«Λάθη» και μεθοδεύσεις στις υπηρεσιακές μεταβολές του ΠΥΣΔΕ Λέσβου

λημνοσ

Εδώ και χρόνια διαμαρτυρόμαστε για τις μεθοδεύσεις και την απόκρυψη κενών Βιολογίας από διάφορα ΠΥΣΔΕ ή μονοπρόσωπα από μερικούς Διευθυντές Εκπαίδευσης. Τις περισσότερες φορές προσπαθούμε να γίνει αντιληπτό ότι οι αυθαιρεσίες πλέον δεν μένουν κρυφές. Σε αρκετές περιοχές μάλιστα τα «λάθη» στα κενά έχουν διορθωθεί.

Συνήθως τα κίνητρα των αυθαιρεσιών είναι ο υπερβάλλοντας ζήλος στην έγκαιρη κάλυψη των κενών των σχολείων από καθηγητές άλλων ειδικοτήτων, η διαχείριση πλεονάζοντος προσωπικού, η προσωπική προκατάληψη στην προτίμηση κάποιων ειδικοτήτων έναντι άλλων αλλά και οι προσωπικές εξυπηρετήσεις. Για παράδειγμα, τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε εντοπίσει εκατοντάδες τοποθετήσεις Φυσικών και Χημικών σε οργανικά κενά Βιολογίας. Κάποιες από αυτές , περίπου οι μισές, αφορούσαν υπεράριθμους ΠΕ04 που ένας ρουσφετολογικός νόμος του 2013 όντως επιτρέπει να τοποθετούνται σε κενά άλλων ειδικοτήτων. Οι υπόλοιπες αφορούσαν μη υπεράριθμους ΠΕ04 που δεν επιτρέπονται από κανένα νόμο. Έχουμε διαμαρτυρηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς τόσο για τον νόμο όσο και για τις τοποθετήσεις, όμως έγινε φανερό ότι τα συμφέροντα που εξυπηρετούν είναι πιο ισχυρά από τις ανησυχίες μας και το συμφέρον των μαθητών. Πάντως είτε είναι νόμιμες είτε είναι παράνομες οι τοποθετήσεις, οι συνέπειες για τους μαθητές είναι ίδιες και αδιάφορες για την διοίκηση, από το υπουργείο μέχρι τις τοπικές διευθύνσεις.

Στην Β’ Λέσβου (Λήμνος) συμβαίνει κάτι παρόμοιο, όμως αυτή τη φορά τα κίνητρα μπορεί να είναι διαφορετικά. Πέρσι, το 2019, το ΠΥΣΔΕ Λέσβου τοποθέτησε οργανικά νεοδιόριστο Φυσικό σε οργανικό κενό Βιολογίας (17 ωρών ) στο ΓΕΛ Μύρινας, ενώ υπήρχαν ακάλυπτα κενά Φυσικής στο ΓΕΛ Μούδρου και σε περιφερειακά Γυμνάσια. Τα κενά Φυσικής έμειναν ακάλυπτα λειτουργικά για μήνες και τα μαθήματα Φυσικής της Γ΄ Λυκείου του Μούδρου ξεκίνησαν ουσιαστικά τον Δεκέμβριο, ενώ ο Φυσικός δίδασκε Βιολογία στο Λύκειο της Μύρινας. Εμείς μαζί με την τοπική ΕΛΜΕ είχαμε διαμαρτυρηθεί από την αρχή για την παρανομία και προειδοποιούσαμε για τις  συνέπειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πολύ εύκολα. Όμως υπήρχε, και δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει σθεναρή αντίσταση για διόρθωση από την ΔΔΕ Λέσβου.

Η πρώτη μας σκέψη ήταν ότι η παράνομη τοποθέτηση αποτελούσε εξυπηρέτηση, όμως στην συνέχεια έγινε αντιληπτό ότι πιθανότερα είναι στοχοποίηση και επίθεση εναντίον της τοπικής ΕΛΜΕ. Η ΕΛΜΕ Λήμνου-Αγίου Ευστρατίου είναι από τις πιο δραστήριες στην Ελλάδα, δυσανάλογα με το μέγεθός της, και φανταζόμαστε αρκετά ενοχλητική στην διοίκηση. Ο πρόεδρός της, και πολλά μέλη, είναι  αναπληρωτής και μάλιστα Βιολόγος, ο οποίος χρόνια τώρα καλύπτει το υπαρκτό οργανικό κενό Βιολογίας του ΓΕΛ Μύρινας, που μένει λειτουργικό κενό κάθε χρόνο επειδή δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί.

Η ΔΔΕ Λέσβου έχει εκφράσει στο παρελθόν την ενόχλησή της για την παρουσία αναπληρωτή στην θέση του εκλεγμένου προέδρου της ΕΛΜΕ στέλνοντας ερώτημα στο υπουργείο για το κατά πόσο αυτό είναι επιτρεπτό. Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι εξαφανίζοντας το οργανικό (αλλά και λειτουργικό) κενό Βιολογίας θεωρεί ότι θα «ξεφορτωθεί» το πρόεδρο της τοπικής ΕΛΜΕ, αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες συνέπειες, όπως με τα ακάλυπτα κενά Φυσικής του Μούδρου που θα μπορούσε να καλύψει ο υπάρχων Φυσικός.

Φέτος μάλιστα, το 2020, ίσως υπερέβαλλε στην σπουδή να κόψει οργανικά κενά, αφού ξέχασε να δηλώσει τα οργανικά κενά (ευχόμαστε ότι έγινε χωρίς δόλο) ολόκληρης της ομάδας σχολείων του Μούδρου. Συγκεκριμένα στους Πίνακες Γ των οργανικών κενών για τις μεταθέσεις 2020 δεν έχουν υπολογιστεί τα οργανικά κενά όλων των ειδικοτήτων των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Μούδρου, που είναι 1 Μαθηματικών, 1 Φυσικών, 1 Χημικών, 1 Βιολόγων, 1 Κοινωνιολόγων, 1 Ηλεκτρονικών, 3 Μηχανολόγων, 1 Γεωπόνων και 1 Φυτικής παραγωγής. Αν τα κενά μεταθέσεων χρησιμοποιηθούν για πιθανούς διορισμούς, όπως έγινε ήδη πέρσι, πάλι ο Μούδρος θα έμενε ακάλυπτος. Επιπλέον εκτός από αυτά τα κενά των μεταθέσεων και διορισμών, είναι περίεργο που οργανικό κενό Φυσικού (19 ωρών Φυσικής) στο ΓΕΛ Μούδρου δεν εμφανίζεται ούτε τώρα στις εσωτερικές  υπηρεσιακές μεταβολές της Διεύθυνσης. Όμως αναπόφευκτα θα εμφανιστεί λειτουργικό κενό για αναπληρωτή Φυσικό το Σεπτέμβρη.

Ευχόμαστε να είναι υπολογιστικό λάθος αλλά προς το παρόν η σειρά των παρανομιών και «λαθών» μας κάνει να υποψιαζόμαστε πως η ΔΔΕ λέσβου, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, που ενώ έχει την ευθύνη της παράνομης οργανικής τοποθέτησης και του ελέγχου των κενών, δηλώνει αναρμόδια, αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας που εν γνώση τους κάλυπταν την απόκρυψη εκατοντάδων κενών Βιολογίας τα προηγούμενα χρόνια ενώ τους είχαμε ενημερώσει αναλυτικά, κάνει μια επίθεση εξουδετέρωσης της τοπικής ΕΛΜΕ με παράπλευρες απώλειες στις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών του νησιού.

Καλούμε τις Διευθύνσεις και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να διορθώσουν τα λάθη τους και για να είμαστε ειλικρινείς επειδή εκ πείρας δεν βλέπουμε να γίνεται αυτό εύκολα καλούμε και τους τοπικούς φορείς, συλλόγους γονέων και τον Δήμο Λήμνου να ενδιαφερθεί για τα προβλήματα που ανακύπτουν με την λειτουργία των σχολείων τους τόσο από τα “λάθη” της Διεύθυνσης όσο και από την εξαιρετικά ανεύθυνη στάση του Υπουργείου να καλύπτει σταδιακά με αναπληρωτές τα νησιά μήνες μετά το άνοιγμα των σχολείων,το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές μη αναλήψεις, και να προστατέψουν τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών τους.