ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.

Οι γενετικές αιτίες του καρκίνου καταγράφονται σε 6 άρθρα που αποκαλύπτουν τα γενετικά δακτυλικά αποτυπώματα των διεργασιών που καταστρέφουν το DNA και οδηγούν στην ανάπτυξη του καρκίνου. Αυτός ο λεπτομερής κατάλογος των γενετικών αποτυπωμάτων θα παράσχει ενδείξεις για το πώς αναπτύχθηκε κάθε καρκίνος. Αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αναζητήσουν προηγουμένως άγνωστες αιτίες καρκίνου, οδηγώντας σε καλύτερη πληροφόρηση για τις στρατηγικές πρόληψης και να συμβάλουν στην επισήμανση νέων κατευθύνσεων για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου. Με απλά λόγια, το μέλλον της γονιδιωματικής του καρκίνου βρίσκεται πλέον στην κλινική πράξη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος είναι ένας από τους μεγαλύτερους δολοφόνους και το 2018, περίπου 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια. Προκειμένου να παρέχεται η καλύτερη θεραπεία για τη νόσο, είναι σημαντικό να μάθουμε ποιες μεταλλάξεις οδηγούν στον καρκίνο. Προς τούτο χαρτογραφήθηκαν οι μεταλλάξεις σε 38 διαφορετικούς τύπους καρκίνου μέσω ανάλυσης ολόκληρου του γονιδιώματος Στην ερευνητική ομάδα (τίτλος Pan-Cancer Analysis of Whole Genomes), συμμετέχουν ερευνητές που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το Πανεπιστήμιο Aarhus, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Aarhus και το Rigshospitalet στη Δανία. Ο κατάλογος των μεταλλαγμάτων καρκίνου είναι διαθέσιμος online παγκοσμίως σε γιατρούς, ερευνητές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο. Αξίζουν συγχαρητήρια στους ερευνητές και το επιστημονικό περιοδικό για την αλτρουιστική προσφορά τους στην ανθρωπότητα.
Γνωρίζοντας πλέον ποιες μεταλλάξεις προκαλούν καρκίνο, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν καλύτερα θεραπευτικό πρωτόκολλο με τα πλέον κατάλληλα φάρμακα ή να σχεδιάσουν νέα φάρμακα κατά του καρκίνου. Το εξατομικευμένο φάρμακο για κάθε ασθενή στην ιατρική ακρίβειας εξαρτάται εντελώς από τη χαρτογράφηση των μεταλλάξεων που προκαλούν κάθε καρκίνο, σε σχέση με τη διάγνωση, την πρόγνωση και τη βελτίωση της θεραπείας.
Τα εντυπωσιακά ερευνητικά αποτελέσματα δημοσιεύονται σε ειδική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Nature, σε άρθρα, τα οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμα. Συνολικά, αυτά τα άρθρα προσφέρουν μια νέα προοπτική για τη γενετική πολυπλοκότητα του καρκίνου και παρέχουν έναν πολύτιμο πόρο για την εξερεύνηση των βιολογικών αλλαγών που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων.
Οι τίτλοι των άρθρων είναι:
Α) Editorial article: The era of massive cancer sequencing projects has reached a turning point
Β) Global genomics project unravels cancer’s complexity at unprecedented scale
C) Pan-cancer analysis of whole genomes
D) The repertoire of mutational signatures in human cancer
E) Analyses of non-coding somatic drivers in 2,658 cancer whole genomes
F) Patterns of somatic structural variation in human cancer genomes
G) The evolutionary history of 2,658 cancers
H) Genomic basis for RNA alterations in cancer

https://www.nature.com/immersive/d42859-020-00001-y/index.html

Πηγή: https://web.facebook.com/photo.php?fbid=1026297647749911&set=a.123261994720152&type=3