ΝΕΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ DNA ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αμφιλεγόμενη εφαρμογή προγράμματος Η/Υ χρησιμοποιεί αποτελέσματα DNA (γενετικής) εξέτασης από εταιρείες απευθείας προς τον καταναλωτή για να ελέγξει πόσο ομοφυλόφιλο είναι ένα άτομο. Εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των γενετικών εξετάσεων και ευρύτερες ανησυχίες για τη χρήση της εφαρμογής από τρίτους.
Τριάντα τουλάχιστον εκατομμύρια άτομα διερεύνησαν (ανάμεσα σα οποία και χιλιάδες ΄Ελληνες), με ανάλυση του DNA, τη γενετική τους σύσταση, προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία για την καταγωγή σας ή για τον κίνδυνο προδιάθεσης/εκδήλωσης κάποιας ασθένειας. Μέχρι το 62% των χρηστών τοποθετούν τα γενετικά δεδομένα τους στο ΦΒ, στο Instagram, σε διάφορους ιστότοπους, κλπ.
Στο περιοδικό Nature υπάρχει άρθρο,* το οποίο μας πληροφορεί, ότι ο Joel Bellenson, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που ζει στην Ουγκάντα, ανέπτυξε λογισμικό σχετικά με τη γενετική της σεξουαλικής συμπεριφοράς ομοφυλοφίλων – παρόλο που η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science** κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο από τα γονίδια ενός ατόμου δεν μπορεί να προβλεφτεί η σεξουαλικότητα ενός ατόμου. Στο άρθρο υπάρχουν θέσεις γενετιστών και γενετικών συμβούλων που θεωρούν πως η εφαρμογή είναι παραπλανητική – ακόμη και επικίνδυνη, μια και μπορεί να στιγματίσει/τραυματίσει χιλιάδες ανθρώπους. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει τις παραλλαγές DNA που προσδιορίζονται από τέτοιες μελέτες, και να διαθέσει στην αγορά ένα απλό εργαλείο ερμηνείας των γενετικών αποτελεσμάτων ενός ατόμου και να τον κρεμάσει στα μανταλάκια, π.χ. στο ΦΒ ή όπου αλλού. Οι επιστήμονες και οι γενετικοί σύμβουλοι λένε ότι αυτά τα εργαλεία μπορούν να βλάψουν τα άτομα και την κοινωνία, προκαλώντας άγχος, περιττά ιατρικά έξοδα, στιγματισμό, ή ακόμη χειρότερα και πιο δυσάρεστα αποτελέσματα. Παρόλο που ξεκίνησε ηλεκτρονική εκστρατεία για να καταργηθεί η δοκιμασία, μάλλον θα υπάρχουν πάντοτε οι καλοθελητές…..
Αξίζει να τονιστεί: Veritas Genetics, a DNA testing startup, has said a data breach resulted in unauthorized access of some customer information. https://www.bloomberg.com/…/breach-at-dna-test-firm-veritas…
Απλή συμβουλή. Μην αναρτάται τα αναλυτικά αποτελέσματα των γενετικών εξετάσεων σας στο διαδίκτυο.
Βιβλιογραφία. *Amy Maxmen. Controversial ‘gay gene’ app provokes fears of a genetic Wild West. Nature 574, 609-610 (2019)
** Ganna A., et al. Science 365, eaat7693 (2019).