24 Φεβ 2013

Κεντρικό Θέμα

Συντάκτης: ΠΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Επαγγέλματα που αναδύονται και αναβιώνουν στην κρίση
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί δραματικά το ποσοστό της ανεργίας στην χώρα μας. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης όχι μόνο δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίες αλλά μειώνονται και αυτές που ήδη υπάρχουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να χάνουν τις δουλειές τους, ή να αναγκάζονται να αφήσουν τον χώρο εργασίας τους και επίσης πολλοί νέοι να μην μπορούν να βρουν καινούριες θέσεις εργασίας.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλά επαγγέλματα που έχουν δημιουργηθεί κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης αλλά πολλά είναι και αυτά που έχουν αναβιώσει εξαιτίας αυτής της κατάστασης.
Κάθε κρίση κρύβει μέσα της μία, δύο ή και πολλές ευκαιρίες. Έτσι και σ’ αυτήν που διανύουμε υπάρχουν επαγγέλματα και δραστηριότητες που ευνοούνται. Είτε διότι συνδέονται με εξοικονόμηση πόρων, είτε διότι ταιριάζουν στην εποχή. Τα επαγγέλματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία, λόγω της γκρίζας έως αρνητικής οικονομικής συγκυρίας (πρόγραμμα ΕΣΠΑ).
1. Υπηρεσίες επισκευών: όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, τόσο οι άνθρωποι θα προσπαθούν να κάνουν οικονομίες επιδιορθώνοντας παρά αγοράζοντας. Αυτό δημιουργεί ξανά ευκαιρίες για τσαγκάρηδες, ξυλουργούς, μηχανουργεία, επιδιορθώσεις & προσαρμογές ρούχων, αναπαλαιώσεις επίπλων και άλλα πολλά. Εάν οι υπηρεσίες αυτές ενσωματώσουν και προστιθέμενη αξία όπως δωρεάν παραλαβή / παράδοση, branding, online ή τηλεενημέρωση, τότε ξεφεύγουν από τον ανταγωνισμό.

2. Καταστήματα ευκαιρίας: στην Ελλάδα οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να είναι πιο συντηρητικοί απ’ ότι ήταν και θα ψάχνουν για ευκαιρίες είτε σε λαϊκές αγορές είτε σε περιφερειακά καταστήματα ή σε αλυσίδες εκπτωτικών καταστημάτων &stockhouses. Υπάρχουν και στην Ελλάδα εταιρίες franchising που διαθέτουν επώνυμα καταστήματα με εκπτωτικά ή φτηνά προϊόντα κάθε είδους. Η νέα τάση ενοικίασης ή ανταλλαγής ρούχων αυξάνει τις ευκαιρίες.
3. Εξαγωγική ανάπτυξη: όσο η τοπική αγορά στεγνώνει από χρήματα, όσο η οικονομική δυσχέρεια εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, τόσο οι ευκαιρίες για εξαγωγική ανάπτυξη αυξάνονται. Υπάρχουν πολλά προϊόντα με αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό.

4. Διαχείριση υδάτινων πόρων: όσο ελαττώνονται τα αποθέματα, τόσο πιο πολύτιμο γίνεται το νερό και τόσο πιο αναγκαίες οι υπηρεσίες, τα προϊόντα και οι τεχνολογίες που θα μας βοηθήσουν να το εξοικονομήσουμε: από συστήματα που εντοπίζουν αυτόματα διαρροές μέχρι κατασκευή αυτοποτιζόμενων κήπων, μίνι συστήματα αφαλάτωσης ή τεχνολογίες καθαρισμού & χρήσης αποβλήτων.

5. Cocooning και ανακαινίσεις χώρων: όσο οι έξοδοι θα είναι δυσβάσταχτες, τόσο oι προσκλήσεις για παρέες στο σπίτι θα αυξάνονται. Χιλιάδες προϊόντα, χρηστικά εργαλεία, διακοσμητικά στοιχεία, συναρμολογήσεις και κατασκευές συνδέονται με την ανθρώπινη αυτήν ανάγκη. Το στιλ, τα χρώματα, η επιθυμία για χώρους ζεστούς, ασφαλείς και όμορφους, για λίγες ώρες ηρεμίας και ξεγνοιασιάς ξαναμπαίνουν στη ζωή μας.
6. Κοινωνική δικτύωση και Online 2 Offline: πελάτες, πιθανοί , συνεργάτες και καταναλωτές ανταλλάσσουν γνώμες, κάνουν κριτική, ζητούν βοήθεια, κάνουν προτάσεις και βαθμολογούν προϊόντα και υπηρεσίες στα ιντερνετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter. Η χρήση των συστημάτων αυτών για την προβολή της επιχείρησής σας είναι πλέον απαραίτητη. Η νέα τάση είναι το Online 2 Offline, δηλαδή όχι ο ανταγωνισμός μεταξύ νέων και παλιών μέσων επικοινωνίας, αλλά ο συνδυασμός τους. Χρησιμοποιήστε τα socialmedia για να φέρετε κόσμο στο κατάστημα, σε μια συνάντηση, σε μια εκδήλωση, σε μια ευκαιρία προσωπικής επικοινωνίας.

7. Επιστροφή στο χωριό – τοπικά προϊόντα: με την απόλυση συμβασιούχων, την αύξηση της ανεργίας και την καθυστέρηση νέων επενδύσεων, παρατηρείται ήδη η επιστροφή πολλών μορφωμένων ανθρώπων στα χωριά τους. Εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία, τις διασυνδέσεις, αλλά και τις εμπειρίες που απέκτησαν, μπορούν πλέον να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις βασισμένες στα τοπικά προϊόντα, αλλά και τις υπηρεσίες που τόσο έχει ανάγκη η ύπαιθρος. Η τάση για επιστροφή στα φυσικά προϊόντα, στις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς και την αυξανόμενη μέριμνα για το περιβάλλον θα σταθεί σύμμαχος στις νέες αυτές προσπάθειες.

8. «Πράσινη» ενέργεια και ανάπτυξη: οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας αναπτύσσονται διαρκώς για δύο κυρίως λόγους: εξαιτίας του πεπερασμένου του πετρελαίου και της ανάγκης να σταματήσει η καταστροφή του πλανήτη. Οι ευκαιρίες για την ηλιόλουστη χώρα μας είναι μεγάλες. Παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση, αγορά και χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, τεχνικές κομποστοποίησης, τεχνολογίες μείωσης κατανάλωσης ενέργειας.

9. Εταιρική κοινωνική ευθύνη: οι μικρότερες επιχειρήσεις αρχίζουν να ανακαλύπτουν τα θετικά αποτελέσματα της ΕΚΕ αναφορικά με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, τη σχέση τους με το προσωπικό και τη βελτίωση της φήμης τους.

Επίσης υπάρχει και ένας αξιοσημείωτος αριθμός επαγγελμάτων που μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας από τον εμπορικό κόσμο, στον καιρό της κρίσης έχουν ξανακάνει την εμφάνισή τους.
Τσαγκάρηδες, ράφτες-μοδίστρες, πωλητές-επισκευαστές ποδηλάτων. Πρόκειται για τα επαγγέλματα της κρίσης, αυτά που καταγράφουν σταθερό ή ακόμη και αυξημένο τζίρο. Ο λόγος; Προ κρίσης, όταν χαλούσαν τα παπούτσια ή τα ρούχα, απλώς τα… πετάγαμε και αγοράζαμε καινούργια.
Τώρα ολοένα και περισσότεροι πηγαίνουν τα παπούτσια στον τσαγκάρη για επισκευή, ενώ συχνές είναι οι επισκέψεις στις μοδίστρες για μεταποίηση των παλιών ρούχων. Επιπλέον, το υψηλό κόστος αγοράς και χρήσης του αυτοκινήτου έχει στρέψει πολλούς στο να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους που είναι και κάτι θετικό μέσα σε αυτήν την απαισιόδοξη κατάσταση, καθώς αναπτύσσεται ένας πιο οικολογικός τρόπος μετακίνησης. Έτσι, στα καταστήματα πώλησης ποδηλάτων τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση στα έσοδα τους.
Ακόμη λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου πολλοί άνθρωποι προκειμένου να ζεσταθούν προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους θέρμανσης. Γι’ αυτό αυτή την εποχή έχουν αυξηθεί τα καταστήματα πώλησης καυσόξυλων, ξυλόσομπων, ενεργειακών τζακιών, οικολογικών σομπών κ.λπ. και οι πωλητές ξύλων, βιομάζας κάνουν «χρυσές δουλείες»

Πέρα από όλα αυτά τα επαγγέλματα που αναβιώνουν ή αναπτύσσονται λόγω αυτής της κατάστασης, υπάρχουν και άλλα που θα ανθίσουν στο άμεσο μέλλον. Είτε λόγω της κοινωνίας, είτε λόγω της τεχνολογίας που αλλάζει σε πολύ γρήγορους ρυθμούς ορισμένοι κλάδοι θα…κάνουν «χρυσές δουλειές».

1.Διαδίκτυο και ιστοσελίδες:

Το διαδίκτυο έχει μπει οριστικά στη ζωή των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις εξαρτώνται άμεσα από αυτό προκειμένου να διακινήσουν τα προϊόντα τους, όποια και να είναι αυτά. Η τεχνολογία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς και θα συνεχίσει να το κάνει δημιουργώντας συνεχώς νέες ανάγκες και συνεπώς νέες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, υπάρχει ήδη μια νέα ειδικότητα που σε Ευρώπη και Αμερική έχει τεράστια ζήτηση. Πρόκειται για τον socialsitter, o οποίος αναλαμβάνει να ενημερώνει και να τρέχει τους προσωπικούς λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) ενός επαγγελματία όταν εκείνος δεν διαθέτει ελεύθερο χρόνο γι’ αυτό.

2.Ξένες γλώσσες: Διερμηνείς, εκπαιδευτές και μεταφραστές, που συνδέονται με τον τομέα της γλώσσας έχουν σημαντικές ευκαιρίες απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα οι μεταφραστές γλωσσών εκτός της Ευρώπης, όπως της κινεζικής και της αραβικής γλώσσας, είναι πλέον περιζήτητοι.
3.Λογιστές: Το επάγγελμα αυτό δεν «πεθαίνει» ποτέ και πολύ περισσότερο στην εποχή μας όπου οι λογιστές έχουν την τιμητική τους, προκειμένου να ξεμπλέξουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα από τον κυκεώνα της εφορίας. Όσο λοιπόν υπάρχουν φόροι οι λογιστές θα είναι εκεί και θα μας περιμένουν!!

4.Διαχειριστές αποβλήτων: Καθώς η ανακύκλωση μπαίνει στην καθημερινότητά μας και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, οι κανονισμοί για τη διαχείριση αποβλήτων γίνονται όλο και πιο αυστηροί. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία θα παρουσιάσει μίαν ανάπτυξη και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με οτιδήποτε αφορά τον τομέα αυτό, από τη συλλογή, την επεξεργασία και την περαιτέρω παρακολούθηση των σκουπιδιών, θα είναι περιζήτητοι. Επιπλέον, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες πρακτικές αειφορίαςκαι οι νέοι πιο, οικολογικοί τρόποι για την αντιμετώπιση των αποβλήτων μπορεί να προσφέρουν μια δυναμική καριέρα, με υψηλούς μισθούς στο επιστημονικό προσωπικό που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό.

5.Υγειονομική περίθαλψη: Οι έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η γήρανση του πληθυσμού, θα δημιουργήσουν νέες ανάγκες και θέσεις στην αγορά εργασίας. Οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες, αλλά και όσοι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και βοήθεια στο σπίτι θεωρούνται απαραίτητοι για τους ηλικιωμένους που ζουν πλέον μόνοι τους και όχι με τα παιδιά τους, όπως γινόταν τις παλιότερες εποχές.
6.Οφθαλμολογία: Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει στον κλάδο υγείας και ο τομέας της οφθαλμολογίας. Οι νέες τεχνολογίες που μπαίνουν σιγά-σιγά στη ζωή όλων μας επιβαρύνουν τα μάτια μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αυξανόμενες απαιτήσεις των ασθενών που αναζητούν φροντίδα για τα μάτια τους να κάνει δημοφιλείς τους οφθαλμίατρους.

7.Αποκατάσταση: Εξειδικευμένοι θεραπευτές, λογοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές θα καλύπτουν ανάγκες που δημιουργούνται συνεχώς σε ιατρεία, σχολεία, κέντρα αποκατάστασης κ.α.

8.Ασφάλεια: Επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις υπηρεσίες ασφάλειας κάθε είδους. Επίσης η ειδικότητα του φρουρού θα έχει άνθηση όπως δείχνουν τα πράγματα καθώς όλο και περισσότερο αυξάνεται, ιδιαιτέρως στις μεγάλες πόλεις, η ζήτηση για φρουρούς (security), σε επιχειρήσεις, καταστήματα αλλά και δημόσιους χώρους, ενώ επενδύονται χρήματα στην ασφάλεια-φύλαξη, κυρίως με την έννοια της περιπόλου.

9.Αειφόρος ανάπτυξη και βιωσιμότητα: Στις μέρες μας η βιωσιμότητα μίας εταιρίας συνδέεται άμεσα με την οικολογική πολιτική που ακολουθεί, προσπαθώντας να αποδείξει ότι λειτουργεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς. Ο κλάδος αυτός θα έχει τεράστια ανάπτυξη.
Κατασκευή αυτοκινήτων: Μπορεί ο κλάδος του αυτοκινήτου να ήταν από τους πρώτους που βίωσε την κρίση και όλες οι γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες να προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, ωστόσο η ανάπτυξή του θα συνεχιστεί καθώς οι άνθρωποι έλκονται πάντα από τα καινούργια αυτοκίνητα

10.Προσωπικοί χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι: Προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη φορολογία, τις επενδύσεις και την ασφάλιση. Στο μέλλον όλο και περισσότεροι σύμβουλοι θα χρειάζονται για να βοηθήσουν τα εκατομμύρια των εργαζομένων που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα 10 χρόνια. Όσο αφορά τις ΗΠΑ τουλάχιστον μέχρι το 2018, ο αριθμός των προσωπικών χρηματοοικονομικών συμβούλων αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%.

11.Παθολόγοι και χειρουργοί: Οι ειδικότητες αυτές θα έχουν μεγάλη ζήτηση, κάτι που ήδη φαίνεται αν κοιτάξει κάποιος με προσοχή τις σχετικές αγγελίες που ζητούν προσωπικό προκειμένου να στελεχώσουν νοσοκομεία, κλινικές κ.ά., τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ

12.Υγιεινή δοντιών: Πρόκειται για ειδικούς που εργάζονται μαζί με οδοντιάτρους για τον καθαρισμό των δοντιών και παρέχουν βοήθεια σε χειρουργικές επεμβάσεις. Πολλά κολέγια της Αμερικής έχουν προγράμματα υγιεινής οδοντιατρικής, τα περισσότερα από τα οποία ολοκληρώνονται σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Αναμένεται ότι η ζήτηση για οδοντιατρικές υπηρεσίες θα αυξηθεί λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

13.Αναλυτές αγοράς: Οι αναλυτές της αγοράς βοηθούν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς. Κατά την επόμενη δεκαετία, τα άτομα αυτά αναμένεται να είναι σε μεγάλη ζήτηση.

14.Μηχανικοί λογισμικού: Στην εποχή των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και του cloudcomputing, λίγες θέσεις είναι τόσο σημαντικές όσο προγραμματιστές εφαρμογών λογισμικού.
Σύμφωνα με τη μελέτη της BLS, όσον αφορά τις προοπτικές απασχόλησης για τους προγραμματιστές λογισμικού, η αύξηση της απασχόλησης θα είναι ταχεία.

15.Σύμβουλοι επιχειρήσεων: Λειτουργούν ως σύμβουλοι για τις επιχειρήσεις βοηθώντας στο management, στην αποτελεσματική λειτουργία τους, και τη διατήρηση βέλτιστου αποθεμάτων. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της ζήτησης στην ειδικότητα αυτή θα είναι κατακόρυφη.

Συνοψίζοντας συμπεραίνουμε  ότι αρκετοί είναι οι νέοι που επιστρέφουν στα παλιά επαγγέλματα  και αφήνουν στην άκρη το όνειρο των σπουδών και μιας άνετης ζωής.

Σάλτα Ε. & Παπανικολάου Α.

2 σχόλια προς “Κεντρικό Θέμα”

  1. papavasige είπε:

    ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΝΤΩΣ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΑΙ …. ΑΛΛΑ ΑΝΑΔΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΞΥΠΝΑ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΡΑ ΜΥΑΛΑ ΤΗΣ ΤΩΡΙΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ… ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΕΝΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…

  2. saltaeirin είπε:

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ…ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ, ΟΠΩΣ ΕΙΠΕΣ, ΙΣΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΚΜΑΖΟΥΝ ΕΠΟΧΙΑΚΑ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ Η΄ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛO ΕΙΤΕ ΟΧΙ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *