Ο υπολογιστής μου

      Σε αυτό το μάθημα απλώς πληκτρολογούμε το κείμενο ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (ακριβώς κάτω από το ποίημα), χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Microsoft Office Word OpenOffice Writer). Σε επόμενα μαθήματα σιγά-σιγά θα το μορφοποιήσουμε. 

Καλή δουλειά!!     😉

Ο υπολογιστής μου

Στο κομπιούτερ τικι – τικι
γυροφέρνει το ποντίκι
πάει με το δικό μου χέρι
ψάχνω να ‘βρω πόσα ξέρει

αν τα θέλω, μου μαθαίνει
από μένα περιμένει
καύσιμά του το μυαλό μου
το γεμίζω για καλό μου

είναι άξιος βοηθός μου
φίλη μηχανή του κόσμου
τάχα, θα μπορούσε η γνώση
και καρδούλα να του δώσει;

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Για να «πάμε» το πληκτρολόγιό μας στην Ελληνική γλώσσα από την Αγγλική και αντίστροφα «πατάμε» ταυτόχρονα τα πλήκτρα Alt και Shift στο αριστερό τμήμα του πληκτρολογίου. Άλλος τρόπος πιο εύκολος είναι να πάμε δεξιά στη γραμμή εργασιών εκεί που γράφει ΕΛ ή ENG και να ελέγξουμε τη λέει. Αν λέει ΕΛ είμαστε στα Ελληνικά και αρχίζουμε απλώς να πληκτρολογούμε το κείμενό μας. Αν λέει ENG το πληκτρολόγιο μας «γράφει» Αγγλικά. Κάνουμε κλικ πάνω στο ENG και στο μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε με κλικ ΕΛ.
  2. ΔΕΝ χρειάζεται να γράψουμε κεφαλαίο το πρώτο γράμμα μιας πρότασης (ή το πρώτο γράμμα της παραγράφου). Θα γίνει από το πρόγραμμα κεφαλαίο μόλις πατήσουμε το κενό, αρκεί να θυμηθήκαμε στο τέλος της προηγούμενης πρότασης να βάλαμε τελεία. Όσο για την αρχή της παραγράφου και αυτή την αναγνωρίζει το πρόγραμμα.
  3. Στους Επεξεργαστές Κειμένου πληκτρολογώ λέξεις και όταν γεμίζει η γραμμή το πρόγραμμα από μόνο του οδηγεί τον δείκτη του ποντικιού στην επόμενη γραμμή. Πατάω το ENTER (<–) μόνο όταν έχω τελειώσει μια παράγραφο και θέλω να ξεκινήσω καινούργια παράγραφο. Εδώ, επειδή πρόκειται για ποίημα, για να αλλάξω γραμμή σε κάθε στίχο πατάω το πλήκτρο ENTER (<–) – γι’ αυτό θα χρειαστεί σε μερικές σειρές να σβήσουμε το πρώτο γράμμα, μετά το πάτημα του κενού, και να το ξαναγράψουμε μετά.
  4. Εάν «πατήσω» 2 ENTER με το 1ο θα αλλάξω γραμμή και με το 2ο στη σειρά θα αφήσω μια ΚΕΝΗ γραμμή. (για το κενό ανάμεσα στις στροφές του ποιήματος).
  5. Για να μπει ο τόνος στο φωνήεν που τονίζεται πατάω πρώτα το πλήκτρο  δεξιά από το γράμμα Λ (L) και κατόπιν το φωνήεν  που τονίζεται.
  6. Η απόστροφος είναι το προηγούμενο – προς τα δεξιά – πλήκτρο από τον τόνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *