Το πολίτευμα της δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα

Η ηγεμονία της Αθήνας (479-431 π.Χ.)           Κεφ. 5 

2. – Το δημοκρατικό πολίτευμα σταθεροποιείται

    – Ο Περικλής και το δημοκρατικό πολίτευμα

Στην πολιτική ζωή της Αθήνας, μετά τη λήξη των Περσικών πολέμων, κυριαρχούν δύο ανταγωνιστικά πολιτικά κόμματα, το αριστοκρατικό και το δημοκρατικό. Το πολίτευμα – όπως αρχικά το οργάνωσε και θεμελίωσε ο Κλεισθένης-  εξελίσσεται συνεχώς, σταδιακά χάνει το συντηρητικό του χαρακτήρα και γίνεται περισσότερο δημοκρατικό. Τα πολιτικά πρόσωπα, όσο ισχυρά και αν είναι, υποτάσσονται στις αποφάσεις του συνόλου.

Οι κύριοι εκπρόσωποι της νέας πολιτικής γενιάς, ο Κίμων και ο Περικλής ανήκουν σε αντίπαλες πολιτικές μερίδες και δέχονται να είναι  οι προικισμένοι υπηρέτες της πολιτικής κοινότητας.  Ο Περικλής δεν είναι παρά ο πρώτος ανάμεσα στους πολίτες  και παρόλο που συγκέντρωσε στα χέρια του για πολλά χρόνια μεγάλη εξουσία, ποτέ δεν παραβίασε τις αρχές της δημοκρατίας.

Ο Περικλής ήταν γόνος του παλαιού γένους των Αλκμεωνιδών και μαθητής του φιλόσοφου Αναξαγόρα, εμφανίζεται για πρώτη φορά στον πολιτικό ορίζοντα της Αθήνας στο πλευρό του Εφιάλτη, του ηγέτη του δημοκρατικού κόμματος, το 462 π.Χ. Ως αρχηγός του δημοκρατικού κόμματος, ο Περικλής θα αρχίσει να εφαρμόζει το προσωπικό του πολιτικό πρόγραμμα. Για τον Περικλή δημοκρατία σημαίνει ισότητα όλων των πολιτών απέναντι στο νόμο αλλά συγχρόνως και δυνατότητα για όλους να διάγουν μια άνετη ζωή. Καθιερώνει τη μισθοφορία, ένα είδος οικονομικής ενίσχυσης για τους απορότερους, ώστε να μπορούν, απερίσπαστοι, να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της Εκκλησίας του Δήμου και να ασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Ακόμη και οι φτωχότεροι είχαν τη δυνατότητα να καταλαμβάνουν πολιτειακά αξιώματα. Επιπλέον, η Πολιτεία αναπτύσσει θεσμούς κοινωνικής προστασίας και πληρώνει, για τους απόρους, το αντίτιμο του εισιτηρίου τους για την είσοδό τους στο θέατρο (θεωρικά χρήματα). Ακόμη, ο Περικλής συλλαμβάνει το σχέδιο της ανοικοδόμησης μεγάλων δημόσιων έργων, τα οποία θα προσφέρουν εργασία σε πολλούς και θα αλλάξουν την όψη της πόλης. Η πόλη της Αθήνας θα μεταμορφωθεί.

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση