ΑΓΟΡΙA ή ΚΟΡΙΤΣΙA ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;

Κύριος παράγοντας είναι αυτοσωματικό γονίδιο του πατέρα
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle (Βόρεια Αγγλία) μελέτησαν 927 οικογενειακά δένδρα που περιείχαν πληροφορίες για 556.387 άτομα από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη για αρκετούς αιώνες. Η έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες κληρονομούν την τάση να έχουν περισσότερους γιους ή περισσότερες κόρες από τους γονείς τους. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνδρας με πολλούς αδελφούς είναι πιο πιθανό να έχει γιους, ενώ ένας άνδρας με πολλές αδελφές είναι πιο πιθανό να έχει κόρες.
Γνωρίζουμε, ότι οι άνδρες καθορίζουν το φύλο ενός μωρού ανάλογα με το αν το σπέρμα τους φέρει χρωμόσωμα Χ ή Υ. ΄Όταν σπέρμα που φέρει χρωμόσωμα X συνδυάζεται με ωάριο που φέρει το χρωμόσωμα X της μητέρας γεννιέται κορίτσι (XX), ενώ όταν σπέρμα με χρωμόσωμα Y συνδυαστεί με ωάριο που φέρει το χρωμόσωμα X της μητέρας, τότε θα γεννηθεί αγόρι (XY). Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Newcastle υποδηλώνει ότι ένα αυτοσωματικό γονίδιο ελέγχει αν το σπέρμα ενός άνδρα θα περιέχει περισσότερα Χ ή περισσότερα χρωμοσώματα Υ, τα οποία επηρεάζουν το φύλο των παιδιών του. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, ο αριθμός των ανδρών με περισσότερα σπερματοζωάρια X σε σύγκριση με τον αριθμό των ανδρών με περισσότερα σπερματοζωάρια Y επηρεάζει τη σχέση φύλου των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο.
Αγόρι ή Κορίτσι; Στην απλούστερη περίπτωση το αυτοσωματικό γονίδιο έχει μόνο δύο παραλλαγές (αλληλόμορφα), που οδηγούν σε τρεις πιθανούς συνδυασμούς που ελέγχουν τον λόγο των σπερμάτων με χρωμόσωμά Χ ή Υ.
• Τα άτομα με τον πρώτο συνδυασμό, γνωστά ως αα, παράγουν περισσότερο σπέρμα με χρωμόσωμα Υ και έχουν περισσότερους γιους.
• Η δεύτερη, γνωστή ως ακ, παράγει ίσο αριθμό σπερματοζωαρίων με χρωμόσωμα X και Y και έχει περίπου ίσο αριθμό γιων και θυγατέρων.
• Η τρίτη, γνωστή ως κκ, παράγει περισσότερα σπερματοζωάρια με χρωμόσωμα Χ και έχει περισσότερες κόρες.
*Βιβλιογραφία. Gellatly et al. Trends in Population Sex Ratios May be Explained by Changes in the Frequencies of Polymorphic Alleles of a Sex Ratio Gene. Evolutionary Biology, Dec 11, 2008; DOI: 10.1007/s11692-008-9046-3

 

https://web.facebook.com/konstantinos.triantaphyllidis/posts/1017279658651710