Educational attempts

Just another Blogs.sch.gr site

Πως να βελτιώσουμε τη μνήμη μας

Μάι 201819

Μιας και ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι μήνες εξετάσεων, (σχολικών, φοιτητικών, ξένων γλωσσών) μερικές συμβουλές για να μένουν στη μνήμα μας όσα διαβάζουμε.

Image result for how to remember everything

  • Προσπαθήστε να καταλάβετε τι μαθαίνετε. Τα πράγματα που καταλαβαίνετε απομνημονεύονται 9 φορές πιο γρήγορα.
  • Μάθετε τις πιο σημαντικές πληροφορίες. Πρέπει να ορίσετε σωστά τις προτεραιότητές σας.
  • Λάβετε υπόψη αυτό: τα πράγματα που βρίσκονται στην αρχή και στο τέλος απομνημονεύουν το καλύτερο (αποτέλεσμα σειριακής θέσης).
  • Αλλάξτε θέμα/μάθημα. Θυμηθείτε ότι παρόμοια αντικείμενα συχνά προκαλούν σύγχυση (θεωρία παρεμβολών).
  • Επιλέξτε μόνο τα καλύτερα υλικά. Μη χρησιμοποιείτε ξεπερασμένα βιβλία και μεθόδους μάθησης. Τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει πολύ από τότε που γράφτηκαν τα βιβλία. Μην σπαταλάτε το χρόνο σας σε κάτι που μπορεί να αποδειχθεί λάθος.
  • Μάθετε τα αντίθετα πράγματα. Για παράδειγμα, εάν μαθαίνετε ξένη γλώσσα, απομνημονεύστε μέρα και νύχτα. Τα αντίθετα είναι πιο εύκολο να απομνημονευτούν.
  • Χρησιμοποιήστε “ακρωνύμια”. Όταν σκέφτεστε το ακρωνύμιο που δημιουργήσατε θα θυμάστε αυτόματα τις λέξεις που το αποτελούν.
  • Συνδέστε νέες λέξεις με αυτές που ήδη γνωρίζετε. Εάν μαθαίνετε μια γλώσσα, μπορείτε να απομνημονεύσετε κάτι νέο με βάση αυτό που γνωρίζετε.
  • Χρησιμοποιήστε μαγνητόφωνο. Καταγράψτε τις πληροφορίες που μαθαίνετε και ακούστε την ηχογράφηση μερικές φορές. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα για άτομα που απομνημονεύουν καλύτερα τις πληροφορίες ήχου.
  • Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος όταν μαθαίνετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να ενεργοποιήσετε τη μυϊκή σας μνήμη.
  • Φτιάξτε ιστορίες. Εάν πρέπει να απομνημονεύσετε πολλές πληροφορίες σε κάποια συγκεκριμένη σειρά, προσπαθήστε να βάλετε τα κομμάτια σε μια ιστορία. Είναι σημαντικό τα κομμάτια να συνδέονται μεταξύ τους με ένα είδος πλοκής.
  • Δημιουργήστε το δικό σας «παλάτι μυαλού». Η ιδέα είναι να συνδέσετε ορισμένα πράγματα με ένα συγκεκριμένο μέρος. Για παράδειγμα, αν είστε στο δωμάτιό σας, προσπαθήστε να συνδέσετε ένα πράγμα που μαθαίνετε με κάτι στο δωμάτιό σας. Επαναλάβετε μερικές φορές. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να θυμηθείτε τι φέρνει το δωμάτιο στη μνήμη σας και επαναλάβετε τα πράγματα που μάθατε με αυτό τον τρόπο.

Η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως και για να αποδώσει καρπούς είναι αναγκαίο να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι όσο περνούν οι μέρες αρχίσουμε να ξεχνάμε τις πληροφορίες που γνωρίζουμε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

European Radio Logo
Μάιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

Educational attempts

Educational attempts

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων