Διαβάζοντας στην εκπαίδευση

6 Μαρτίου 2018

Audio book

Κάτω από: Audio books —— ΚΟΜΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ @ 19:23

Πολλές φορές δεν έχουμε χρόνο να διαβάσουμε ένα βιβλίο. Πολλές φορές όμως έχουμε χρόνο να ακούσουμε ένα βιβλίο. Τα ακουστικά βιβλία αυξάνονται συνεχώς και μας συντροφεύουν σε διάφορες στιγμές, όπως σε ταξίδια κ.λπ.

Εδώ σήμερα βρήκαμε ένα αγαπημένο βιβλίο για μικρούς και μεγάλους.

13 Φεβρουαρίου 2018

Βιβλιοπαρουσίαση-εντυπώσεις

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για την πρώτη μου ανάρτηση στο προσωπικό μου blog. Την περασμένη Παρασκευή παρακολούθησα την παρουσίαση του βιβλίου «Célestin Freinet, Θεσμική και κριτική παιδαγωγική» που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων των Συναδέλφων σε συνεργασία της Παιδαγωγικής Ομάδας «Σκασιαρχείο» και της κλαδικής εκπαίδευσης της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Αθήνας.

Η συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων/συναδελφισσών ήταν χρήσιμη, εμπλουτιστική και στο πλαίσιο μιας κουλτούρας διαλόγου, που περιλαμβάνει την αποδοχή της κριτικής και της διαφωνίας, που προάγουν τη διαλεκτική σκέψη. Το ίδιο κάνει και το βιβλίο. Διαβάστε το!

6 Φεβρουαρίου 2018

Ο Γκράμσι κι η εκπαίδευση

Στο blog «Κριτική Παιδαγωγική» υπάρχει ένα κείμενο του Κώστα Θεριανού που περιλαμβάνει τις θέσεις για την εκπαίδευση του ιταλού Αντόνιο Γκράμσι, μίας από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Είναι διαθέσιμο στην παρακάτω διεύθυνση:

http://criticeduc.blogspot.gr/2016/02/o.html?q=%CE%9F+%CE%93%CE%BA%CF%81%CE%AC%CE%BC%CF%83%CE%B9+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B7+%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7

27 Δεκεμβρίου 2017

Βιβλιοπρόταση: Célestin Freinet, θεσμική και κριτική παιδαγωγική

Κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον για την εκπαιδευτική κοινότητα βιβλίο, από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων, με επιμέλεια των Σοφία Λάχλου, Χαράλαμπου Μπαλτά και Δέσποινα Καρακατσάνη. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ανοίγει τον ορίζοντα σε ένα πιο δημοκρατικό, ισότιμο και δημιουργικό εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Ακολουθούν τα σχόλια των εκδοτών.

Σε απάντηση στην κρίση που βιώνει η κοινωνία μας και στον αντίποδα της σχολικής βίας και παραβατικότητας, του ανταγωνισμού και της σχολικής διαρροής είναι επιτακτική η ανάγκη για μια διαφορετική παιδαγωγική με κοινωνικο-πολιτικό εκπαιδευτικό όραμα, για ένα σχολείο ανοικτό και συνεργατικό, ένα σχολείο-κοινότητα όπου να αναπτύσσονται καθημερινά η ελευθερία, η δημοκρατία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η ισότητα και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα – όχι ως γνώση αλλά ως καθημερινό βίωμα, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες να αναπτύσσονται ολόπλευρα για να γίνουν αυριανοί πολίτες με κριτική συνείδηση και χειραφέτηση. Η αδυναμία και το έλλειμμα των παραδοσιακών εκπαιδευτικών συστημάτων καταδεικνύουν αυτή την ανάγκη για μια διαφορετική παιδαγωγική, όπως είναι η παιδαγωγική του Célestin Freinet, η θεσμική και κριτική παιδαγωγική, με το σχολείο να αναπτύσσει πρωτίστως την αυτονομία και τη δημιουργικότητα, την ελεύθερη έκφραση και την επικοινωνία, τη συνεργασία και την κριτική σκέψη και χειραφέτηση των μαθητών και μαθητριών.

Τα 30 συνολικά κείμενα που συγκεντρώθηκαν σε αυτό το έργο αναδεικνύουν με επιστημονικό, ερευνητικό και πρακτικό λόγο, το ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο, τη φιλοσοφία και τις αρχές ενός ελεύθερου, ανοικτού και συνεργατικού σχολείου μέσα από την παιδαγωγική Freinet. Οι αναγνώστες θα γνωρίσουν μάλιστα τις ποικίλες δοκιμασμένες και επεξεργασμένες τεχνικές της εν λόγω παιδαγωγικής (Συμβούλια, Σχολικά έντυπα – εφημερίδες και μικρά βιβλία, Αλληλογραφία, Εργαστήρια τέχνης, Οπτικοακουστική παιδεία, Βιβλιοθήκες) όπως έχουν εφαρμοστεί και εφαρμόζονται σε σχολεία όλου του κόσμου με εξαιρετική επιτυχία καθώς και τις εμπειρίες – αντιπροσωπευτικά παραδείγματα από την εφαρμογή τους στη χώρα μας. Η εξάπλωση του Δικτύου των σχολείων Freinet ανά τον κόσμο και την Ελλάδα αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τη διαχρονικότητα και την επικαιρότητα των προτάσεων. Αυτό το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει όλους εκείνους που ονειρεύονται μια καλύτερη παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και όλους εκείνους που επιθυμούν να εργαστούν για τη δημιουργία ενός κινήματος στην εκπαίδευση με τις παραπάνω κοινωνικο-πολιτικές και παιδαγωγικές αναζητήσεις. Μια παιδεία που απαντά στις ανάγκες των καιρών και είναι σε θέση να προσφέρει την απόλαυση μιας δημιουργικής, ευχάριστης όσο και αποδοτικής εργασίας σε παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Πηγή https://ekdoseisynadelfwn.wordpress.com/2017/10/22/celestin-freinet-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC/

©2021 Διαβάζοντας στην εκπαίδευση Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων