20 Μαρ 2013

Παράδοση

Συντάκτης: ΠΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί τη λήξη της Αποκριάς και την έναρξη της νηστείας. Όπως σε κάθε περιοχή έτσι και στον Ορχομενό υπάρχουν κάποια έθιμα τα οποία κληροδοτούνται από τους μεγαλύτερους  στα παιδιά.
Η  ονομασία “Καθαρά” προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως “ημέρα κάθαρσης”. Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας.
Αν κάποια  Καθαρά Δευτέρα βρεθείτε στον Ορχομενό θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε τα παραδοσιακά Κούλουμα. Όλες οι γυναίκες της περιοχής σηκώνονται από νωρίς το πρωί για να μαγειρέψουν τα φαγητά  τα όποια προσφέρονται σε όσους πάνε στον Υφάντιο λόφο (Δραγατσούλα).
Ένα από τα φαγητά που κατέχει κυρίαρχο ρόλο είναι η λαγάνα . Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται  από τους τοπικούς φούρνους.  Η νόστιμη και λαχταριστή για όλους μας λαγάνα είναι ένα προϊόν άξιο σεβασμού και με πραγματικά πλούσια ιστορία.

Θα είναι μεγάλη απώλεια για τις επερχόμενες γενιές να ξεχάσουν τις παραδόσεις μας, να ξεχάσουν τις παλιές σαρακοστιανές μυρωδιές. Οι αρτοποιοί της γειτονιάς πιστοί στις παραδόσεις μας παρασκευάζουν την Καθαρά Δευτέρα τη λαγάνα συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του εθίμου, ώστε οι νέες γενιές να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, να μυρίσουν και να γευτούν τη Σαρακοστή. Επίσης  το τραπέζι στον Ορχομενό περιλαμβανει  νηστίσιμα πιάτα, ως αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς. Χαλβάς, ταραμάς, ελιές,  θαλασσινά, φασολάδα, είναι κάποια από αυτά.

Παπανικολάου Α.

2 σχόλια προς “Παράδοση”

  1. aggelosoik είπε:

    Μια φασολάδα και ένα κομμάτι λαγάνα θα ήταν ότι πρέπει τώρα!!

  2. spyrougeor είπε:

    Να μην ξεχνάμε την ελληνική μας ταυτότητα να μην αμφισβητούμε την ιστορια μας και την παράδοση μας!Να αναρτήσονται τετοια άρθρα να γνορίζουμε και να μην ξεχνάμε τις παραδόσεις!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *