Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “Επισκέπτης άγγελος”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Παλαιοντολογικό-Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας η παρουσίαση της ποιητικήςσυλλογής του διδάκτορα Γιώργου Δελιόπουλου με τίτλο: “Επισκέπτης άγγελος”την το Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19:00 μ.μ.
Τα ποιήματα της συλλογής, χωρισμένα σε τρεις ενότητες (Αγορά, Λόγος, Καθρέφτης), προλόγισε η Δρ Δέσποινα Παπαδοπούλου. Την εκδήλωση συντόνισε η Φιλόλογος Ειρήνη Αλωπούδη η οποία μεταξύ άλλων είπε:
«Η ανάγνωση και η κατανόηση των τριών φάσεων της αναζήτησης του Επισκέπτη Αγγέλου συναντά τη σκέψη του ποιητή με τη σκέψη και τους προβληματισμούς τους δικούς μας χωρίς όμως να ταυτίζονται. Επειδή όμως τα ανθρώπινα βιώματα είναι κοινά και παραπλήσια βρισκόμαστε στον ίδιο στοχασμό και ατενίζουμε με την ίδια ελπίδα τα γεγονότα» είπε η κα Αλωπούδη Ειρήνη και απήγγειλε το ποίημα της συλλογής με τίτλο «Ελπίδα»:
Πάντα υψώνεται ανάμεσα μας κάποιος τοίχος
πότε τα λόγια πότε η σιωπή
πότε το χθες πότε το αύριο
πότε εμείς και πότε οι άλλοι
πάντα θα βρίσκουμε ωστόσο χαραμάδες
τόσο μικρές όσο το βλέμμα μας
όσο το άρωμα του στήθους
όσο οι νότες της φωνής
για να περνούν απέναντι οι καρδιές μας
στο διπλανό δωμάτιο
στην άγνωστη αυλή
στο εχθρικό μας σπίτι
και ίσως μια νέα μέρα καταφέρουμε
να σπάσουμε τους τοίχους
να σμίξουμε τα χέρια
να κάνουμε τα όνειρα
δικά σου, δικά μου, δικά μας.

Με τα ποιήματα της συλλογής συνομίλησαν η εικαστικός Γλύκα Διονυσοπούλου και ο μουσικός Βαγγέλης Τζημόπουλος. Η εικαστικός με την αφήγησή της βοήθησε τους ακροατές να κατανοήσουμε το δίλλημα του επισκέπτη αγγέλου και κατ΄ επέκταση του σύγχρονου ανθρώπου, ιδιαίτερα του Νεοέλληνα απέναντι στα αδιέξοδα της καθημερινότητάς του, στο παρελθόν (συλλογικό και ατομικό), το μέλλον, τη γλώσσα, την αυτοαντίληψή του, την τέχνη και την ποίηση.
«Στο μπαλκόνι του κόσμου πετούσε ο άγγελος μακριά από τον κόσμο και το πεπρωμένο των ανθρώπων. Ένας άγγελος μετέωρος ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, ζούσε την ίδια επανάληψη αλλά πάντα με ασφαλή απόσταση. Μια μέρα αποφάσισε να ξυρίσει τα φτερά του και να κατέβει από το μπαλκόνι του στη γη για να μάθει, να δει πως είναι να γίνεσαι άνθρωπος».
«…Θα βάλω καθαρά φτερά
κι αρπάζοντας τον ήλιο
να κατεβώ σαν άγγελος
στην αγκαλιά του κόσμου.
Εκεί κρυμμένα βλέμματα
Θα μου φορτώνουν φθόνο
και ακονισμένες λέξεις
θα μου κόβουν τα φτερά
και με κομμένα τα φτερά
θα νοσταλγώ τα σύννεφα
και με τα χρόνια πάνω μου
δεν θα μπορώ να φύγω.»

«Όταν κατέβηκε στην αγορά του κόσμου το πρώτο που συνάντησε ο άγγελος ήταν μια μάζα από σώματα κι ούτε ένα πρόσωπο. Ποιοι είναι τελικά οι άνθρωποιαν αρωτήθηκε, ποια τα ονόματά τους… Ο άγγελος είναι σε δίλλημα, με ποιους να πάει; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντέχουν τόσες λέξεις στοιβαγμένες μέσα τους και ποτέ δεν συμβιβάζονται με την καθωσπρέπει σιωπή. Υπάρχουν κι άλλοι που συμβιβάζονται και μιλούν την αλήθεια μόνο με τα λόγια του κόσμου. Αλλά αυτοί δεν είναι ποτέ η δική τους αλήθεια. Τελικά με ποιους θα πάει;» αναρωτιέται η εικαστικός –ιστορικός τέχνης Γλύκας Διονυσοπούλου.
«Για λίγα μόνο κατοστάρικα
δεν είπαμε το μαύρο-μαύρο
το λευκό-λευκό
και βάψαμε τους τοίχους της σιωπής
από το φόβο των σκληρών χρωματισμών
σε μια φτηνή απόχρωση του γκρίζου…
κι εμείς για λίγα μόνο κατοστάρικα
βάψαμε γκρίζα
μια ασπρόμαυρη ζωή»

«Πάει πολύς καιρός που περπατά ο άγγελος στην αγκαλιά του κόσμου, περιδιαβάζοντας τον κόσμο. Κάποια στιγμή φτάνει στο τέλος τους. Και που ορίζεται το τέλος; Εκεί που βρίσκεται ένας καθρέφτης, ο καθρέφτης μετά την απόσταση που έχει περπατήσει. Κοιτάζει το είδωλό του στο γυαλί κι αμέσως αποστρέφει το βλέμμα. Αυτός στο γυαλί δεν είναι ο άγγελος που ήξερε. Το είδωλό του άλλαξε, ράγισε.Όπως των ανθρώπων, γέρασε με τον χρόνο. Όσο κι αν γυρίζει αλλού το κεφάλι, όσο κι αν λυγίζει από το θνητό του βάρος, με όσα καλύμματα σκεπάζει τον καθρέφτη, ένα είναι σίγουρο, έχει αλλάξει. Έχασε τα φτερά για να πετάει μακριά από τις λύπες. Έχασε το αθώο βλέμμα που δε δακρύζει ποτέ γιατί δεν ξέρει. Έχασε τον εαυτό του γιατί βρήκε τους άλλους. Ακόμη όμως δεν ξέρει ποιος έγινε ή ακόμα ποιος θέλει να γίνει…»
Στο τέλος της παρουσίασης της ποιητικής συλλογής «Επισκέπτης Άγγελος ο ποιητής μας διαβεβαίωσε ότι το ταξίδι και η αναζήτηση του επισκέπτη αγγέλου δεν τελειώνει ποτέ όπως δεν τελειώνει και το δικό μας ταξίδι και η αναζήτηση αφού καθημερινά άγγελοι και θνητοί ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας και θέτουμε καινούρια ερωτήματα!
Στην σύντροφό του, μούσα και συνοδοιπόρο στα καλλιτεχνικά, Γλύκα Διονυσοπούλου ο ποιητής Γιώργος Δελιόπουλος αφιέρωσε το ποίημα «Αναγκαία υπόσχεση»
Δε σ’ αφήνω να γεράσεις ποτέ
ούτε να χάσεις τ’ άρωμα της νιότης
ξένοιαστη θα χορεύεις σε μια κούνια
μ’ ένα κομμένο άνθος στα μαλλιά
με το λευκό σου φόρεμα σημαία
και θα κρατάς σε γυάλινη αγκαλιά
τα φοβισμένα όνειρα μη φύγουν
και θα κρατάς κρυμμένα σ’ αγαπώ
στα κλειδωμένα χείλη μην το μάθουν
δε θα θυμάσαι κι ούτε θα θυμάμαι
θα ‘μαστε πια οι εραστές του σήμερα
της μιας στιγμής που φεύγει καθώς έρχεται.

Δε θέλω να σ’ αφήσω να γεράσεις
εγώ έχω παλιώσει, δεν προφταίνω
βαδίζω ήδη ανεπιστρεπτί στο χθες
όμως εσύ να μη γεράσεις
μήπως και κάποτε με φέρεις πίσω.

Στον χώρο της παρουσίασης εκτέθηκαν πίνακες και σχέδια της εικαστικού Γλύκας Διονυσοπούλου, τα οποία πλαισιώνουν και την ποιητική συλλογή η οποία εκδόθηκε από την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Την εκδήλωση τίμησαν ο πρόεδρος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης Παναγιώτης Δημόπουλος, ενώ συμμετείχε και ο ποιητής Δημήτρης Παπακωνσταντίνου.
Με καινούρια φτερά ας πορευτούμε κι εμείς στην αγκαλιά του κόσμου κι ας να σμίξουμε τα χέρια όπως λέει κι ο ποιητής να κάνουμε τα όνειρα δικά σου, δικά μου, δικά μας!
DSC00953DSC00950

DSC00951

Σχετικά με ΜΑΓΚΟΥ ΝΑΤΑΣΑ

Η Μάγκου Νατάσα ζει και εργάζεται στην Πτολεμαΐδα. Είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και μητέρα δύο παιδιών τα οποία αποτέλεσαν το ερέθισμα για το σχεδιασμό πολλών βιωματικών παιχνιδιών.
Αποφοίτησε το 1987 από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Άσκηση και ποιότητα Ζωής» των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού των Πανεπιστημίων Δημοκρίτειο Θράκης και Θεσσαλίας με Κατεύθυνση: Παιδαγωγική και Δημιουργική Μάθηση. Δίδαξε σε Σχολεία της Β’/ θμιας Εκπαίδευσης. Περισσότερο από 23 χρόνια διδάσκει σε σχολεία της Α΄/ θμιας Εκπαίδευσης Πτολεμαΐδας εφαρμόζοντας καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα: Αγωγής Υγείας, Κυκλοφοριακής Αγωγής, Μουσειακής Αγωγής, Κινητικής Μάθησης, διαθεματικότητας, Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης, E-twinning, χορού και δημιουργικής έκφρασης με πολλαπλές καλλιτεχνικές παρουσιάσεις. Συνεργάστηκε με την Τροχαία Πτολεμαΐδας όπου υλοποίησε τις βιωματικές δράσεις για το Πρόγραμμα: «ΑΠΟΚΤΩ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΛΛΑΖΩ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ» στην διάρκεια της Έκθεσης Τροχαίας που φιλοξενήθηκε στο Παλαιοντολογικό-Ιστορικό Μουσείο της πόλης. Δίδαξε σε πολιτιστικούς Συλλόγους παραδοσιακούς χορούς και επαγγελματικά κλασικό και μοντέρνο χορό.
Βραβεύτηκε από το Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) για το Ψηφιακό Διδακτικό Σενάριο με τίτλο: «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΝΙΤΕΜΈΝΗ ΑΔΕΡΦΗ ΜΑΣ» .
Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού εγχειριδίου με τίτλο “Προαγωγή Οδικής Ασφάλειας για Παιδιά και Εφήβους” που συντονίζει το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης.
Είναι μέλος της ομάδας Oblomov Project του Ευρωπαϊκού πρόγραμμα Erasmus το οποίο σχεδιάστηκε και διευθύνεται από τον εταίρο «Piccolo Teatro» του Μιλάνου με συντονιστή το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.
Είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Ο λύκος στο σχολείο; Πάει χάλασε και αυτός» το οποίο περιλαμβάνει δράσεις Ψυχοκινητικής Αγωγής, Εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες αθλητικού, παιδαγωγικού και πολιτισμικού περιεχομένου, διατελεί εισηγήτρια σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια εκπαιδευτικών, Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου, παγκόσμια συμπόσια, συμμετέχει ως επιμορφώτρια στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, είναι μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης (ΕΕΕΓΑ), είναι επιστημονική συνεργάτης της Ε.Ε.Π.Ε.Κ (Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας) καθώς και Πρότυπων Κέντρων Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας & Ψυχοκινητικής. Διατηρεί τα παρακάτω Blogs :
http://natasaswolf.blogspot.gr/
http://blogs.sch.gr/anasmag/
e-mail:maggounat@gmail.com


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *