ΕΞΑΡΣΗ ΓΡΙΠΗΣ – ΓΕΝΕΤΙΚΗ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΝΟΣΙΑ

Τα ¾ των ανοσοποιητικών χαρακτηριστικών επηρεάζονται από γενετικούς, ενώ το ¼ από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οπότε φροντίστε να αποφύγετε μόλυνση από ιό της γρίπης βελτιώνοντας το περιβάλλον σας.
Οι ιοί της γρίπης ανάλογα με δύο γλυκοπρωτεΐνες ταξινομούνται σε τύπους Α, Β ή C. Ανάλογα με την αιμοσυγκολλητίνη (H) και τη νευραμινιδάση (N) σε 18 υποτύτους (Η1 έως H18). Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ φέτος είναι πιθανότερο να επικρατήσει ο υπότυπος Α (Η3Ν2). Η ιδιότητά του είναι ότι έχει την τάση να προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους, όπως επίσης, τους χρόνια πάσχοντες και τους επαγγελματίες υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Οι ηλικιωμένοι και οι χρονίως πάσχοντες έχουν πιο ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Πρόσφατη μελέτη (Nature Communications 8:13850, 5/01/2017) σε εκατοντάδες ομοκύτταρα και ετεροκύτταρα έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση επηρεάζεται σε ποσοστό 76% από τη DNA σύσταση ενός ατόμου, και κατά 24% από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι οι προηγούμενες λοιμώξεις από ιούς της γρίπης (Ανάλογα με το διαφορετικό στέλεχος της γρίπης που ένας άνθρωπος είχε μολυνθεί για πρώτη φορά στη ζωή του, πράγμα που έχει να κάνει με το πότε γεννήθηκε, καθορίζεται το αν και πόσο προστατευμένος θα είναι από μελλοντικά στελέχη της γρίπης), η διατροφή, η άσκηση, κλπ.
Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Το επιδημικό κύμα συμβαίνει κυρίως μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου). Το DNA μας δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, άρα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στους παράγοντες του περιβάλλοντος για να αποφύγουμε μόλυνση από κάποιο ιό της γρίπης. ΄Ετσι:
Οι ηλικιωμένοι είναι σημαντικό να εμβολιαστούν, διότι ο εμβολιασμός αποτελεί τη βασική προστασία αυτών των ανθρώπων. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ. Είναι δύσκολο να κατανοήσουν οι μη ειδικοί ότι το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει από την ασθένεια το 60% με 70% των ατόμων που εμβολιάζονται. Αυτό συμβαίνει εξ αιτίας του γεγονότος ότι το γενετικό υλικό του ιού (το RNA) κατά τον πολλαπλασιασμό του μεταλλάσσεται με αυξημένους ρυθμούς, σε αντίθεση με τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ανθρώπου (του DNA) και τα φετινά εμβόλια αφορούν τον υπότυπο ιό της γρίπης της προηγούμενης χρονιάς.
Επιπλέον όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσής της, π.χ. Τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Εάν εμφανιστούν τα συμπτώματα: Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο χρειάζεται. Πίνετε αρκετά υγρά, Πίνετε αρκετούς χυμούς πορτοκαλιού (βιταμίνη C), Φάτε κοτόσουπα! Μην καπνίζετε. Κάντε μέτρια γυμναστική, κλπ, Τέλος, μη ξεχνάτε – αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν σε λίγες ημέρες, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου ΑΠΘ