20 Μαρ 2013

Παράδοση

Συντάκτης: ΠΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ | Κάτω από: Ήθη και Έθιμα

Καρναβάλι στον Ορχομενό…!

Έρχονται οι απόκριες και για μια ακόμα φορά όλα είναι έτοιμα για το καρναβάλι του 2013 στον Ορχομενό. Ένα καρναβάλι με μεγάλη ιστορία για πολλά χρόνια. Χρονολογείται από το 1959. Φορέας δημιουργίας του ήταν ο “Σύλλογος Φιλοπροόδων Ορχομενού”. Τη δεκαετία του ’60 η φήμη του καρναβαλιού απλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα.


Το 1991, μετά από κάποια χρόνια σιωπής, το καρναβάλι επαναπροσδιορίζεται με την ίδρυση του “Συλλόγου Φίλων Καρναβαλιού”. Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται και το 1992 ξεκινά, δυναμικά, η νέα και γόνιμη περίοδος του καρναβαλιού του Ορχομενού. Μια περίοδος που κρατάει ως το 2001 όπου η φήμη του καρναβαλιού φτάνει και ξεπερνά αυτή της δεκαετίας του ΄60.


Το 2009 μια ομάδα νέων Ορχομένιων ιδρύει τον “Πολιτιστικό και Παραδοσιακό Σύλλογο Ορχομενού” με σκοπό να επαναφέρει το καρναβάλι στην πόλη του Ορχομενού και να συνεχίσει επάξια την παράδοσή του.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καρναβαλιού είναι:
Οι κατασκευές γίνονται από τους ίδιους τους Ορχομένιους
Κυρίαρχο στοιχείο στα άρματα είναι η τοπική και πλούσια μυθολογία
Σημαντικά στοιχεία είναι η έντονη κοινωνική και πολιτική σάτιρα
Το έθιμο της “Καλής Φωτιάς”
Το εντυπωσιακό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου


Το έθιμο της “Καλής Φωτιάς” που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στον Ορχομενό γίνεται συνήθως μια εβδομάδα πριν το καρναβάλι. Πολλοί άνθρωποι μαζεύονται, ντύνονται με αποκριάτικες στολές και χορεύουν και γλεντάνε όλοι μαζί γύρω από μια φωτιά.
Πρωτότυπο και πραγματικά εντυπωσιακό είναι το αεροπλάνο που δημιουργείται με σκοπό να κάψει τον “βασιλιά καρνάβαλο”. Το αεροπλάνο φεύγει από την κορυφή ενός λόφου και καταλήγει στο άρμα του καρνάβαλου που μετά από πολλά πυροτεχνήματα το άρμα καίγεται, το οποίο σηματοδοτεί και την λήξη του καρναβαλιού.


Αν λοιπόν ο δρόμος σας περνάει από τον Ορχομενό μια τέτοια μέρα μη διστάσετε να παρακολουθήσετε την παρέλαση του καρναβαλιού. Θα ήταν μια διασκεδαστική εμπειρία!!!

Σάλτα Ε.

Ετικέτες: ,

3 σχόλια προς “Παράδοση”

  1. papavasige είπε:

    ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΩΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΜΕ ΩΡΑΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ… ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΜΑΘΑ …

  2. saltaeirin είπε:

    ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ…ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΩΝ;;

  3. nikolaouka είπε:

    ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *