Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ “ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΩΝ” ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ* ΣΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ

Από τις αρχές του 16ου έως και τα τέλη του 19ου αιώνα, περίπου 12 εκατομμύρια Αφρικανοί σκλάβοι μεταφέρθηκαν στην Αμερική από δουλεμπόρους. Μετά την κατάργηση του διατλαντικού δουλεμπορίου από τη Βρετανία, το 1807, το Βασιλικό Ναυτικό περιπολούσε στον Ατλαντικό και παρεμπόδιζε τα δουλεμπορικά πλοία που συνέχιζαν να λειτουργούν για τη μεταφορά Αφρικανών στη Βραζιλία και γενικότερα την Αμερική, με συνέπεια την απελευθέρωση αρκετών χιλιάδων σκλάβων στο νησί της Αγίας Ελένης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το νησί της Αγίας Ελένης στον Ατλαντικό Ωκεανό λειτουργούσε ως αποθήκη για «απελευθερωμένους» Αφρικανούς. Μεταξύ των ετών 1840 και 1867, περίπου 27.000 Αφρικανοί αποβιβάστηκαν στο νησί. Για να ερευνηθεί η προέλευσή αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, επιστήμονες*** μελέτησαν** το DNA από λείψανα που βρέθηκαν στο νησί της Αγία Ελένης.
Τα γενετικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι απελευθερωμένοι Αφρικανοί προέρχονταν από τη Δυτικό-Κεντρική Αφρική, ενδεχομένως από την περιοχή της Γκαμπόν και της Αγκόλα. Τα δεδομένα δείχνουν περαιτέρω ότι δεν ανήκαν σε έναν πληθυσμό, επιβεβαιώνοντας ιστορικές αναφορές πολιτιστικής ετερογένειας μεταξύ της αφρικανικής κοινότητας του νησιού. Τα αποτελέσματά της εργασίας ρίχνουν νέο φως στην προέλευση των Αφρικανών κατά τη διάρκεια του τελικού σταδίου του δουλεμπορίου Αφρικανών και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα γενετικά δεδομένα για να συμπληρώσουν και να επικυρώσουν τις υπάρχουσες ιστορικές πηγές.
*Η νήσος της Αγίας Ελένης (αγγλικά: Saint Helena‎), που πήρε το όνομά της από την Αγία Ελένη της Κωνσταντινούπολης, είναι ηφαιστειογενές νησί στο Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Η Αγία Ελένη έγινε γνωστή ως τόπος εξορίας του Ναπολέοντα, ο οποίος έζησε εκεί από το 1815 μέχρι το θάνατό του το 1821.
Βιβλιογραφία. **Ewen Callaway. Genomes trace origins of enslaved people who died on Remote Island.
Nature 575, 18 (2019)
*** Marcela Sandoval-Velasco, Anuradha Jagadeesan, María C. Ávila-Arcos, Shyam
Gopalakrishnan, Jazmín Ramos-Madrigal, J. Víctor Moreno-Mayar, Gabriel Renaud,
Diana I. Cruz-Dávalos, Erna Johannesdóttir, Judy Watson, Kate Robson-Brown, Andrew
Pearson, Agnar Helgason, M. Thomas P. Gilbert, Hannes Schroeder. The genetic origins of Saint Helena’s liberated Africans. bioRxiv preprint first posted online Oct. 1, 2019; doi: http://dx.doi.org/10.1101/787515.

Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ “ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΩΝ” ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ* ΣΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ Από τις αρχές…

Δημοσιεύτηκε από Konstantinos Triantaphyllidis στις Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019

Αφήστε μια απάντηση