ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΊΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΩΝ

Ερευνητές πραγματοποίησαν σύγκριση τριών τεχνολογιών γονιδιακής θεραπείας για να προσδιορίσουν ποια μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για την αντιμετώπιση νεφροπαθειών. ΄Άλλοι, δοκίμασαν τη χρήση βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία νεφροπαθών σε ζώα. Πανεπιστήμια και ιδιωτικοί φορείς προβαίνουν σε κλινικές δοκιμές για τη μελέτη της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ανεκτικότητας αυτών των καινοτόμων μεθοδολογιών.
Υπάρχουν πολλά είδη νεφροπαθειών (κληρονομικές και μη) που μπορεί να αντιμετωπιστούν με γονιδιακή θεραπεία. Ωστόσο, η χορήγηση γονιδίων στα νεφρικά κύτταρα είναι αναποτελεσματική. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο νεφρός αποκλείει μόρια άνω των 50kDa και ότι οι περισσότεροι φορείς απελευθέρωσης γονιδίων έχουν μεγαλύτερη μάζα από 50kDa. Ερευνητές στη φημισμένη κλινική Mayo (Rochester, Minnesota, ΗΠΑ) συνέκριναν την ικανότητα τριών φορέων (αδενοϊων-σχετιζομένων (ΑΑν), αδενοϊών (Ad) και λεντοϊών (LV) να μεταφέρουν γονίδια σε νεφρικά κύτταρα. Όταν οι φορείς χορηγήθηκαν ενδοφλεβίως σε ποντίκια, παρατηρήθηκε ασθενής δράση λουσιφεράσης στον νεφρό, και ουσιαστικά περισσότερη στο ήπαρ.
Για να βελτιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, οι φορείς εγχύθηκαν κατευθείαν στον νεφρό των ποντικών. Οι μικροί αδενοσχετιζόμενοι φορείς ΑΑν μεταμόρφωσαν τον νεφρό, αλλά επίσης είχαν ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα μεταγωγής σε ιστούς εκτός στόχου. Καλύτερα αποτελέσματα έδειξαν οι φορείς ΑΑν6.2 και 8. Οι μεγαλύτεροι φορείς Ad και LV μεταμόρφωσαν νεφρικά κύτταρα και παρουσίασαν λιγότερα αποτελέσματα εκτός στόχου. Η δυνατότητα για άμεσες ενέσεις στους νεφρούς ανοίγει νέες δυνατότητες για τη θεραπεία ασθενειών των νεφρών με γονιδιακή θεραπεία.
Η εργασία δημοσιεύτηκε* στο επιστημονικό περιοδικό Human Gene Therapy, που αποτελεί το επίσημο όργανο/περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γενετικής και Κυτταροθεραπείας και οκτώ άλλων διεθνών εταιρειών γονιδιακής θεραπείας και είναι ελεύθερα προσβάσιμο.
Παρόμοια, η κυτταρική θεραπεία**, παρόλο που έχει δοκιμαστεί σε ζώα, δεν έχει μεταφερθεί αποτελεσματικά στην κλινική πράξη.
*Βιβλιογραφία. Jeffrey D. Rubin et al, Comparison of Gene Delivery to the Kidney by Adenovirus, Adeno-Associated Virus, and Lentiviral Vectors After Intravenous and Direct Kidney Injections, Human Gene Therapy (2019). DOI: 10.1089/hum.2019.127
**Rota C. Stem Cell Therapies in Kidney Diseases: Progress and Challenges
Int J Mol Sci. 2019 Jun; 20(11): 2790.
Published online 2019 Jun 7. doi: 10.3390/ijms20112790