Κλιματική αλλαγή και επιδημίες θαλάσσιων θηλαστικών στην Αρκτική

Η Αρκτική θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από ό, τι ο υπόλοιπος πλανήτης, που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι πάγοι λιώνουν κάθε χρόνο.

Η Tracey Goldstein, ερευνητής στο U.C. Davis λέει ότι ένας από τους λόγους που αυτό ειναι ανησυχητικό, είναι ότι τα ζώα όπως οι φώκιες χρειάζονται τον πάγο για να φωλιάσουν και να γεννήσουν. Ενας αλλος λογος? Καθώς η Αρκτική θερμαίνεται, τα ψάρια που τρώνε οι φώκιες μπορεί να μετακινούνται σε βαθύτερα και ψυχρότερα νερά. Έτσι οι φώκιες πρέπει να ταξιδέψουν μακρύτερα για να τα κυνηγήσουν.
“Έτσι, ο συνδυασμός όλων αυτών με την πάροδο του χρόνου θα επηρεάσει πιθανώς την υγεία τους και την κατάσταση του σώματός τους. Και αυτό θα τις κάνει όχι μόνο ελλιποβαρείς, αλλά και πιο ευάλωτες σε άλλες ασθένειες. ”

Επιπλέον το λιώσιμο των πάγων ευνόησε την επαφή με ταξύ διαφορετικν πληθυσμών που άυξησε την πιθανότητα εξάπλωσης παθογόνων μικροοργανισμων.
Η Goldstein και οι συνεργάτες της τεκμηρίωσαν την εξάπλωση μιας νόσου που ονομάζεται ιός phocine distember από το 2001 έως το 2016. Σχετίζεται με την ιλαρά και προκαλεί αλλοιώσεις του δέρματος, βήχα, πνευμονία, επιληπτικές κρίσεις και μερικές φορές θάνατο σε θαλάσσια θηλαστικά.
Η ομάδα της Goldstein εξέτασε ιστορικά και σύγχρονα δείγματα αίματος θαλάσσιων θηλαστικών για αντισώματα κατά του ιού. Επίσης, κυνηγούσαν για ενδείξεις ζωντανών λοιμώξεων σε ρινικά επιχρίσματα από θηλαστικά. Και διαπίστωσαν ότι οι εκρήξεις του ιού συνδέονταν με εξαιρετικές απώλειες στον πάγο της θάλασσας – υποδηλώνοντας ότι τα ανοικτά νερά βοηθούσαν την εξάπλωση του παθογόνου, ίσως κατά μήκος της λιωμένης ακτής βόρεια της Σιβηρίας.
Η ανάλυσή τους βρίσκεται στο περιοδικό Scientific Reports. [E. VanWormer et al., Viral emergence in marine mammals in the North Pacific may be linked to Arctic sea ice reduction]
Τα θηλαστικά που εξαρτώνται από τον πάγο για να επιβιώσουν μπορεί ήδη να απειλούνται με εξαφάνιση καθώς η Αρκτική λιώνει, λέει η Goldstein. Και πιο συχνές επιδημίες όπως αυτή η ιωση θα μπορούσαν να επιταχύνουν το χτύπημα. Αλλά και οι άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν.
“Στην Αρκτική, οι άνθρωποι… ….βασίζονται πραγματικά σε αυτά τα ζώα για την επιβίωσή τους και την ευημερία τους. Και καθώς αυτά τα ζώα εξαφανίζονται ή καθώς το περιβάλλον τους εξαφανίζεται, αυτό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους στην περιοχή. Έτσι συνολικά, πιστεύω ότι η γενική υγεία του περιβάλλοντος και των ζώων και των ανθρώπων που βρίσκονται στην Αρκτική με την πάροδο του χρόνου θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. ”
Εκτός αν, φυσικά, εμείς οι άνθρωποι αναλάβουμε δράση για να επιβραδύνουμε τη θέρμανση του πλανήτη.

https://www.scientificamerican.com/podcast/episode/marine-mammal-epidemic-linked-to-climate-change/