Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ
Μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Linköping Σουηδίας έδειξε ότι η ποιότητα του σπέρματος νεαρών ανδρών επηρεάζεται από τη διατροφή και τα αποτελέσματα είναι ορατά μέσα σε 2 εβδομάδες. Η μελέτη, η οποία έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Biology, είναι ελεύθερα προσβάσιμη και επιπρόσθετα δίνονται στοιχεία για τους μηχανισμούς που οδηγούν σε αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει μείωση της ποιότητας και του αριθμού των σπερματοζωαρίων υγιών ανδρών. Ειδικότερα, μετα-ανάλυση 137 δημοσιευμάτων υπολόγισε ότι η μείωση της συγκέντρωσης σπέρματος είναι της τάξης του 57% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 35 χρόνων σε άνδρες που ζουν στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου για χαμηλή ποιότητα σπέρματος περιλαμβάνονται: αυξημένη ηλικία αναπαραγωγής των ανδρών, έκθεση σε περιβαλλοντικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές (π.χ. φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα), παράγοντες του τρόπου ζωής (π.χ. καπνός / αλκοόλη και έλλειψη άσκησης). ΄Αλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία και τον σακχαροδιαβήτη.
Στην εργασία, οι ερευνητές αποδεικνύουν ότι η ποιότητα του ανθρώπινου σπέρματος είναι ευαίσθητη στη ροή θρεπτικών ουσιών, τόσο από την άποψη της κινητικότητας του σπέρματος όσο και από τις αλλαγές μικρών μορίων RNA (tsRNA) του σπέρματος. Στην εργασία περιγράφονται οι δύο ανεξάρτητες οδοί για τη βιογένεση αυτών των μορίων tsRNAs.
Το πιο σημαντικό, τα στοιχεία δείχνουν κοινούς μηχανισμούς ευαίσθητους στη διατροφή μεταξύ της κινητικότητας του σπέρματος και της βιογένεσης των μορίων tsRNA, οι οποίοι παρέχουν νέες πληροφορίες σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής και της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας.
*Βιβλιογραφία. Nätt D, Kugelberg U, Casas E, Nedstrand E, Zalavary S, Henriksson P, et al. (2019). Human sperm displays rapid responses to diet. PLoS Biol 17(12): e3000559. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3000559.

https://web.facebook.com/photo.php?fbid=1012714465774896&set=a.123261994720152&type=3

 

Αφήστε μια απάντηση