Educational attempts

Just another Blogs.sch.gr site

Αλκυονίδες ημέρες

Ιαν 201729

Οι ημέρες του Ιανουαρίου στις οποίες επικρατεί καλός καιρός με ηλιοφάνεια συνηθίζεται να καλούνται «Αλκυονίδες μέρες» , ονομασία που έχει τις ρίζες της στον  Αριστοτέλη.

Image result for αλκυονιδες μερες

Σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο για την εξήγηση του φαινομένου των αλκυονίδων ημερών, η Αλκυόνη, η κόρη του Αίολου, ήταν μία όμορφη γυναίκα η οποία ήταν παντρεμένη με τον Κήυκα. Το ζευγάρι θεωρούσε ότι ο γάμος τους ήταν τόσο τέλειος που πίστεψαν ότι είναι ισάξιοι των Θεών. Ο Δίας, για να τιμωρήσει την ύβρη και την αλαζονεία τους, βύθισε το καράβι του Κύηκα με αποτέλεσμα ο Κύηκας να πνιγεί και η Αλκυόνη να βυθιστεί στο πένθος. Ο Δίας συγκινήθηκε από το θρήνο της Αλκυόνης  και την μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί, το οποίο ήταν όμως καταδικασμένο να γεννά τα αυγά του τον χειμώνα που οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την επιβίωση τους. Ο Δίας  λυπήθηκε την Αλκυόνη για δεύτερη φορά και διέταξε να σταματούν οι άνεμοι και να λάμπει ο ήλιος για δεκαπέντε μέρες μέσα στην καρδιά του χειμώνα προκειμένου να μπορεί η Αλκυόνη να κλωσάει τα αυγά της.

Ο αστέρας Αλκυόνη που φέρεται να πήρε το όνομα του πτηνού μεσουρανεί από τα τέλη Δεκεμβρίου ως τα μέσα Φεβρουαρίου τις εσπερινές ώρες και είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, στην ψηλότερη περιοχή του ουράνιου θόλου. Έτσι όλες οι συνεχόμενες ημέρες που είναι ορατός ο αστέρας Αλκυών ονομάσθηκαν Αλκυονίδες.

Ωστόσο υπάρχει και επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο των αλκυονίδων ημερών. Από μετεωρολογική άποψη, η καλοκαιρία που παρατηρείται τις αλκυονίδες ημέρες εξηγείται επειδή στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα παρατηρείται κατά την περίοδο αυτή υψηλή βαρομετρική πίεση με απόρροια  να μη δημιουργούνται άνεμοι και ενώ ο καιρός είναι μεν ψυχρός, είναι παράλληλα και ηλιόλουστος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

European Radio Logo
Ιανουάριος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Σαν σήμερα

23/4: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από την ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Educational attempts

Educational attempts

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων