ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΖΩΗΣ; 5, 6, 7 ή 8;

Είναι τα prions μια μορφή ζωής; Είναι οι ημισυνθετικοί οργανισμοί μια νέα μορφή ζωής;
Οι διάφορες μορφές ζωής κατατάσσονται με βάση ανατομικά, μορφολογικά, βιοχημικά, φυσιολογικά, μοριακά, γενετικά, αναπαραγωγικά και φυλογενετικά κριτήρια σε πέντε Βασίλεια: Μονήρη, Πρώτιστα, Μύκητες, Φυτά και Ζώα. Σύμφωνα με αρκετούς βιοϊατρικούς επιστήμονες και οι ιοί θεωρούνται οργανισμοί, αφού αναπαράγονται, επιζούν μετά το θάνατο του ξενιστή τους και μπορούν να εξελιχθούν ανεξάρτητα από τον οργανισμό στον οποίο δημιουργήθηκαν.
Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των θηλαστικών (ασθένεια των “τρελών αγελάδων” και η τρομώδης νόσος των αιγοπροβάτων) είναι μια μεταδοτική και αργά εξελισσόμενη ασθένεια. Η μολυσματικότητα συνδέεται με ανώμαλη ισομορφή (PrPSc) μιας κανονικής (PrPC) κυτταρικής γλυκοπρωτεΐνης που καθορίζεται από το γονίδιο PrP (πρωτεΐνη πρίον = prion protein). Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, ο μολυσματικός παράγοντας είναι η πρωτεΐνη πρίον. Πρόσφατα, η πρωτεΐνη πρίον έχει αναβρεθεί σε βακτήρια (Science, 13/1/2017), αλλά και σε φύκη. Η πρωτεΐνη μάλιστα prion λειτουργεί ως στοιχείο της κληρονομικότητας στα βακτήρια, γεγονός που υποδεικνύει ότι η εμφάνισή της προηγείται από το εξελικτικό διαχωρισμό ανάμεσα στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς και τα βακτήρια. ΄Υστερα από αυτά τα αποτελέσματα επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και τα prions θα πρέπει να θεωρηθούν ως μια νέας μορφή ζωής.
Τέλος, σύμφωνα με επιστήμονες που ασχολούνται με τη Συνθετική βιολογία, η δημιουργία στο εργαστήριο του ΠΡΩΤΟΥ σταθερού ημισυνθετικού ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ (ανάρτησή μου πριν από πέντε ημέρες, που δεν άρεσε αθόλου) ανοίγει τον δρόμο για νέες μορφές ζωής!! ΄Υστερα από αυτά, οι μορφές ζωής είναι 8.
Συμπερασματικά, πέρα από τους Θεολόγους και οι επιστήμονες δεν συμφωνούν στο ορισμό «τι είναι ζωή; Μήπως λοιπόν ο ορισμός Τι Είναι Ζωή δεν πρέπει να δοθεί μόνο με βιολογικούς όρους, αλλά από την «ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΖΩΗ», από την «Σκεπτόμενη Ζωή», πράγμα που σημαίνει ότι στην «Αντίληψη της Ζωής», (και στον ορισμό της Ζωής που θα προκύψει, ενδεχομένως) πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν η «ΙΔΙΑ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ», η «Σκέψη», (σαν Παράγοντας της Ζωής);

του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη