένας. Βάζουμε τα βάζα σε μια απόσταση μπροστά μας και τα λουλούδια δίπλα μας. Με το σύνθημα ξεκινάτε ταυτόχρονα να παίρνετε ένα ένα λουλούδι και να το βάζετε στο βάζο σας. (ο καθένας το δικό του) . Ποιος θα βάλει πρώτος τα λουλούδια του στο βάζο;

* Αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι.

Ζωγραφίζουμε σε δύο φύλλα χαρτί 5 ή 6 λουλούδια. Στο κέντρο του κάθε λουλουδιού γράφουμε έναν αριθμό από το 1- 6. Παίρνουμε 11 ή 12 καπάκια από μπουκάλια ή στρογγυλά χαρτάκια και γράφουμε δυο φορές από το 1 μέχρι το 5 ή 6.Ανάλογα τον αριθμό που θα φέρει το ζάρι ο κάθε παίκτης εναλλάξ τοποθετεί επάνω στα λουλούδια το καπάκι με τον αντίστοιχο αριθμό. Αν το λουλούδι έχει ήδη επάνω το καπάκι του ο παίκτης δεν βάζει τίποτα και χάνει την σειρά του. Είναι ένα πολύ εύκολο παιχνίδι και μέσα από αυτό τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδαστικά τους αριθμούς.

*Διαδικτυακό παιχνίδι. Βάλε στην σειρά τα γράμματα τις λέξεις Άνοιξη :

*Παιχνίδι μνήμης με έργα τέχνης :

* κουίζ για την Άνοιξη , με την βοήθεια των γονιών.

 

*και παζλ το έργο του Αρτσιμπόλντο «Η Άνοιξη».

 

Καλή σας διασκέδαση!!!! Με αγάπη οι κυρίες σας Ανδριάνα, Σούλα και Ελένη.

 

Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή της Ανάστασης

ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ
Ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία ζητά από τον Πιλάτο να πάρει το Σώμα του Χριστού για να το θάψει.
Μαζί του και κάποιες γυναίκες, η Παναγία καθώς και ο μαθητής του ο Ιωάννης . 

Τοποθετούν το Σώμα του Κυρίου σε
κάτασπρο σεντόνι και το αλείφουν με
μύρα.
Το ενταφιάζουν σε καινούριο μνήμα και
κλείνουν την είσοδο με μια μεγάλη
πέτρα.

Στις εκκλησίες ψέλνεται το “Η ζωή εν τάφω” :

Πολλοί ζωγράφοι έχουν  επηρεαστεί από τις ιστορίες  της εκκλησίας, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή αλλιώς El Greco.

Όμως και γλύπτες όπως ο Μικελάντζελο με το γλυπτό του Πιέτα που βρίσκεται στο Βατικανό της Ρώμης.

 

Επιτάφιος

Στις εκκλησίες στολίζονται οι επιτάφιοι από γυναίκες και παιδιά με όμορφα λουλούδια της εποχής, κρινάκια , πασχαλιές , μαργαρίτες και άλλα πολύχρωμα λουλούδια. Και την Μεγάλη Παρασκευή περιφέρονται στις γειτονιές, και όλοι οι πιστοί με το κεράκι τους ακολουθούν την μεγάλη πορεία με κατάνυξη και αργό βηματισμό.

Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε την περιφορά του επιταφίου στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου του κάστρου της Χίου.

Και το “Η ζωή εν Τάφω” από την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου :

Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο η  Ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει τη κάθοδο του Χριστού στον Άδη.

Το πρωί εορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση. Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι. Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ πάμε στις εκκλησίες με τις λαμπάδες που μας δίνουν ο νονός ή η νονά και τα μεσάνυχτα που μαθαίνουμε το χαρμόσυνο μήνυμα ότι αναστήθηκε ο Χριστός ο Παπάς ψέλνει “Δεύτε λάβετε φως” και όλοι οι πιστοί παίρνουμε το άγιο φως ο ένας από την λαμπάδα του άλλου δίνοντας την ευχή : “Χριστός Ανέστη” και ο άλλος απαντώντας “αληθώς ανέστη”.

Έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου είναι :

Η Ανάσταση στο Λεωνίδιο με τα αερόστατα :

 

Η Ανάσταση στην Χίο με τον ρουκετοπόλεμο :

 

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου κατά το οποίο το βράδυ της Ανάστασης χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο. Οι Παναγούσοι (ενορίτες της Παναγίας Ερειθιανής) έχουν ως στόχο να πετύχουν με τις ρουκέτες τους τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου ενώ οι Αγιομαρκούσοι (ενορίτες του Αγίου Μάρκου) το ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας Ερειθιανής. Η προετοιμασία γίνεται αρκετούς μήνες πριν όπου οι ομάδες των δύο ενοριών φτιάχνουν το “εκρηκτικό κοκτέιλ” από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι και το τοποθετούν στις ρουκέτες. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις, τους ρουκετοσύρτες, προκειμένου να πάρουν την κατάλληλη τροχιά και να πετύχουν το στόχο τους. Ο ανοιξιάτικος ουρανός κατακλύζεται από τις πολύχρωμες λάμψεις και τους κρότους χιλιάδων φλεγόμενων ρουκετών που δημιουργούν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα εντυπωσιάζοντας όλους τους επισκέπτες. Το έθιμο έχει τις ρίζες του την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου οι Βρονταδούσοι χρησιμοποιούσαν μικρά κανόνια με δυνατούς κρότους για τον εορτασμό του Πάσχα, αλλά οι Τούρκοι υπό το φόβο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, τα απαγόρεψαν και τα αντικατέστησαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες. Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η καταμέτρηση των ρουκετών που βρήκαν το στόχο τους και αναδεικνύεται ο νικητής. Οι δύο “αντίπαλες” ενορίες δίνουν ξανά ραντεβού για την επόμενη χρονιά διατηρώντας έτσι την παράδοση πολλών χρόνων.

(πηγή : βίντεο Konstantinos Mil. Anagnostou – www.chiosphotos.gr)

 

Αγιογραφία “Η Ανάσταση Του Χριστού”.

 

Κυριακή Ανάσταση.

Το πρωί της Κυριακής οι μυροφόρες ξεκίνησαν να
πάνε στο μνήμα και να αλείψουν το Σώμα του
Χριστού με μύρα. Είδαν όμως την πέτρα να έχει
φύγει μπροστά από τον τάφο και το σώμα του
Χριστού να λείπει.

Ο Άγγελος τους είπε:
«Ξέρω ότι ζητάτε τον Ιησού τον
εσταυρωμένο. Δεν είναι εδώ.
Αναστήθηκε, όπως το έχει πει.»

Καθώς οι μυροφόρες έτρεχαν να πουν το
μήνυμα του Άγγελου στους μαθητές του Χριστού
βλέπουν μπροστά τους τον αναστημένο Χριστό.
Εκείνος τις είπε:
-Χαίρετε. Μη φοβάστε.
Πείτε το στα αδέρφια μου
ότι θα συναντηθούμε στη
Γαλιλαία.

Μπορούμε να δούμε το βίντεο της Ανάστασης του Χριστού :

 

Νηπιαγωγάκια και μανούλες σας προτείνουμε δύο όμορφα παραμύθια.

Το Δέντρο που έδινε” είναι ένα παραμύθι που μιλάει για την αγάπη. Όπως η μηλιά αγαπούσε το αγόρι έτσι και ο Χριστός αγαπούσε τους ανθρώπους. Η μηλιά θυσιάστηκε για το αγόρι και ο Χριστός σταυρώθηκε για τους ανθρώπους.

 

Και το παραμύθι “Τα τρία δέντρα”:

Αφού διαβάσετε το παραμύθι κάνετε ερωτήσεις στα παιδιά Τι ήθελε να γίνει το 1ο δέντρο,τι το2ο και τι το 3ο ;

Πραγματοποιήθηκαν τα όνειρα των δέντρων; Τι έγινε τελικά το πρώτο δέντρο , τι το δεύτερο και τι το τρίτο;

Ποιος γεννήθηκε στο 1ο δέντρο,που είχε γίνει τι;( παχνί) Ποιος μπήκε στο ψαροκάικο που έγινε το 2ο δέντρο; Στο τρίτο δέντρο που έγινε σταυρός,ποιος σταυρώθηκε ;

Ζωγραφίζουμε τι μας έκανε εντύπωση απο το παραμύθι.

Επίσης μία ιδέα για κατασκευή κάρτα λαγουδάκι, από βίντεο στο youtube :

Κατασκευή επιτραπέζιο με πασχαλινά αυγουλάκια : 

 

Οι πιστοί για 40 μέρες μετά το Πάσχα όταν συναντιούνται οπουδήποτε δεν χαιρετιούνται με τον συνηθισμένο τρόπο, αλλά με το «Χριστός Ανέστη και Αληθώς Ανέστη». Η Εκκλησία μας για 40 μέρες μετά το Πάσχα έχει καθιερώσει και την λεγόμενη Αναστάσιμη Προσευχή.

Έθιμα του Πάσχα είναι να τσουγκρίζουμε τα αυγά και να τρώμε όλοι μαζί γύρω από το γιορτινό τραπέζι.

Την Κυριακή ψήνουμε το αρνί , χορεύουμε παραδοσιακούς χορούς και γιορτάζουμε όλοι μαζί, για την Ανάσταση του Χριστού και την ελπίδα που μας δίνει ότι όλα θα πάνε καλά και όλες οι δυσκολίες θα περάσουν .

easter-food.jpg
Σε όλους λοιπόν ευχόμαστε οι κυρίες σας κ.Σούλα , κ. Ανδριάνα και κ. Ελένη
  
 Βάζω στην σειρά τις εικόνες :
Ένωσε τα μισά αυγά :
Ποιος λαγός ταιριάζει , ανάλογα το πόσα αυγά υπάρχουν , επιλέγουμε το λαγό με τον σωστό αριθμό: 
Τα λέμε από την άλλη εβδομάδα με καινούργιες ιδέες!!! Φιλάκια πολλά!!!

Μεγάλη Πέμπτη

Καλημέρα όλη μέρα !!!

Αυτή την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη τη χώρα, σε κάθε ορθόδοξη εκκλησία.  Είναι η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους. Ακούγονται στην εκκλησία τα Δώδεκα Ευαγγέλια που περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αφιερώσει την σημερινή ημέρα σε τέσσερα βασικά γεγονότα:

  • Στο Μυστικό Δείπνο
  • Στον Ιερό Νιπτήρα, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων
  • Στην Υπερφυά Προσευχή, δηλαδή την προσευχή του Χριστού προς τον Θεό λίγο πριν την σύλληψή του και
  • Στην προδοσία του Ιούδα που είχε σαν αποτέλεσμα την σύλληψη του Χριστού.Εκείνη την ημέρα ο Χριστός και οι μαθητές του συγκεντρώνονται για τελευταία φορά στο Μυστικό Δείπνο. Ο Χριστός ευλογεί το ψωμί και το κρασί και λέει στους μαθητές του: «Πάρτε να φάτε από αυτό, αυτό είναι το σώμα μου και πιείτε από αυτό όλοι, αυτό είναι το αίμα μου». Έτσι τελέστηκε για πρώτη φορά το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Ο Χριστός επίσης, τους λέει ότι κάποιος ανάμεσά τους θα τον προδώσει και εννοεί τον Ιούδα τον Ισκαριώτη που τον πρόδωσε για λεφτά (30αργύρια).Έπειτα ακολουθεί η προσευχή του Χριστού στο όρος των Ελαίων (κήπος της Γεσθημανής) όπου ζητάει από τον Πατέρα Του Θεό να τον απαλλάξει από τον θάνατο , αλλά αν είναι γραφτό ας γίνει το θέλημα του.

    Αφού τελείωσε πήγε κοντά στους μαθητές του και τότε ήρθε λαός μαζί με τον Ιούδα, τον έναν από τους δώδεκα μαθητές του, πήγαινε μπροστά ως οδηγός τους και πλησίασε τον Ιησού, δια να τον φιλήσει. Διότι αυτό τους είχε δώσει ως σημείο. Τους είχε δηλαδή πει· “όποιον φιλήσω, αυτός είναι ο Ιησούς”. Και τότε ο Ιησούς του είπε :

     “Ιούδα, με φίλημα, με αυτό το δείγμα της αγάπης, προδίδεις συ τώρα τον υιόν του ανθρώπου;”

 

 

Και έτσι συλλαμβάνουν οι στρατιώτες τον Χριστό και τον πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο. Ο Πιλάτος δεν επιθυμούσε να τον φυλακίσει τον Χριστό , γιατί δεν βρήκε κάτι σημαντικό εναντίον του. Όμως ο κόσμος παρακινημένος από τους αρχιερείς εκείνης της εποχής, ζήτησαν την Σταύρωση του. Τότε ο Πόντιος Πιλάτος ζήτησε ένα κουβά νερό και αφού έπλενε τα χέρια του είπε: “Εγώ νίπτω τας χείρας μου δεν ευθύνομαι εγώ για την τιμωρία αυτού του άντρα”.

Ο Χριστός κουβαλάει το Σταυρό του και ανεβαίνει το Γολγοθά.Οι στρατιώτες σταυρώνουν το Χριστό και βάζουν κλήρο ποιος θα πάρει τα ρούχα και τα πράγματά του. Πάνω ο Σταυρός έχει τα αρχικά ΙΝΒΙ
Ιησούς Ναζωραίος Βασιλιάς των Ιουδαίων, επειδή κορόιδευαν το Χριστό, ότι ήταν ο Βασιλιάς των Ιουδαίων.

(Ζωγραφιά του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου)

Αυτή την ημέρα στην εκκλησία περιφέρεται ο Σταυρός με τον Εσταυρωμένο μας Χριστό.

Μπορούμε να δούμε το βίντεο του Μυστικού Δείπνου .

Στην εκκλησία ακούγεται ο ύμνος «Σήμερον κρεμάται επί ξύλον». Για να τον ακούσουμε :

Και για όποιον ενδιαφέρεται εδώ είναι οι στίχοι του μεταφρασμένοι :

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Σήμερα βρίσκεται κρεμασμένος με καρφιά πάνω στο ξύλο του σταυρού για τις αμαρτίες μας Αυτός, που κρέμασε και κρατά κρεμασμένη μέσα στα νερά των ωκεανών τη γη.

Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των αγγέλων βασιλεύς.
Στεφάνι από αγκάθια τοποθετείται περιφρονητικά και βασανιστικά πάνω στο κεφάλι Αυτού, που είναι ο πραγματικός Βασιλιάς των αγγέλων, αντί για βασιλικό διάδημα.

Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ντύνουν με ψεύτικη και περιφρονητική πορφύρα Αυτόν που σκεπάζει και κλείνει με τα σύννεφα τον ουρανό.

Ράπισμα κατεδέξατο, ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Καταδέχθηκε να υποφέρει ράπισμα από τους αμαρτωλούς ανθρώπους Αυτός που με το βάπτισμά Του στον Ιορδάνη ελευθέρωσε τον Αδάμ.

Ήλοις προσηλώθη, ο νυμφίος της Εκκλησίας.
Ταπεινωτικά εξαντλητικά εκούσια απλώθηκε πάνω στο σταυρό με τα καρφιά, ώστε να είναι ακίνητος, Αυτός που είναι ο Νυμφίος της Εκκλησίας.

Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.
Κεντήθηκε στην πλευρά Αυτός που είναι ο Υιός της Παρθένου.

Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Προσκυνούμε τα Αγια Πάθη Σου, Χριστέ.

Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.
Δείξε και σε μας, αξίωσε μας να δούμε και την ένδοξη Σου Ανάσταση.

 

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ :

 

Έθιμα εκείνης της ημέρας:

Στα σπίτια των Χριστιανών, την Μεγάλη Πέμπτη, βάφονται τα κόκκινα αυγά. Για τον λόγο αυτό, η ημέρα λέγεται και Κόκκινη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη.

Ένα βίντεο με όμορφες ιδέες για να βάψετε τα αυγά , στην ιδέα για το κερί μπορείτε να το κάνετε και με κερομπογιά.

 

Εκτός από τα αυγά, την μέρα αυτή, φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια.

Η συνταγή από τον Άκη : https://akispetretzikis.com/el/categories/mpiskota/paschalina-koyloyrakia

 

και Η Εκτέλεση για κουλουράκια Κουνελάκια:

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ:

Κατασκευή πασχαλινού αυγού!

Έχουμε Χαρτόνια σε διαφορετικά χρώματα ή χαρτιά περιτυλίγματος ή χαρτιά που τα βάφουν τα παιδιά με μαρκαδόρους.

Κόβουμε έξι αυγά αφού τα σχεδιάσουμε και τα βάψουμε , μετά τα διπλώνουμε στη μέση βάζουμε κόλλα ή τα συρράπτουμε.

Τα ανοίγουμε ,βάζουμε κλωστή με μια βελόνα και το κρεμάμε!!!

  

 

Άλλη ιδέα : κάρτα αυγουλάκι

Κατασκευή κάρτας που ανοίγει , όπως στη φωτογραφία

Σχεδιάζουμε ένα αυγό ,αφού έχουμε διπλώσει το χαρτί η χαρτόνι ,δεν το κόβουμε στην άκρη για να ανοίγει. Ζωγραφίζουν τα παιδιά ότι θέλουν , και μέσα στην κάρτα γράφουν “ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ”.

 

Ένα Παραμύθι για να ακούσετε : “το ραγισμένο κόκκινο αυγό”

 

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Νηπιαγωγάκια και γονείς εν δράσει !!!

Υλικά: χαρτόνι ότι χρώμα έχουμε , αν δεν έχουμε ,χαρτί , μαρκαδόρους …και μανταλάκια!!!

Σχεδιάζουμε δύο μεγάλα αυγά,τα κόβουν τα παιδιά. Παίρνουμε χαρτί που το κόβουμε όπως είναι οι κάρτες και βάζουμε τα παιδιά να γράψουν τους αριθμούς από το 1-3 δύο φορές.

 

Παίρνουμε 20 μανταλάκια και ζητάμε από τα παιδιά να μοιράσουν τα μανταλάκια,ώστε και οι δυο παίκτες να έχετε ίσο αριθμό(10).


Τους αριθμούς που γράψανε τα παιδιά τους αναποδογυρίζουν ,για να μην φαίνονται οι αριθμοί! Αρχίζει το παιχνίδι!

Ο πρώτος παίκτης( παιδί) τραβάει έναν αριθμό πχ ο αριθμός 3 ,πρέπει να πει ποιος είναι ο αριθμός . Παίρνει από τα δικά του μανταλάκια 3 και τα βάζει στο αυγό του.

Συνεχίζει η μαμά , τραβάει ένα αριθμό πχ 2,παίρνει από τα δικά της μανταλάκια και τα βάζει στο αυγό της.

 

Το παιχνίδι συνεχίζεται μ’ αυτόν τον τρόπο , ώσπου ο παίκτης που θα τοποθετήσει πρώτος όλα τα μανταλάκια στο αυγό του θα ‘ ναι και ο νικητής!!!

Φυσικά θα ‘ ναι το παιδί!!! Ποιος αντέχει γκρίνιες!!

Το ίδιο παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και αλλιώς. Ο πιο γρήγορος , αυτός που θα βάλει πρώτος και τα 10 μανταλάκια κερδίζει!!! Ξέρετε ποιος!!

Είναι παιχνίδι λεπτής κινητικότητας και αντιστοίχησης αριθμοί και μανταλάκια!

Καλή διασκέδαση!!Να έχετε μια όμορφη Μεγάλη Πέμπτη. Καλή επιτυχία στα αυγά και στα κουλουράκια και στα τσουρέκια σας!!!!

 

 

Μεγάλη Τετάρτη

Καλημέρα σας παιδιά, ευχόμαστε να είστε καλά!!! Σήμερα είναι Μεγάλη Τετάρτη και στην εκκλησία υμνούν τον «Μέγα νιπτήρ». Ο Χριστός και οι μαθητές του συγκεντρώνονται σε ένα σπίτι για να δειπνήσουν. Πριν από το φαγητό ο Χριστός πλένει τα πόδια των  μαθητών του και ένας από τους μαθητές του ο Πέτρος θυμώνει. Όμως ο Χριστός μέσα από αυτήν του την πράξη θέλει να τους διδάξει την ταπείνωση.

Μέσα από τις αγιογραφίες αυτής της εβδομάδας θα ήταν μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά γι’ αυτήν την τέχνη. Η Αγιογραφία είναι η τέχνη της απεικόνισης ιερών προσώπων ή θρησκευτικών σκηνών, είναι η ζωγραφική παράσταση θρησκευτικών θεμάτων.  Οι αγιογραφίες αντλούν τα θέματά τους από τη ζωή και κυρίως τα θαύματα των ανδρών και γυναικών που αγιοποιήθηκαν από την Εκκλησία.  Για παράδειγμα :

Το φωτοστέφανο: Συμβολίζει την ακτινοβολούσα δόξα του εικονιζόμενου προσώπου και την ανεξάντλητη ροή του θείου φωτός σ’ εκείνον που ζει σε στενή σχέση με το θεό.

 Μάτια: Τα μάτια ζωγραφίζονται μεγάλα και ζωηρά, φανερώνοντας ψυχική ένταση γιατί είδαν τα μεγάλα και τα υπερκόσμια.

Αυτιά: Μερικές φορές παρουσιάζονται μεγάλα γιατί άκουσαν τις εντολές του Κυρίου.

Μύτη: Παρουσιάζεται πολλές φορές μεγαλύτερη από το κανονικό και μακρόστενη γιατί έχει μυρίσει την πνευματική ευωδία της Αγίας Τριάδας.

Οι άγγελοι: έχουν συνήθως σγουρά μαλλιά δεμένα με μια κορδέλα. Η κορδέλα συμβολίζει το καθαρό τους μυαλό , την τέλεια τους αγνότητα και τη συγκέντρωση τους γύρω από τα θεία.

Και τώρα ώρα για κατασκευή.

Νηπιαγωγάκια και γονείς εν δράσει!! Μαμάδες και παιδάκια ανασκουμπωθείτε!!

Πάρτε αλεύρι, αλάτι και νερό!!! Συνταγή για την αλατοζύμη: 1/2 κούπα αλάτι 1 1/2 κούπα αλεύρι 1/2 κούπα νερό(θα χρειαστεί παραπάνω).

 Γράφουμε τη συνταγή και την διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά δείχνοντας μία – μία τις λέξεις.

Πως κάνουμε την αλατοζύμη: Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι, προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε!!!!καλή επιτυχία!!!

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε πατώντας εδώ.

Με την αλατοζύμη μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα  , είναι όπως η πλαστελίνη.

Μπορείτε να βάλετε πατρόν ένα αυγουλάκι και να κόψετε την αλατοζύμη σε αυτό το σχήμα και να την ψήσετε.

Και όταν είναι έτοιμα τα βγάζετε και μπορείτε να τα ζωγραφίσετε όπως εσείς θέλετε!!!

Μπορείτε να τα βάψετε με τέμπερες , νερομπογιές αν έχετε. Τα παραπάνω είναι βαμμένα με μαρκαδόρους!!

 

Και να τα διακοσμήσετε με χρυσόσκονη, πούλιες ότι έχετε. Πριν τα ψήσετε καλό θα είναι να κάνετε μια τρύπα στο πάνω μέρος , με ένα μολύβι , καρφάκι ,ότι έχετε!!!Περνάτε μια κλωστή και τα κρεμάτε!!

Τέλος ένα ωραίο παιχνίδι για τα παιδιά θα ήταν να βάλετε σε ένα ταψί αλεύρι για να κάνουν διάφορα σχέδια  , να γράψουν το όνομά τους να τους λέτε να γράψουν αριθμούς ,γράμματα και ότι άλλο φανταστείτε!!

Και δεύτερη κατασκευή κοκοράκι με απλά υλικά: ρολό από χαρτί υγείας, χαρτί Α4, μαρκαδόροι και ψαλίδι.

Βάφουμε το ρολό με μαρκαδόρους, βάφουμε το άσπρο χαρτί σε λωρίδες με διαφορετικά χρώματα ,και τέλος κάνουμε ένα ράμφος ,λειρί και πόδια (μανούλες βοηθάμε) και κολλάμε .

Σχεδιάζουμε μάτια και τα κολλάμε!!!

Καλή σας διασκέδαση !!!

Βρήκαμε ένα βίντεο με πολύ ωραίες ιδέες για να διασκεδάζετε μαζί με τα παιδιά σας!! πατώντας εδώ.

Και ένα πολύ όμορφο padlet από τις συναδέλφισσες του 10ου Νηπιαγωγείου.

Μετάβαση στο padlet.com

Φιλάκια από την κυρία Σούλα ,κυρία Ανδριάνα και κυρία Ελένη!!!

 

 

 

 

Μεγάλη Τρίτη

Καλημέρα και καλή Μεγάλη Τρίτη.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τη Μεγάλη Τρίτη, «τιμά» δύο γεγονότα: πρώτον, τη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, η οποία μνημονεύεται μέσα από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (22, 15- 23, 39) αλλά και τη γνωστή παραβολή των δέκα Παρθένων (Ματθαίου. 25,1-13).

Τι αναφέρει η παραβολή των «Δέκα Παρθένων»

Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες, που είχαν προνοήσει φρόντισαν να πάρουν μαζί τους λάδι ώστε να έχουν για να φωτίζουν τα λυχνάρια τους. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τις μωρές, οι οποίες λόγω της αργοπορίας του Νυμφίου αποκοιμήθηκαν.

Έτσι όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, με αποτέλεσμα να μένουν «εκτός νυμφώνος».

Αυτή την μέρα στην εκκλησία λοιπόν ακούμε το “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται” :

Εκτός όμως από την παραβολή των Δέκα Παρθένων στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μνημονεύεται σήμερα και, η αμαρτωλή γυναίκα που άλειψε τα πόδια του Χριστού με μύρο , καθώς και το Τροπάριο της Κασσιανής.

Ο Χριστός βρισκόταν σε ένα σπίτι και τότε εμφανίστηκε μια πολύ αμαρτωλή γυναίκα που όλοι ήθελαν να τη  διώξουν. Ο Χριστός όμως την άφησε και του έπλυνε τα πόδια με τα δάκρυα της και τα άλειψε με μύρο,ζητώντας του να την συγχωρέσει. Ο Χριστός συγχώρησε τις αμαρτίες της γυναίκας.

Τη Μεγάλη Τρίτη στην Εκκλησία ψάλουμε και το τροπάριο της Κασσιανής. Η Κασσιανή ήταν μια πολύ όμορφη και πολύ έξυπνη γυναίκα, ήταν βυζαντινή ποιήτρια που έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ. Επειδή δεν την επέλεξε ως σύζυγό του ο αυτοκράτωρ Θεόφιλος, έγινε μοναχή και αφιερώθηκε στη λατρεία του Θεού και την ποίηση.

Η μητέρα του αυτοκράτορα Θεόφιλου, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση για την εκλογή νύφης, προσκάλεσε το 820 μ.Χ. στην Αυλή τις ωραιότερες και επιφανέστερες κόρες της αυτοκρατορίας. Δώδεκα πανέμορφες παρθένες από όλη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και κατέφθασαν στο Παλάτι.

Μετά την υποδοχή τους από τη μητέρα του αυτοκράτορα, η μητέρα του Ευφροσύνη του έδωσε εντολή να δώσει το χρυσό μήλο σ’ εκείνη που θα επέλεγε για σύζυγό του.Μάλιστα έφτασε να είναι υποψήφια νύφη για τον Αυτοκράτορα και η Κασσιανή. Εκείνος τότε για να δει αν είναι κατάλληλη η Κασσιανή να γίνει γυναίκα του της είπε:
«Από τη γυναίκα ήρθε στον κόσμο το μεγαλύτερο κακό.» εννοώντας την Εύα που έδωσε το μήλο
στον Αδάμ.
Τότε η Κασσιανή του απάντησε:
«Ναι, αλλά από τη γυναίκα ήρθε στον κόσμο και το μεγαλύτερο καλό» εννοώντας την Παναγία
που γέννησε τον Χριστό.
Ο Αυτοκράτορας τότε θεώρησε ότι η Κασσιανή ήταν πολύ έξυπνη για να γίνει γυναίκα του και έτσι έδωσε το χρυσό μήλο στην ωραία, αλλά σεμνή Θεοδώρα και έκανε εκείνη γυναίκα του.

Για να ακούσουμε και το τροπάριο της Κασσιανής :

 

Τώρα θα μιλήσουμε για τρία λουλούδια που ανθίζουν την περίοδο της Πασχαλιάς και το συμβολισμό που έχουν στην Χριστιανική μας παράδοση :

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.

Την Πέμπτη που σταυρώθηκε ο Χριστός φύτρωσαν πάνω στη γη τα λευκά κρινάκια, οι παπαρούνες και η πασχαλιά.

 

ΤΑ ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.

Ο Χριστός ανέβαινε το Γολγοθά , κουβαλώντας το σταυρό Του. Άλλοι γελούσαν και τον χλεύαζαν και άλλοι έκλαιγαν. Μέσα στο πλήθος βρισκόταν και η Παναγία . Σε μια στιγμή ο Χριστός γονάτισε, γιατί ο σταυρός ήταν βαρύς. Πλάι του γονάτισε η μητέρα Του και έκλαιγε. Τα δάκρυά της έσταζαν στο έδαφος και όπου έπεφταν φύτρωναν μικρά λευκά λουλούδια, τα οποία είχαν σχήμα αστεριού. Από τότε φυτρώνουν κάθε άνοιξη, τη Μεγάλη Βδομάδα, και ονομάζονται τα δάκρυα της Παναγιάς.

Κατασκευή κρινάκι!

Σας προτείνουμε μια εύκολη ανοιξιάτικη κατασκευή! Τα υλικά που χρειάζεστε είναι:

1.Άσπρο χαρτί

2.Κίτρινο μαρκαδόρο

3.Πράσινο καλαμάκι

Κόβετε ένα κύκλο από άσπρο χαρτί και τον διπλώνετε στο κάτω μέρος. Στη συνέχεια τον κολλάτε πάνω στο πράσινο καλαμάκι. Το κρινάκι σας είναι έτοιμο!

 

ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ

Καθώς ο Χριστός ανέβαινε το Γολγοθά, το ακάνθινο στεφάνι πλήγωσε το μέτωπό Του. Το αίμα έσταζε πάνω στη γη. Κάθε σταγόνα γινόταν ένα κατακόκκινο λουλούδι. Έτσι ο δρόμος γέμισε με κόκκινα άνθη, τις παπαρούνες.

Κατασκευή παπαρούνα

Τα υλικά που χρειάζεστε :

1. χαρτί

2.  Ψαλίδι

3. Μαρκαδόρος

4. Καλαμάκι

Μπορείτε να σχηματίσετε καρδούλα σε άσπρο χαρτί κόβετε την καρδούλα και τη βάφετε κόκκινη. Κολλάτε το καλαμάκι και είστε έτοιμοι.

 

 

ΠΑΣΧΑΛΙΑ

Πριν από τη σταύρωση του Χριστού υπήρχε ένα δέντρο, η πασχαλιά, που δεν έβγαζε ποτέ λουλούδια. Για αυτό την ονόμαζαν ανάνθιστη. Μόνο κάθε άνοιξη έβγαζε πράσινα μικρά φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Όμως την ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός όλα άλλαξαν. Η μητέρα του Χριστού, η Παναγία, κλαίγοντας για το χαμό του γιου της, πήγε και ακούμπησε στον κορμό της ανάνθιστης. Το δέντρο, καταλαβαίνοντας το σπαραγμό της Παναγίας, έριξε τα φύλλα του στο έδαφος και έφτιαξε ένα μαλακό στρώμα για να ξεκουραστεί. Η Παναγία κουρασμένη ξάπλωσε και κοιμήθηκε στο στρώμα.  Όταν ξύπνησε και είδε ότι το δέντρο είχε μείνει χωρίς φύλλα για να της φτιάξει το στρώμα, συγκινημένη την ευλόγησε και αμέσως έβγαλε μοβ λουλούδια . Από τότε ανθίζει κάθε Πάσχα  και οι άνθρωποι την ονόμασαν πασχαλιά. Μάλιστα με τα λουλούδια της στολίζονται οι Επιτάφιοι.

 

Κατασκευή πασχαλιά

Υλικά :

1.Χαρτί

2. Μπατονέτες

3. Μωβ  νερομπογιά

4. Μαρκαδόρους

 

Σχεδιάζουν τα παιδιά με μαρκαδόρους κλαδάκια  πασχαλιάς. Στη συνέχεια  κάνουν μωβ τελίτσες με μπατονέτες και νερομπογιά. Αν δεν έχετε νερομπογιά μπορείτε να κάνετε μωβ κουκλάκια με μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές. Φυσικά μπορείτε να φτιάξατε τη ζωγραφιά σας όπως ακριβώς την φανταστείτε.    Περιμένουμε τις δημιουργίες σας με ανυπομονησία!!!

(Βιβλιογραφία καθημερινές διαθεματικές δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο Νίκη Κάτζου εκδόσεις δίπτυχο.)

 

Παιχνίδι μαθηματικών με τα αβγά : “ΒΑΛΕ ΤΑ ΑΒΓΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ!”

 Υλικά: Χαρτόνι ή χαρτί

          Ψαλίδι

Διαδικασία: Δίνουμε στα παιδιά χαρτόνι και φτιάχνουμε κόκκινα αβγά και γράφουμε πάνω τους αριθμούς. Τα μπερδεύουμε και ζητάμε από τα παιδιά να τα βάλουν στη σειρά από το 1 εως το 10.

 Εναλλαγή: Άλλος τρόπος παιξίματος είναι να βάλουμε τα αβγά στη σειρά από το 1 εως το 10 και να ζητήσουμε από τα παιδιά να κλείσουν τα μάτια τους. Αφαιρούμε ένα αβγό και στη συνέχεια τα παιδιά ανοίγουν τα μάτια τους και πρέπει να πουν ποιο αβγό-αριθμός λείπει.

Υπάρχει αντίστοιχο παιχνίδι και στο διαδίκτυο :

ΒΑΛΕ ΤΑ ΑΒΓΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ!

 

Και ένα παζλ για να παίξουμε :

Και ένα παραμυθάκι για να ακούσουμε : “Η Λίτσα η Πασχαλίτσα”

Καλή σας διασκέδαση και πολλά φιλιά από τις κυρίες σας , κ. Σούλα , κ. Ελένη και κ. Ανδριάνα !!!!

 

 

Μεγάλη Δευτέρα

ΜΕΓΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ

ΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Καλημέρα και καλή μεγάλη Εβδομάδα σε όλους , εύχομαι να περάσατε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο και γενικά να έχετε ακόμα καλή διάθεση από την Καραντίνα. Οι ημέρες έχουν μεγαλώσει και είναι πιο ζεστές και η Άνοιξη μας έχει φέρει τα ανθισμένα λουλούδια και τα χελιδόνια που χτίζουν σιγά – σιγά τις φωλιές τους .

Αυτή η εβδομάδα είναι η εβδομάδα των παθών του Χριστού μας και μπορούμε να δούμε ένα μικρό βίντεο που μας περιγράφει τι συμβαίνει αυτή την εβδομάδα.

Μεγάλη Δευτέρα

Ο Χριστός περπατώντας στην Ιερουσαλήμ παρατήρησε μία καταπράσινη συκιά. Πείνασε και την πλησίασε με σκοπό να κόψει ένα σύκο. Διαπίστωσε πως η συκιά δεν είχε καθόλου καρπούς και διέταξε να ξεραθεί. Έτσι μας διδάσκει ότι πρέπει να προσπαθούμε για να έχουμε καλούς καρπούς τις αρετές. Τα τροπάρια που ψάλλονται τη Μεγάλη Δευτέρα είναι ¨Ιδού ο Νυμφίος¨ και ¨Τον Νυμφώνα σου βλέπω¨.

Η άκαρπη συκιά.

Ας ακούσουμε και μερικά απόστιχα αυτής της ημέρα :

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!!

Νηπιαγωγάκια και γονείς εν δράσει!!!

Νηπιαγωγάκια και μανούλες εφοδιαστείτε: χαρτόνι η χαρτί μαρκαδόρους ,κόλλα,φασόλια και ψαλίδι!!! Προσοχή πάντα μαζί με το παιδί, όταν έχει ψαλίδι. Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο πασχαλινό αυγό, αν δεν έχουμε χαρτόνι, σε χαρτί που το βάφουμε κόκκινο και μετά το κόβουμε.

1ος τρόπος: σχεδιάζουμε ένα λουλούδι πάνω στο αυγό ,βάζουμε κόλα και μετά κολλάμε φασόλια!!!

 

2ος τρόπος :σχεδιάζουμε ένα λουλούδι το βάφουμε με μαρκαδόρους , το κόβουμε και το κολλάμε πάνω στο αυγό!!! Μπορούμε να το στολίσουμε με πεταλούδες ή ότι άλλο θέλουμε!!

Φυσικά, πίσω από το αυγό μας γράφουμε το όνομά μας και” καλό Πάσχα”.

Μερικές ιδέες για Πασχαλιάτικες κατασκευές:καλή διασκέδαση!!!

Και αν θέλετε να παίξετε λίγο με το τάμπλετ σας προτείνουμε ένα Πασχαλινό παιχνίδι μνήμης με αυγουλάκια. Βρίσκω τα ζευγάρια αυγών :

Υπάρχει και μία αφίσα που έχει πολλά βίντεο που μπορείτε να δείτε με τραγούδια, βίντεο και παραμύθια για το Πάσχα :

 

Καθώς και ένα εξαιρετικό ημερολόγιο για το Πάσχα. Κάθε μέρα ανοίγουμε ένα κουτάκι. Πατήστε εδώ.

 

Τα λέμε αύριο λοιπόν με καινούργια νέα και ιδέες για κατασκευές.

Πολλά φιλιά και αγκαλιές από τις κυρίες σας , κ. Σούλα, κ Ελένη και κ. Ανδριάνα.

Πάσχα και Σάββατο του Λαζάρου

 

Καλημέρα μια χαρούμενη και γλυκιά Παρασκευή!!

 

Πως περάσατε χθες με τον καραγκιόζη και τα παιχνίδια;

Από σήμερα Θα μιλήσουμε για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Θα ακούσουμε πρώτα ένα τραγουδάκι για την Πασχαλιά :

Λογικά θα σας έχουν μείνει μόνο δύο ποδαράκια στην κυρά Σαρακοστή. Ένα γι’ αυτή την Κυριακή και ένα για την Κυριακή του Πάσχα. Αυτό το Σάββατο είναι Η Ανάσταση του Λαζάρου. Το Σάββατο πριν τη μεγάλη εβδομάδα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου. Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού. Όταν κάποτε αρρώστησε οι αδελφές του Μαρία και Μάρθα έτρεξαν να ειδοποιήσουν το Χριστό, να έλθει γρήγορα . Ο Χριστός όμως ήταν μακριά και δεν πρόλαβε να πάει κοντά στον Λάζαρο. Όταν έφτασε ήταν ήδη νεκρός ,τέσσερις μέρες, και είχε ταφεί όπως συνηθιζόταν τότε σε μια σπηλιά που έκλεινε με μια μεγάλη πέτρα. Ο Χριστός όμως προσευχόμενος στο  πατέρα του το Θεό και ζητώντας του να τον ακούσει για να πεισθεί ο κόσμος, φώναξε “Λάζαρε, Λάζαρε δεύρο έξω”, που σημαίνει «Λάζαρε, Λάζαρε βγες έξω» και ο Λάζαρος αναστήθηκε Αυτό είναι ένα ακόμη θαύμα του Χριστού.

Μανούλες αν έχετε βιβλίο με τα θαύματα του Χριστού, καλό είναι να το διαβάσετε από εκεί. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις στα παιδιά. Ποιος ήταν ο Λάζαρος? Ποιές είχε αδελφές? Τι έπαθε ο Λάζαρος? Τι έκανε ο Χριστός? Ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τι τους έκανε εντύπωση!!

Μπορείτε αν θέλετε να δείτε σε βίντεο αντί να το διαβάσετε.

 

Λοιπόν μικρά μου νηπιαγωγάκια σήμερα θα μιλήσουμε και για τα έθιμα!!! Κουραστήκατε , καλά πάρτε μερικές ανάσες , χοροπηδήστε δέκα φορές , τιναχτείτε ψηλά σαν ελατήρια , κάντε πέντε ψαλιδάκια , φυσικά αν έχετε χώρο!!! Τι είναι έθιμο? για να θυμηθούμε!!! Ένας μόνο θυμάται!!! Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη!!!

Έθιμο είναι αυτό που γινόταν παλιά και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Το πιο διαδεδομένο έθιμο για το Σάββατο του Λαζάρου είναι τα κάλαντα του Λαζάρου, καθώς και τα Λαζαράκια!! Τα κάλαντα του Λαζάρου τα τραγουδούσαν μόνο κορίτσια που τις αποκαλούσαν Λαζαρίνες. Την παραμονή της γιορτής οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια και μάζευαν λουλούδια με τα οποία στόλιζαν μικρά καλάθια!!!

Όπως τα παραπάνω!!!

Την ημέρα του Λαζάρου , το Σάββατο γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τον Λάζαρο, και οι νοικοκυρές τους έδιναν χρήματα και αυγά.

Τα κάλαντα του Λαζάρου:

Εις τη πόλη Βηθανία

Κλαίει η Μάρθα κι η Μαρία

Κλαίνε για τον αδελφό τους,

που τον είχαν καρδιακό τους.

Τρεις ημέρες τον υμνούσαν

και τον εδοξολογούσαν.

Την ημέρα την Τετάρτη

κίνησε ο Χριστός για να’ ρθει.

Πες μας Λάζαρε τι είδες

εις τον Άδη όπου πήγες.

Είδα φόβους ,είδα τρόμους,

είδα βάσανα και πόνους.

Δώστε μου λίγο νεράκι

να ξεπλύνω το φαρμάκι

Και του χρόνου!!!

Για  να τα ακούσουμε κιόλας:

Τα κάλαντα του Λαζάρου που λένε στη Χίο είναι αυτά  (στο ρυθμό του ¨κάτω στο γυαλό κάτω στο περιγιάλι¨).

Που είσαι Λαζαρέ

Που είναι η φωνή σου

Που σε γύρευε

Η μάνα και αδερφή σου;

Ήμουνα στη γη

Στη γη βαθιά χωμένος

Και από τους εχθρούς,

Εχθρούς βαλαντωμένος.

Βάγια βάγια των βαγιών

Τρώνε ψάρια και κολιόν

Και την άλλη Κυριακή

Ψήνουν το παχύ αρνί

Και του χρόνου !!!

Για να ακούσουμε κι αυτό :

Νηπιαγωγάκια αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε Λαζαράκια , χαρτί μαρκαδόρους και καλαμάκι, για παράδειγμα.

Και το άλλο έθιμο είναι να φτιάχνουν Λαζαράκια κουλουράκια , για όποιον ενδιαφέρεται να τα φτιάξει :

Για να παίξουμε και λίγα παιχνίδια Πασχαλινά φτιαγμένα από συναδέλφισσες.

  “ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ …ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΓΟ ΦΤΑΝΩ ΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙ ..

Βάζω στην σειρά τις εικόνες :

https://nikoubasilikh.blogspot.com/2020/04/blog-post.html?spref=fb&m=1&fbclid=IwAR3Xznu-PkshIt4PhkDZKSRhgago20pWSZdjxe_2rdJvFOwBJR_ETlVdyV0

Βρίσκω τα ζευγάρια με πασχαλινές εικόνες:

https://learningapps.org/display?v=pta0wkcpt20&fbclid=IwAR3Tc7eF4UnI60NjdiLPGknKYbPgQVfvjdulpZliinSetzKKnrjdwPvfPfM

Γλωσσικά παιχνίδια με θέμα το Πάσχα. (αργεί λίγο να φορτώσει , αλλά είναι πολύ ωραίο) . Πατάτε το σημαιάκι και ξεκινάτε:

https://scratch.mit.edu/projects/382846241 

Και ένα παζλ που έφτιαξα εγώ με πασχαλινό κοτοπουλάκι:

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=32892a383700&fbclid=IwAR0-L4hTU48WDNpMPEyVxZlDYEqVyJJaVcre3ae7GstfbN8dZn92ZEA480o

Και ένα παζλ και για τους γονείς, με το έργο τέχνης του γνωστού ζωγράφου από την Μυτιλήνη, Θεόφιλου. Με θέμα Πασχαλινό:

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=2a6426ffec16

Και on-line παραμύθια πασχαλινά που μπορείτε να ακούσετε ή να διαβάσετε :

http://www.kidsactivities.gr/%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1/on-line-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9%CE%B1/

Μικρόβια … τέλος!!!

Καλημέραααααα όλη μέρα μια όμορφη Πέμπτη σε όλους!!!

Αν ήσασταν στο σχολείο τι θα κάνατε;;;; Για ρωτήστε τα παιδάκια σας αν θυμούνται. Κάθε μέρα λοιπόν μαζευόμαστε στην παρεούλα μας, λέμε την προσευχή μας, ένα καλωσόρισμα με ένα τραγούδι και έπειτα πάμε στο παρουσιολόγιο. Πόσοι είναι σήμερα εδώ ; και Ποιοι ; Έτσι δουλεύουμε μαθηματικά και την γλώσσα με τα ονόματά μας. Στη συνέχεια ημερολόγιο : πόσο έχει σήμερα; ποιο μήνα έχουμε; Ποια εποχή; Θα μπορούσατε και στο σπίτι, να ρωτάτε και να συζητάτε για ημέρες, μήνες και εποχές.

Και συνεχίζουμε το θέμα μας. Παίξατε με τα μικρόβια σας ;

  • Για να κάνουμε λοιπόν μια άλλη κατασκευή, και να βάλουμε και τα μικρόβια μας . Μια βρύση με νερό.

Σχεδιάζετε σε ένα χαρτί μία βρύση και μετά την χρωματίζετε :

 Έπειτα κόβετε το χαρτί μόνο δεξιά και αριστερά από την ροή του νερού :

Και στο τέλος βάζουμε τα μικρόβια που φτιάξαμε πάνω στα χέρια και τα περνάμε μέσα από τη βρύση για να τα καθαρίσουμε. Κάπως έτσι :

 

  • Ιδέα: Μπορείτε να μιλήσετε για τους γιατρούς και τις οποιεσδήποτε ειδικότητες υπάρχουν. Εδώ έχουμε  μια αφίσα με ειδικότητες γιατρών:

  • Και σαν παιχνίδι μπορείτε να παίξετε παντομίμα. Ένας να κάνει τον γιατρό , ο άλλος ο ασθενής. Ανάλογα το πιο μέρος εξετάζει ο γιατρός, (αυτιά – ωριλά, δόντια – οδοντίατρος, καρδιά – καρδιολόγος, μωρά – παιδίατρος, μάτια – οφθαλμίατρος, πόδια  – αρθρώσεις – ορθοπεδικός) θα πρέπει ο ασθενής να μαντέψει την ειδικότητα.
  • Έπειτα μπορείτε να παρακολουθήσετε και την ωραία παράσταση του καραγκιόζη , «ο Καραγκιόζης γιατρός», για να γελάσετε .

  • Και για να κλείσουμε επιτέλους το θέμα των μικροβίων και των γιατρών ας ακούσουμε ένα τραγούδι επίκαιρο για τον κορονοϊό  φυσικά . Μπορείτε να σηκωθείτε και να το χορέψετε , όπα!!!!

 

 

  • Και ΤΕΛΟΣ δύο παιχνίδια για να παίξετε ,τα οποία έφτιαξα εγώ στην εφαρμογή learning app .

Κάνοντας κλικ στα μικρόβια βρες τα όμοια ζευγάρια μικροβίων :

Και στο δεύτερο παιχνίδι ανάλογα το πόσα είναι τα μικρόβια αυτόν τον αριθμό γράφω από κάτω στο κουτάκι. Όταν γράψετε όλους τους αριθμούς πατάτε το μπλε κουτάκι από κάτω με το τικ ,ν για υποβολή αν είναι σωστό ή λάθος :

Ευχαριστούμε πολύ που ακολουθείτε την παρέα μας και το πρόγραμμα μας. Καλή διασκέδαση και τα λέμε αύριο με νέες ιδέες !!!

Μικρόβια … παντού!!

Καλημέρααααα όλη μέρα!!!! Μια χαρούμενη Τετάρτη !!!

Ένα τραγουδάκι για να ανεβάσουμε λίγο την διάθεσή μας ….

Πώς σας φάνηκε χθες το πείραμα ;;; Ποιος δεν λατρεύει τα πειράματα;; Μια καταπληκτική ιδέα για τα μικρά παιδιά.

Σήμερα θα σας ζητήσουμε να ζωγραφίσει ο καθένας τα δικά του μικρόβια και να παίξει μαζί τους !  Να κάποιες ιδέες από μικρόβια :

 

Ιδέες για δραστηριότητες :

*Τι μπορείτε να κάνετε με αυτά τα μικρόβια;;;;

*Μπορείτε να παίξετε μαθηματικά παιχνίδια :

– Να έχετε κάρτες με αριθμούς και ανάλογα τον αριθμό που βάζετε, τόσα μικρόβια να βάζετε από δίπλα. (τόσα – όσα).

– Μπορείτε να τα ομαδοποιείτε σύμφωνα με το χρώμα τους, τόσα κόκκινα τόσα κίτρινα τόσα πράσινα κτλ.

– Μπορείτε να κάνετε ίδια μικρόβια και να παίξετε παιχνίδι μνήμης.

– Μπορείτε να γίνεται « ντετέκτιβ μικροβίων». Κρύβεται με την σειρά πρώτα η μαμά ή ο μπαμπάς και το παιδί θα ψάχνει σαν καλός Ντετέκτιβ που είναι κρυμμένα τα μικρόβια. Έπειτα θα τα κρύψει το παιδί και θα ψάχνουν οι γονείς. Πόσα μικρόβια βρήκατε; (Ιδέα: φτιάξτε από χαρτόνι, εγώ το έφτιαξα από κουτί δημητριακών, ένα μεγεθυντικό φακό, και κάντε ότι ψάχνετε τα κρυμμένα μικρόβια).

– Μπορείτε επίσης να κρύβετε ένα μικρόβιο και να το αναζητάτε με τις λέξεις κρύο ή ζέστη. Όταν είναι κοντά λέμε ζέστη και όταν είναι μακριά αυτός που το αναζητάει λέμε κρύο, κρύο… Έτσι τον καθοδηγούμε κοντά στο μικρόβιο.

 

– Επίσης,  Μπορείτε με λίγο σελοτέιπ , αν έχετε, να προσπαθείτε να κολλάτε ο ένας στον άλλον μικρόβια.

Όσο παίζει η μουσική από το τραγούδι «Το τσιφτετέλι της γρίπης» από το «Εδώ Λιλιπούπολη» :

Ποιος έχει τα πιο πολλά μικρόβια πάνω του;;;

Ιδέα : Και αν έχετε και κανένα μουσικό όργανο  μπορείτε να γίνεται ορχήστρα και να τραγουδήσετε το τραγούδι…

Καλή σας διασκέδαση!!

Επίσης , είναι και μια καλή ευκαιρία να παίξετε με το γράμμα Μ , μ για τα μικρόβια. Να το γράψετε , να το ζωγραφίσετε , να φτιάξετε με πλαστελίνη να πείτε γράμματα από Μ , μ ή να δημιουργήσετε μια ιστορία με γράμματα από Μ , μ , όπως παράδειγμα «το μικρόβιο μουσικός». Και να έχετε μέσα πολλές λέξεις από Μ , μ. Πάντως αν ήμασταν στο σχολείο θα βλέπαμε αυτό το πολύ όμορφο εκπαιδευτικό βίντεο με τη «Μικρή μαϊμού».

Και για να χαλαρώσετε από όλες αυτές δραστηριότητες μπορείτε να παίξετε το on-line παιχνίδι , στο οποίο πρέπει να καθαρίσεις το σπίτι από τα μικρόβια. Πατώντας το start μπορείτε να ξεκινήσετε.

https://www.primarygames.com/science/germhunter/start.htm

 

Τα λέμε αύριο με καινούργιες δραστηριότητες και ιδέες!!!