22 Φεβ 2013

Kεντρικό θέμα

Συντάκτης: ΠΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΜΙΑ ΓΙΑΤΡΟ

Πήραμε συνέντευξη από μια από τις πιο ταλαντούχες και ένθερμες προσωπικότητες στον χώρο της ακτινοδιαγνωστικής την Ιατρό Κατερίνα Λουρμπάκου. Η ίδια μας είπε πως βρήκε δυσκολίες στην φοιτητική της πορεία, μια απ’ τις οποίες ήταν η μετάβαση της από Τ.Ε.Ι στο δεύτερο έτος της Ιατρικής με κατατακτήριες εξετάσεις. Ως ακτινοδιαγνώστης μας είπε πως η ποικιλότητα την οδήγησε σε αυτόν τον κλάδο αλλά μας ενημέρωσε και για την διάρκεια των σπουδών ενός ιατρού που διαρκούν μαζί με την ειδικότητα γύρω στα 11 χρόνια. Στην ερώτηση «η δουλειά είναι η ζωή σας;» μας απάντησε πως δεν είναι,μιας και το επάγγελμά της δεν την καλύπτει συναισθηματικά και οικονομικά. Δεν γίνεται όμως να παίρνεις συνέντευξη από έναν ιατρό και να μην τον ρωτήσεις τι είναι αυτό που τον ώθησε σε αυτό που κάνει τώρα. Λοιπόν, η κα Λουμπάρκου μας είπε πως το ενδιαφέρον της για τον ανθρώπινο οργανισμό, το πώς λειτουργεί αλλά και η αίσθηση της προσφοράς μαζί με τα οικονομικά οφέλη (τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα) την έσπρωξαν στον κλάδο της ιατρικής. Η ίδια πιστεύει πως αν δεν σου αρέσει η δουλειά που κάνεις καλύτερα να μην την κάνεις είτε είσαι ιατρός είτε κάτι άλλο. Η αντοχή, η ψυχική δύναμη και η ψυχραιμία που πρέπει να διαθέτει ο ιατρός κι όχι η ψυχρότητα κατά την άποψή της δεν την έχουν αλλοιώσει ούτε την έχουν κάνει να δειλιάσει ποτέ στην δουλειά της.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της ο ιατρός πρέπει να απολαμβάνει τη δουλειά του αλλά πρέπει να αμείβεται και καλά ώστε να αισθάνεται ότι δεν υποτιμούν το έργο του. Για να γίνει κάποιος ιατρός, η ίδια μας δήλωσε πως πρέπει να σκέφτεται με την κοινή λογική, να έχει όρεξη για διάβασμα, να μην είναι οκνηρός και να επικοινωνεί με τους ανθρώπους. Κατά την γνώμη της τα θετικά του να είσαι ιατρός είναι η αίσθηση ότι προσφέρεις στον άνθρωπο και στην υγεία του, η γνώση του ανθρώπινου οργανισμού και η συμβολή στην κοινωνία, ενώ τα αρνητικά είναι η χαμηλή κοινωνικά αναγνώριση λόγω τη διαφθοράς, η εξαντλητική δουλειά, τα άσχημα ωράρια, και οι κακές συνθήκες υγιεινής μιας και είναι υποχρεωμένος να εκτίθεται σε αμέτρητα μικρόβια σε καθημερινή βάση. Ο ανεπαρκής μισθός και η κουραστική δουλειά την έκαναν να ελπίζει πως η ιατρική δεν είναι η πρώτη επιλογή των νέων σήμερα.

Αναφερθήκαμε όμως και σε οικονομικά θέματα μιας και η οικονομία είναι αυτή που παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Η Ιατρός Λουμπάρκου πιστεύει πως ο γιατρός είναι ένα απ’ τα επαγγέλματα που επηρεάζεται από την οικονομική κρίση εξίσου σημαντικά αφού αποτελεί ένα κομμάτι της κοινωνίας. Βασισμένη στην κοινωνία μας είπε πως διαφθορά δεν υπάρχει μόνο στον τομέα της ιατρικής αλλά σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας. Στην ερώτηση «Πως κρίνετε τους συναδέλφους σας που χρηματίζονται;» μας απάντησε πως δεν τους θεωρεί συναδέλφους της και δεν τους υπερασπίζεται διότι την κάνουν συνέχεια να απολογείται για την δική τους έλλειψη ηθικής. Και κλείσαμε με την πιο σημαντική ερώτηση με την οποία την ρωτήσαμε ευθέως αν είναι υπέρ ή κατά της εμπορευματοποίησης της υγείας και μας απάντησε πως είναι ΚΑΤΑ για ευνόητους λόγους.

Εν κατακλείδι, το επάγγελμα του ιατρού είναι ένα από τα επαγγέλματα, που παρόλο που νομίζαμε πως μένει λιγότερο εκτεθειμένο στην οικονομική κρίση, επηρεάζεται εξίσου σημαντικά. Είναι κατά την γνώμη μου ένα από τα πιο απαιτητικά επαγγέλματα ίσως και το πιο απαιτητικό μιας και πρέπει να είσαι πολύ υπεύθυνος, δυνατός, ψύχραιμος, ενεργητικός, υπομονετικός, επίμονος, προσηλωμένος στην δουλειά σου, προσαρμοστικός, πρακτικός, λογικός, γεμάτος ενθουσιασμό και πάνω απ’ όλα άνθρωπος.

Tσαγαλά Α.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

Είχαμε την ευκαιρία μέσα από το πρόγραμμα αυτό να πάρουμε συνέντευξη από την ικανή και ένθερμη φιλόλογο Ευμορφία Μηλιώτη. Ξεκινήσαμε με την ερώτηση ποια είναι η άποψή της για την εικόνα του καθηγητή σήμερα στην κοινωνία και η ίδια μας είπε πως το επάγγελμα του καθηγητή είναι ένα επάγγελμα με αδιαμφισβήτητο κύρος και αξιοπρέπεια. Βέβαια το ωράριο εργασίας είναι ευέλικτο και λογικό κατά την κυρία Μηλιώτη. Δεν ήταν δυνατόν φυσικά να μην της ζητήσουμε την άποψή της για το τι πιστεύει για την επιβίωση αυτού του επαγγέλματος. Τα λόγια της ήταν επακριβώς «το επάγγελμα του καθηγητή σήμερα αντιμετωπίζει κρίση λόγω του μεγάλου αριθμού αυτών που το επιλέγουν. Παρόλα αυτά υπάρχει ανεργία στις μέρες μας, δεν αφομοιώνονται οι πτυχιούχοι των σχολών αυτών ενώ αντίθετα υπάρχει έλλειψη καθηγητών σε πολλά σχολεία στην Ελλάδα».

Κάναμε όμως και ερωτήσεις σε πιο προσωπικό επίπεδο. Η ίδια μας είπε πως ο λόγος για τον οποίον επέλεξε το επάγγελμα του καθηγητή ήταν επειδή της άρεσε από μικρή αλλά και ο βαθμός πρόσβασης ήταν και κοντά στον βαθμό εισαγωγής της σχολής. Κάτι το οποίο πρέπει να σημειωθεί επίσης είναι πως το γεγονός ότι της αρέσει να μαθαίνει στα παιδιά καινούρια πράγματα και να έρχεται σε επαφή καθημερινά μαζί τους αποτελεί έμπνευση στην οποία οφείλεται η δημιουργικότητά της. Σε μια ανεξέλεγκτη συμπεριφορά μαθητή θα αντιδρούσε με ψυχραιμία και την απαραίτητη επιείκεια. Το επάγγελμα του καθηγητή ήταν μια από τις πρώτες της επιλογές αλλά σε αυτό έπαιξε ρόλο και η επιρροή που είχε πάνω της η μητέρα της μιας και ήταν ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στην ζωή της. Αν όμως είχε την ευκαιρία να επιλέξει ξανά ένα επάγγελμα κατά πάσα πιθανότητα θα επέλεγε διαφορετικό λόγω του ανεπαρκούς εισοδήματος.

Συμπερασματικά, ο καθηγητής είναι αναμφισβήτητα ένα επάγγελμα που έχει επηρεαστεί κι αυτό από την οικονομική και πάνω απ’ όλα ψυχολογική κρίση που περνάμε αλλά δεν χάνει τον ρόλο του στην κοινωνία. Κατά την γνώμη μου ο καθηγητής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μιας και είναι εκείνος που μαζί με την οικογένεια προγυμνάζουν τον νέο και τον μετατρέπουν σε έναν δημιουργικό και υπεύθυνο ενήλικα. Και η αλήθεια είναι πως χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους προκειμένου να αναδομήσουμε την χώρα και τον κόσμο όλο. Ο καθηγητής λοιπόν είναι αυτός που θα δώσει στην κοινωνία τέτοιους ανθρώπους.

Νασέλα Κ. & Τσαγαλά Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *