9 Απρ 2013

KENTΡΙΚΟ ΘΕΜΑ

Συντάκτης: ΠΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ | Κάτω από: Πολιτειότητα

Είμαι πολίτης
Ακούμε συνέχεια από τα ΜΜΕ ή και στις συζητήσεις μας πολλούς ανθρώπους να λένε είμαι πολίτης και έχω δικαιώματα. Όμως μήπως έχει και υποχρεώσεις : ιδού η απορία. Πολλές φορές ακόμη και εμείς η ίδιοι λέμε “είμαστε πολίτες”, ξέρουμε όμως τι σημαίνει να είμαι  πολίτης; Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου, ποια τα δικαιώματα μου και ποια η ελευθερία μου; Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε από το ότι οι πολίτες μιας χώρας δεν πρέπει να χωρίζονται σε κατηγορίες, πολίτες πρώτης κατηγορίας που χρήζουν αρίστης μεταχειρίσεως και πολίτες δευτέρας κατηγορίας. Ακόμη είναι απαραίτητος ο αλληλοσεβασμός μεταξύ πολιτών αλλά και πολιτών προς πολιτικούς. Ας  δούμε όμως ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας σαν πολίτες .Κύρια υποχρέωση ενός πολίτη είναι να σέβεται  την κυβέρνηση της χώρας του και τους πολιτικούς του κυβερνόντος κόμματος ακόμη και αν δεν συμφωνούν ιδεολογικά. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταπιέζει τον λαό τότε αυτόματα αποκτούν το δίκαιωμα της εξέγερσης και της διαμαρτυρίας  με τον τρόπο που θέλουν να δείξουν την δυσαρέσκεια και την καταπίεση τους από το κρατος. Σε καμία περίπτωση η εξέγερση δεν θα πρεπει να είναι καταστροφική.

Το βιός των  βιοπαλαιστών αλλά και τη δημόσιας περιουσία είναι καθήκον όλων μας να τα προστατεύσουμε. Γιατί βλέπουμε πολλές φορές τους διαδηλωτές  που  εξεγείρονται για τα δικαιώματα τους να καταργούν τα δικαιώματα των άλλων. Έπισης, το συνηθέστερο που χρησιμοποιούν για άλλοθι πολλοί είναι “είμαι ελεύθερος πολίτης και θα κάνω ό,τι θέλω, γιατί η δημοκρατία μου δίνει το ελεύθερο”, χωρίς όμως να γνωρίζει πως η ελευθερία του καθένα τελειώνει εκεί που αρχίζει του άλλου. Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε το σαφέστατο μήνυμα της δημοκρατίας ότι είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς να βλάπτουμε κανέναν. Ακόμη πολλές φορές επιρρίπτουμε στις δημοσιές υπηρεσίες την αποκλειστική υποχρέωση να μαζεύουν τα σκουπίδια και να ξεχιονίζουν τα πεζοδρόμια. Αναρωτήθηκε ποτέ κάνεις μας μήπως οφείλουμε να μην πετάμε τα σκουπίδια στον δρόμο ή έξω από τον κάδο και να καθαρίζουμε το πεζοδρόμιο  μπροστά από το σπίτι μας όταν χιονίζει;  Πέρα όμως από αυτά υπάρχουν και άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα. Ο πολίτης έχει το δικαίωμα εκλέξει εκείνον που  θεώρει καταλληλότερο για πρωθυπουργό άλλα έχει κα την υποχρέωση να προσέλθει στην κάλπη και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Ακόμη ο πολίτης έχει το δικαίωμα της ασφάλειας της χώρας του αλλά και εμμέσως την δική του ,έτσι γεννιέται η υποχρέωση θητείας , γιατί ο στρατός είναι η ασπίδα της χώρας. Τέλος πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε δικαίωμα συνεπάγεται και μια υποχρέωση χωρίς να θέλω να πω πως δεν πρέπει να έχουμε δικαιώματα. Απλά πρέπει να είναι σωστά σταθμισμένα με τις υποχρεώσεις γιατί και οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν “παν μέτρον άριστον”. Εν κατακλείδι, πρέπει ο κάθε  πολίτης να υπερασπίζεται την χώρα του με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μύθης Ν.

Ετικέτες:

7 σχόλια προς “KENTΡΙΚΟ ΘΕΜΑ”

  1. aggelosoik είπε:

    συγχαρητηρια πολυ καλο αρθρο και ευχομαι καλη συνεχεια

  2. papavasige είπε:

    OLA AYTA POY LETE PIO PANV EINAI SVSTA ALLA DEN NOMIZETE PVS MAS EXOYN PODOPATHSEI KAI PREPEI KI EMEIS KAPOIA STIGMH NA ANTISTAUOYME KAI NA SHKVSOYME KEFALI…. NA POYME KI EMEIS MIA FORA THN GNVMH MAS …..

  3. tigkasniko είπε:

    σιγουρα πιστευω πως αλοι σας αξιζετε πολλα μπραβο για την προσπαθεια  σας αλλα πιστευω πως οταν εχεις μια ιστοσελιδα δεν μπορεις να εχεις αρθρα που “γεννουν” ωρες συζητησης και αρθρα που αναφερονται σε συνταγες μαγειρικης γενικα οι πηγες που εχετε ειναι πολυ καλες και αξιοπιστες ομως πιστευω πως πρεπει να βρειτε ενα κεντρικο θεμα και να επικεντρωθειτε σε αυτο.

  4. xintaraale είπε:

    Ενδιαφέρον θέμα. Συμφωνώ με την άποψη πως ο πολίτης έχει πολλές και βαριές υποχρεώσεις και σας ευχαμαι καλή συνέχεια.

  5. oikonomdim είπε:

    Το κεντρικό μας θέμα περιελάμβανε τον ρατσισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την σημασία του να είσαι πολίτης. Οι συνταγές μαγειρικής στις οποίες έγινε αναφορά, εντάσσονται σε τελείως διαφορετικό τομέα του blog, συγκεκριμένα στις μόνιμες στήλες. Ως απάντηση σε άλλο σχόλιο, είναι αλήθεια πως έχουμε ποδοπατηθεί απο το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα, αλλά στο άρθρο έγινε αναφορά στο δικαίωμα της εξέγερσης στην περίπτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Το γεγονός όμως ότι τέτοια σημάδια εξέγερσης είναι μέχρι τώρα σχετικά λίγα δεν οφείλεται μόνο στην καταστολή των δικαιωμάτων από εξωτερικούς φορείς(κράτος,αστυνομία), αλλά πιο πολύ αποδίδεται στην προσωπική απροθυμία για αντίδραση η οποία με την σειρά της οφείλεται σε ποικιλία παραγόντων.

  6. saltaeirin είπε:

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ, ΒΕΒΑΙΑ ΟΧΙ ΠΛΗΡΩΣ, ΓΕΝΝΟΥΝ ΠΟΛΥΩΡΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΟΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ….ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ ΕΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΕΙΤΕ ΕΜΜΕΣΑ

  7. papanian είπε:

    Θα ήθελα να σας  πω ένα ευχαριστώ που αναγνωρίζετε την προσπάθεια μας την οποία  καταβάλουμε για το blog !!! Σκοπός του συγκεκριμένου blog είναι η επικοινωνία με το σχολείο σας και πιο συγκεκριμένα με εσάς και για αυτόν τον λόγο εξάλλου προσπαθούμε να ανοίξουμε πολύωρες συζητήσεις! Προσπαθούμε τα άρθρα που ανεβάζουμε είναι ολοκληρωμένα και κάνουμε αρκετή έρευνα προκειμένου να το πετυχουμε! Τώρα όσο αφορά το κεντρικό θέμα έχει να κάνει με την επικοινωνία των υπεύθυνων καθηγητών και όχι με εμάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *