Σχετικά με την κατανομή των προσλήψεων αναπληρωτών ΠΕ04

Επειδή πολλά γράφονται για την κατανομή των προσλήψεων αναπληρωτών  ΠΕ04, πρόσφατα μάλιστα (16/5) μια διαμαρτυρία στο site μίας εκ των 4  Επιστημονικών Ενώσεων (της πολυπληθέστερης ειδικότητας) κατέληγε στο αίτημα:

“Να σταματήσουν οι  προσλήψεις μεγάλου αριθμού Βιολόγων εις βάρος των άλλων ειδικοτήτων.”

Νιώθουμε την ανάγκη να απαντήσουμε για την αποκατάσταση της αλήθειας. Τα παρακάτω στοιχεία δείχνουν ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο:

15-16 anapli
Σε ένα άλλο σημείο ζητούν:

ίσα ποσοστά προσλήψεων αναπληρωτών μέσα στο κλάδο ΠΕ04 Φυσικών Επιστημών

 Όμως το σύνολο των Αναπληρωτών ΠΕ04 είναι 931, και το ¼  αυτών είναι 232. Φέτος οι αναπληρωτές της συγκεκριμένης ειδικότητας ήταν 272 πλήρους+14 μειωμένου ωραρίου. Ως εκ τούτου δεν καταλαβαίνουμε τι παραπανω ζητούν. Εκτός και αν εννοούν ότι ζητούν μόνο να μειωθούν οι προσλήψεις των Βιολόγων.Τα μισά οργανικά κενά Βιολογίας και τα περισσότερα οργανικά κενά Γεωλογίας-Γεωγραφίας μοιράζονται στους υπόλοιπους ΠΕ04, με μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις μονίμων ώστε να δημιουργηθεί ένας μικρός αριθμός λειτουργικών κενών των δύο άλλων ειδικοτήτων. Είναι λοιπόν φανερό ότι έχει γίνει ήδη πολύ καλή προσπάθεια και από τα ΠΥΣΔΕ και από το Υπουργείο Παιδείας ώστε να μοιραστούν τα κενά Βιολογίας και Γεωγραφίας στις άλλες ειδικότητες και να περιοριστούν οι προσλήψεις των αναπληρωτών Βιολόγων στο μισό των κενών τους. Τα κενά της Βιολογίας που περισσεύουν είναι κυρίως στα Λύκεια, ενώ από τα κενά Γεωγραφίας επειδή είναι στο Γυμνάσιο γλύτωσαν μόνο τα 37. Οπότε, αν και το θεωρούμε άδικο και αντιπαιδαγωγικό που οι συνάδελφοι ζητάνε να προσληφθούν σε κενά Βιολογίας με Β´ Ανάθεση στην θέση των Βιολόγων, με την δικαιολογία ότι μερικοί από αυτούς έχουν δώσει 8 ερωτήσεις Βιολογίας πολλαπλής επιλογής, δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλα κενά Βιολογίας ή Γεωγραφίας Γυμνασίου για να καλύψουν. Ουσιαστικά ζητούν να κάνουν ανθρώπινη Φυσιολογία-Ανατομία Α΄ Λυκείου, Μοριακή και Κυτταρική Βιολογία Β΄ Λυκείου, και τα μαθήματα Βιολογίας των Πανελλαδικών εξετάσεων. Θεωρούμε αυτή την αξίωση ανεύθυνη, επιπόλαια και παντελώς αβάσιμη διότι στις πανεπιστημιακές σπουδές της ειδικότητας που διαμαρτύρεται (της πολυπληθέστερης) δεν υπάρχει ούτε ένα υποχρεωτικό μάθημα Βιολογίας. Δυστυχώς γνωρίζουμε ότι γίνεται ήδη εκτεταμένα από τους μόνιμους συναδέλφους τους και ίσως από εκεί αντλούν το “θάρρος”.

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι οι Βιολόγοι προσλαμβάνονται σε οργανικά κενά Βιολογίας. Δεν παίρνουμε την θέση κανενός. Αντιθέτως, από τα 882 κενά Βιολογίας τα μισά τα καλύψαμε εμείς και τα άλλα μισά έχουν μοιραστεί στις άλλες ειδικότητες ΠΕ04 και μη. Δηλώνουμε με το πιο σφοδρό και κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι δικαίωμά μας να διδάξουμε Βιολογία και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα να μας το αφαιρέσει. Όπως φυσικά είναι και δικαίωμα των άλλων ειδικοτήτων να διδάσκουν το μάθημά τους, πράγμα που μέχρι σήμερα υποστηρίζουν, επίσημα τουλάχιστον, και οι άλλες επιστημονικές ενώσεις Φυσικών Επιστημών.

Δεν πρέπει κανείς να σφεταιρίζεται τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας, ούτε όμως και να αγνοεί τα δικαιώματα των μαθητών μας.

Κατανοούμε ότι οι συνάδελφοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Δεν φαίνεται να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο σύνολο της Ελληνικής Εκπαίδευσης. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την συμπίεση των κενών τους. Τα τελευταία χρόνια όλοι οι αναπληρωτές δέχονται συνεχή χτυπήματα. Οι επιλογές της ηγεσίας είχαν σαν βασικό στόχο την απόσυρση ή το “άδειασμα” των αναπληρωτών από την εκπαίδευση. Το ίδιο γίνεται και τώρα.

Στην περίπτωση των συναδέλφων οφείλουμε να τους προειδοποιήσουμε ότι εκεί στοχεύει ξανά η κατάργηση της μείωσης του ωραρίου των ΥΣΕΦΕ. Επειδή οι περισσότεροι από εμάς έχουν ήδη γνωρίσει διψήφιο αριθμό σχολείων, γνωρίζουμε ποιά είναι η αλήθεια με τους υπεύθυνους σχολικών εργαστηρίων. Δεν την κρύβουμε. Δυστυχώς είναι ένας θεσμός που λίγοι τιμούν ουσιαστικά. Όμως επειδή ως αναπληρωτές αλλάζαμε σχολεία κάθε χρονιά και πολλά διαφορετικά μέσα στην χρονιά, στηριζόμασταν στην βοήθεια και την καθοδήγηση των λίγων ευσυνείδητων συναδέλφων που ασχολούνταν με το εργαστήριο. Η απόφαση του υπουργείου τιμωρεί αυτούς τους λίγους στους οποίους στηριζόμασταν και ουσιαστικά βάζει τρικλοποδιά, σε όλους εμάς τους ΠΕ04 και στα εργαστηριακά μαθήματά μας. Το ότι η μείωση του ωραρίου δεν χρησιμοποιούνταν όπως έπρεπε, δε σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί, αλλά να αξιοποιηθεί σωστά. Οι εργαστηριακές ασκήσεις είναι σημαντικό τμήμα της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών. Σε αυτή τη λογική θα πρέπει να μην χρησιμοποιούνται οι αίθουσες των εργαστηρίων ως αίθουσες διδασκαλίας και να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός σε όργανα και αναλώσιμα.

Όμως είναι γνωστό πλέον ότι ο κύριος στόχος του Υπουργείου είναι η περαιτέρω μείωση των κενών Βιολογίας και Γεωγραφίας, που όπως φαίνεται πέρσι ήταν 882 και 206 αντίστοιχα. Οι μόνιμοι συνάδελφοι τώρα θα πρέπει να καλύψουν το ωράριό τους παίρνοντας ακόμη περισσότερη Β΄ ανάθεση Βιολογία ή και αλλάζοντας σχολείο. Με το παρόν μέτρο οι συνάδελφοι  αναπληρωτές της πολυπληθέστερης ειδικότητας που ανησυχούν για την πρόσληψή τους, δεν θα μπορούν να βρούν ούτε τα κενά Βιολογίας και Γεωγραφίας που τους έσωσαν φέτος.

 

2 σχόλια σχετικά με το “Σχετικά με την κατανομή των προσλήψεων αναπληρωτών ΠΕ04”

  1. ‘Αψογα τεκμηριωμένη απάντηση..Συγχαρητήρια!Δυστυχώς οι φυσικοί όντας χρόνια η χαϊδεμένη ειδικότητα αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα!! Αγνοούν τις επιπτώσεις που έχουν φέρει οι αλλαγές στο ωράριο και στο ωρολόγιο πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια, βλέπουν μόνο την επαγωγική λογική(;) “αφού είχαμε τη μερίδα του λέοντος τόσα χρόνια σε διορισμούς&αναπληρωτές, πρέπει να συνεχίσει να γίνεται αυτό”. Εντωμεταξύ για το φαγοπότι που γίνεται ξεδιάντροπα από μέρος τους εις βάρος των υπολοίπων ΠΕ004 στην ειδική, δεν κάνουν κουβέντα..Η υποκρισία και η ξεδιαντροπιά σε όλο της το μεγαλείο!!

  2. Στα 2 ΓΕΛ στη Γ’ Αθήνας που δίδασκα εφέτος η κατάσταση είχε ως εξής:
    Στο πρώτο τη ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α’ & Β’ Λυκείου την έκαναν οι 2 Φυσικοί και 1 Χημικός.
    Στο άλλο οι 3 Φυσικοί(!)
    Φυσικά και πάλι ΚΑΝΕΜΑΣ ΔΕΝ συμπλήρωνε το υποχρεωτικό του ωράριο και γι’αυτό τους χρεώνανε τυπικά, δουλειά γραφείου, ή κάποιο project!
    Καθημερινά μου ζητούσαν τη συνδρομή μου, γιατί για κακή τους τύχη (λόγω απρόσμενα υψηλού επιπέδου μαθητών , ιδιαίτερα στο ένα ΓΕΛ)εκτίθονταν στους μαθητές και η ανεπαρκεια αυτή, συζητήθηκε και στο Σύλλογο Γονέων.Για λόγους επαγγελματικής δεοντολογίας και συναδελφικότητας εγώ κάλυψα όσο ήταν δυνατό τους συναδέλφους, αλλά αυτή η κατάσταση είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
    Σημειώνω δε, ότι κλήθηκα ως Αναπλ. τέλη Οκτωμβρίου, για να καλύψω μόνο Βιολογία Θετικής και Γενικής και τίποτε άλλο.Ενώ τα παράπονα μαθητών και γονέων στις Διευθύνσεις ήταν σε καθημερινή βάση.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.