Κορωνοϊός 2019-nCoV

Τον γενετικό κώδικα του κορωνοϊού 2019-nCoV διάβασαν* επιστήμονες στην Κίνα. Κυτταρικός υποδοχέας εισόδου του ιού είναι το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης II (ACE2). Ο ιός 2019-nCoV έχει γενετική ομοιότητα με τον ιό SARS-CoV σε ποσοστό 79,5%. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, άνοιξε παράθυρο για την εργαστηριακή διάγνωση και την αντιμετώπισή του ιού, π.χ. παρασκευή DNA εμβολίου.
Σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV ξεπέρασε τους 425 σε όλη την επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 03/02/2020, ενώ καταγράφηκαν δύο θάνατοι εκτός της χώρας.
Ο κορωνοϊός που προκάλεσε (2002-2003) την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) σκότωσε 774 άτομα σε 37 χώρες. Από τότε, έχει ανακαλυφθεί μεγάλος αριθμός σοβαρών κορωνοϊών που σχετίζονται με το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARSr-CoV) στον φυσικό τους ξενιστή, τη νυχτερίδα. Γενετικές και επιδημιολογικές μελέτες είχαν αποδείξει ότι μερικοί από αυτούς τους ιούς SARSr-CoVs έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν ανθρώπους. Κινέζοι ερευνητές –σε δύο δημοσιεύματα- παρουσιάζουν την πλήρη αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού 2019-nCoV που απομόνωσαν από ασθενείς. Διαπίστωσαν ότι το γονιδίωμά τους είναι σχεδόν πανομοιότυπο μεταξύ τους. Επιπρόσθετα, ο ιός 2019-nCoV έχει γενετική ομοιότητα με τον ιό SARS-CoV σε ποσοστό 79,5%. Επιπλέον, ο ιός 2019-nCoV είναι σε ποσοστό 96% ταυτόσημος σε επίπεδο ολόκληρου-γονιδιώματος με τον κορωνοϊό που προσβάλει νυχτερίδες. Η εύρεση της αλληλουχίας του ιού 2019-nCoV επέτρεψε την ανάπτυξη μοριακών εξετάσεων Real time PCR (ή PCR στον πραγματικό χρόνο) για την ειδική ανίχνευση του ιού αυτού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι ταυτόχρονα με τον νέο ιό κυκλοφορούν την χειμερινή περίοδο και άλλοι κορωνοϊοί που προσβάλλουν τον άνθρωπο.
Το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης II (ACE2) ήταν γνωστό ως κυτταρικός υποδοχέας για τον ιό SARS-CoV14. Οι Κινέζοι επιστήμονες απέδειξαν ότι και ο νέος ιός 2019-nCoV χρησιμοποιεί επίσης το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης ACE2 ως κυτταρικό υποδοχέα εισόδου.
Οι εργασίες στο επιστημονικό περιοδικό Nature είναι ελεύθερα προσβάσιμες. Θερμές ευχαριστίες στους εκδότες του περιοδικού που παρέχουν την πρόωρη δημοσίευση και χρήση των άρθρων ως υπηρεσία στους ειδικούς επιστήμονες (γιατρούς, γενετιστές, επιδημιολόγους), αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Παρόμοια, Ιταλοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι προσδιόρισαν τη σειρά των γραμμάτων του γενετικού υλικού του κορωνοϊού. Ο Ιταλός Υπουργός Υγείας δήλωσε, επίσης, ότι τα αποτελέσματα της ανακάλυψής θα τεθούν αμέσως στη διάθεση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας προς το συμφέρον της λήψης περαιτέρω μέτρων κατά της εκδήλωσης.
Η απομόνωση του ιού από δύο επιστημονικές ομάδες σημαίνει ότι είναι διαθέσιμες περισσότερες ευκαιρίες να μελετηθεί, να κατανοηθεί ο τρόπος μετάδοσής του και να εξεταστεί καλύτερα τι μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό (π.χ. Παρασκευή DNA εμβολίων) για να περιοριστεί η εξάπλωσή του. Πυρετώδεις π.χ. είναι οι προσπάθειες των επιστημόνων για την ανάπτυξη ενός εμβολίου ικανού να σταματήσει τη διάδοση του μυστηριώδους νέου κορωνοϊού που έχει μολύνει χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον Κόσμο.
*Βιβλιογραφία. Zhou P. et al. (3/2/2020). A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin. Nature https://doi.org/10.1038/s41586-020-2012-7 (2020). **A new coronavirus associated with human respiratory disease in China’ by Fan Wu et al. was published in Nature on Monday 3 February 2020(last author Zhang). DOI: 10.1038/s41586-020-2008-3.