Γονίδια από βακτήρια επέτρεψαν στα φυτά να εγκατασταθούν στη στεριά.

plant[1]

Η “ φυσική γενετική μηχανική “επέτρεψε στα φυτά να μετακινηθούν από το νερό στη στεριά, σύμφωνα με νέα μελέτη από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων από τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.

“Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην εξέλιξη της ζωής σε αυτόν τον πλανήτη – χωρίς το οποίο εμείς ως είδος δεν θα υπήρχαμε” , δήλωσε ο Gane Ka-Shu Wong, συνεπιβεβλητής και καθηγητής στη Σχολή Επιστημών και της Ιατρικής Σχολής & Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα. “Η μετακίνηση της ζωής από το νερό στη στεριά που ονομάζεται terrestrialization ξεκίνησε με φυτά και ακολουθήθηκε από ζώα και φυσικά από ανθρώπους. Αυτή η μελέτη καθορίζει πώς έγινε αυτό το πρώτο βήμα”.

Η μετακίνηση φυτών από το νερό στη γη έγινε δυνατή όταν γονίδια από βακτηρίδια του εδάφους μεταφέρθηκαν σε άλγη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οριζόντια γονιδιακή μεταφορά. Σε αντίθεση με την κατακόρυφη μεταφορά γονιδίων, όπως η μεταφορά του DNA από γονέα σε παιδί, παρατηρείται οριζόντια μεταφορά γονιδίων μεταξύ διαφορετικών ειδών.

Η ζωή στη γη

“Για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, τα πράσινα φύκια έζησαν σε περιβάλλον γλυκού νερού που περιοριζόταν σε περιόδους ξηρασίας, όπως μικρές λάσπες, κοίτες ποταμών και βράχια,” εξηγεί ο Michael Melkonian, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Duisburg-Essen στη Γερμανία. “Αυτά τα άλγη αναμίχθηκαν και έλαβαν βασικά γονίδια από τα βακτηρίδια του εδάφους που βοήθησαν τους απογόνους τους να αντιμετωπίσουν το σκληρό χερσαίο περιβάλλον και τελικά να εξελιχθούν σε χλωρίδα φυτών της γης που βλέπουμε σήμερα”.

Η μελέτη αποτελεί μέρος ενός διεθνούς προγράμματος που επικεντρώνεται στην αλληλουχία των γονιδιωμάτων των 10.000 ειδών φυτών. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της αλληλουχίας δύο συγκεκριμένων φυκών, ένα από τα οποία μέσω της παρούσας έκδοσης εισήχθη στην κοινότητα ως νέο είδος (Spirogloea muscicola).

Το άρθρο “Genomes of subaerial Zygnematophyceae provide insights into land plant evolution,” Cell στις 14 Νοεμβρίου 2019.