Καλοκαιρινό κυνήγι θησαυρού

Ένα παιχνίδι διάρκειας 2 διδακτικών ωρών για να διασκεδάσουν οι μαθητές από την τρίτη δημοτικού και πάνω

 

  • Χωρίζουμε τους μαθητές σε 5 ομάδες.

IMG 0463

  • Το κουτί – βάση κάθε ομάδας περιέχει 6 φακέλους με έναν γρίφο σε κάθε φάκελο και ένα χαρτόνι μικρό για την απάντηση του γρίφου.

IMG 0466

  • Σε κάθε βάση επίσης της κάθε ομάδας βάζουμε 6 κομμάτια παζλ. Μόλις η ομάδα λύσει έναν γρίφο δίνει την απάντηση στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό που στέκεται δίπλα από τις βάσεις των ομάδων μπροστά στον πίνακα. Εάν η απάντηση είναι σωστή ο εκπαιδευτικός δίνει τον επόμενο γρίφο και ένα κομμάτι παζλ στην ομάδα. Όλοι μαζί συνεργάζονται για τους γρίφους όμως κάθε φορά άλλος μαθητής πλησιάζει τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό για να του δώσει την απάντηση. Στο τέλος κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 6 κομμάτια παζλ έτσι ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουν να λύσουν το παζλ – χάρτη που αποτελείται από 30 κομμάτια. Χρειάζεται λοιπόν να λύσουν όλες οι ομάδες τους γρίφους καθώς είναι απαραίτητα τα κομμάτια όλων των ομάδων.

IMG 0475

  • Σε κάθε ομάδα δίνεται ένα βαλιτσάκι με τα εργαλεία που θα βοηθήσουν τους μαθητές να διαβάσουν αλλά και να λύσουν τους γρίφους. Κάθε βαλιτσάκι περιέχει ένα καθρεφτάκι, έναν απλό φακό, έναν φακό κόκκινης ζελατίνης, ένα αόρατο στυλό και ένα χαρτόνι με κωδικοποιημένη ΑΒ.

IMG 0471

  • Γρίφος 1ος: Ερώτηση κρυμμένη κάτω από κόκκινες γραμμές (Ποιος είναι ο αρχηγός των θεών του Ολύμπου;) Απαραίτητη η χρήση του κόκκινου φακού από το βαλιτσάκι.

IMG 0473

  • Γρίφος 2ος: Μήνυμα με χρήση κωδικοποιημένης ΑΒ (Γράψε 3 ζώα της ζούγκλας)

IMG 0478

  • Γρίφος 3ος: Βάζα με εικόνες και οδηγίες. Απαραίτητη η χρήση φακού. (Γράψε τις λέξεις των εικόνων που βλέπεις στα αγγλικά)

IMG 0482           IMG 0485

  • Γρίφος 4ος: Ερώτηση γραμμένη κα θρεπτικά. Διαβάζεται με το καθρεφτάκι που θα βρουν τα παιδιά στο βαλιτσάκι. (Γράψε το όνομα της ομάδας σας με τον κώδικα του δεύτερου γρίφου)

IMG 0491

  • Γρίφος 5ος: Αναγραμματισμός (Πόσες μέρες έχει ο μισός χρόνος)

IMG 0492

  • Γρίφος 6ος: Αόρατο μήνυμα που διαβάζεται με τον αόρατο στυλό. (Πόσα πόδια έχουν 6 κατσίκες)

IMG 0493

Τα 30 κομμάτια πάζλ φτιάχνουν έναν χάρτη με την ένδειξη του μέρους που βρίσκεται ο κρυμμένος θησαυρός. Μόλις λύσουν το πάζλ και διαβάσουν σωστά τον χάρτη, οι μαθητές πηγαίνουν στον χώρο που τους υποδεικνύει ο χάρτης και βρίσκουν μια πινιάτα. Μέσα στην πινιάτα βρίσκεται μια χάρτινη καραμέλα με το μήνυμα “Τα φαγητά είναι στο μπουφέ” όπου τα έχουμε προηγουμένως κρύψει. Το κυνήγι τελειώνει με ένα μικρό πάρτι με μουσική και λιχουδιές.

IMG 0495   IMG 0497

Συμβουλή: Πάνω σε κάθε φάκελο σημειώνω τον αριθμό του γρίφου και την ομάδα ώστε να μην μπερδευτούν οι φάκελοι και για να εντοπίζονται με ευκολία.

 

Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!!!

 

Παρακολουθήστε τα βίντεο εδώ και εδώ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων