Γαλιλαίος Γαλιλέι

Γαλιλαίος Γαλιλέι
Galileo.arp.300pix.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Galileo Galilei (Ιταλικά)
Γέννηση 15  Φεβρουαρίου 1564
Πίζα
Θάνατος 8  Ιανουαρίου 1642
Αρτσέτρι
Τόπος ταφής Βασιλική της Σάντα Κρότσε
Κατοικία Πίζα
Πάντοβα
Φλωρεντία
Εθνικότητα Ιταλοί
Χώρα πολιτογράφησης Δουκάτο της Φλωρεντίας (1564–1569)
Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης (1569–1642)
Θρησκεία Καθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες λατινική γλώσσα
Ιταλικά
Εκπαίδευση καθηγητής πανεπιστημίου
Σπουδές Πανεπιστήμιο της Πίζας (1581–1585)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αστρονόμος
φιλόσοφος
μαθηματικός
φυσικός
εφευρέτης
αστρολόγος
πολυμαθής
Καθηγητής πανεπιστημίου
επιστήμονας
μηχανικός
Εργοδότης Πανεπιστήμιο της Πάδοβας (από 1592)
Πανεπιστήμιο της Πίζας (από 1589)
Αξιοσημείωτο έργο Μετασχηματισμοί Γαλιλαίου
equations for a falling body
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματος αίρεση
Οικογένεια
Σύντροφος Μαρίνα Γκάμπα
Τέκνα Βιντσέντζο Γκάμπα
Μαρία Σελέστε
Γονείς Βιτσέντζο Γκαλιλέι και Τζούλια Αμανάτι
Αδέλφια Μικελάντζελο Γκαλιλέι (αδελφός)
Υπογραφή
Galileo Galilei Signature 2.svg
Θυρεός
Blason de Galilée (Galileo Galilei).svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν το «κι όμως γυρίζει» του Γαλιλαίου άλλαξε την αντίληψή μας για τον κόσμο

Όταν το «κι όμως γυρίζει» του Γαλιλαίου άλλαξε την αντίληψή μας για τον κόσμο

Μέσα σε μία εποχή σκοταδισμού, που καταδίκαζε οτιδήποτε καινούριο, ένας άνθρωπος κατάφερε όχι μόνο να αμφισβητήσει τις κραταιές αντιλήψεις της εποχής αυτής, αλλά και να τις ανατρέψει.

Η αμφισβήτηση αυτής της αλήθειας ήταν για τους εκκλησιαστικούς κύκλους υποψία αίρεσης και οι υποστηρικτές των αντίθετων θεωριών συλλαμβάνονταν και στέλνονταν στην Ιερά Εξέταση και πολλοί νεωτεριστές επιστήμονες οδηγήθηκαν στην πυρά.

Ο Γαλιλαίος, ο οποίος πάντα διακήρυττε αυτή την… άποψη και του είχαν γίνει πολλές συστάσεις πριν συλληφθεί, όταν βρέθηκε μπροστά στην Ιερά Εξέταση, για να γλιτώσει τη θανατική ποινή, αρνήθηκε όσα μέχρι τότε υποστήριζε.

Όπως ο θρύλος διασώζει στο τέλος της απολογίας του, περνώντας μπροστά από τους δικαστές, ψιθύρισε: «Και όμως γυρίζει»! Ο Γαλιλαίος γλύτωσε τη θανατική καταδίκη, μα καταδικάστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς χρονικό όριο, λόγω «βαρύτατων εγκλημάτων» και «υποψίας αίρεσης».

Επίσης απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του βιβλίου του που περιείχε «κατά λάθος» τις αιρετικές αντιλήψεις. Πάντως η φράση αυτή – «Και όμως γυρίζει» – απέμεινε στους αιώνες σαν σύμβολο της δύναμης της επιστήμης, έναντι σε κάθε προσπάθεια να σκεπαστεί το φως της αληθινής γνώσης.

Η ζωή του

Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι ήταν παιδί οικογένειας ευγενών της Φλωρεντίας. Από μικρός έδειξε τα δείγματα της ευφυίας του και έτσι ο πατέρας του μοχθούσε προκειμένου να του παράσχει τα απαραίτητα εφόδια για να σπουδάσει.

Τελικά ο Γαλιλαίος πήγε στο Πανεπιστήμιο της Πίζας και γράφτηκε στην Ιατρική σχολή, χωρίς όμως να καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του, λόγω έλλειψης χρημάτων. Έτσι ένας πλούσιος οικογενειακός φίλος φροντίζει να του βρει δουλειά, κάνοντας διαλέξεις περί Φυσικής στο πανεπιστήμιο της Πάδοβα, ενώ αργότερα γίνεται και επίσημος μαθηματικός στον μεγάλο Δούκα της Τοσκάνης.

Από τους βασικούς πυλώνες «αντίστασης» στις μελέτες του, αλλά και τις θεωρίες του, ήταν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που την εποχή εκείνη με διατάγματα ήλεγχε σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.
Επειδή τόλμησε να αντιταχθεί στην παραδεδεγμένη διδασκαλία, που υποστήριζε ότι ο Ήλιος, η Σελήνη και τα άστρα γύριζαν γύρω από τη Γη, η οποία έμενε ακίνητη και υποστήριξε το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η Γη και οι άλλοι πλανήτες, στρέφονται γύρω από τον Ήλιο, θεωρήθηκε αιρετικός.

Η Καταδίκη του

Κύρια κατηγορία για την καταδίκη του Γαλιλαίου ήταν η αθέτηση του Διατάγματος του Καταλόγου των Απαγορευμένων που δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου 1616, ο οποίος μεταξύ άλλων απαγορεύει οποιαδήποτε νύξη ή υποστήριξη της ηλιοκεντρικής θεωρίας του Κοπέρνικου, που είχε ως βάση τις ανακαλύψεις και μελέτες του Έλληνα αστρονόμου και μαθηματικού, Αρίσταρχου του Σάμιου, σύμφωνα με την οποία δε γυρίζει ο ήλιος γύρω από τη γη, αλλά η γη και οι υπόλοιποι πλανήτες γύρω από τον ήλιο.

Τότε δόθηκε ρητή εντολή στον Γαλιλαίο να μην υποστηρίξει, ούτε να υπερασπιστεί, ούτε να διδάξει με οποιονδήποτε τρόπο την άποψη της ακινησίας του Ήλιου και της κίνησης της Γης.

Ο Γαλιλαίος υποσχέθηκε να υπακούσει, αφέθηκε ελεύθερος και απέφυγε έτσι τον κίνδυνο να λογοκριθεί ή να απαγορευτεί κάποιο από τα βιβλία του. Μέχρι τότε, είχε δώσει μεγάλο αγώνα, ώστε να πείσει για την εγκυρότητα του κοπερνίκιου δόγματος.

Ο Γαλιλαίος κλήθηκε στο Ιεροδικείο στη Ρώμη το 1633, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και για να αποφύγει τη θανατική ποινή αρνήθηκε πως μέσα από τον «διάλογο»κηρύσσει το δόγμα του Κοπέρνικου ως αστρονομική αλήθεια και τελικά αποκήρυξε τις ιδέες του όσον αφορά την κίνηση της Γης.

Όπως λέγεται, αυτουργός της επίκλησης του Γαλιλαίου στην Ρώμη ήταν ο Πάπας Ουρβανός Η΄, ο οποίος, διαβάζοντας το βιβλίο θεώρησε πως ο «διάλογος»του Γαλιλαίου δεν αναδείκνυε την παντοδυναμία του Κυρίου, έναντι της ανθρώπινης επιστήμης.

Βασάνισε η Ιερά Εξέταση τον Γαλιλαίο;

Μερικοί ιστορικοί αναφέρουν ότι η Ρωμαϊκή Ιερά Εξέταση ίσως υπέβαλε τον Γαλιλαίο σε σωματικά βασανιστήρια. Η καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε σε βάρος του δήλωνε ότι, προκειμένου να εξακριβωθούν οι πραγματικές προθέσεις του Γαλιλαίου, ήταν απαραίτητο να διενεργηθεί εναντίον του «εξονυχιστική εξέταση». Στην ορολογία της Ιεράς Εξέτασης αυτό συχνά σήμαινε «βασανιστήρια», πιθανόν εννοώντας στην καλύτερη περίπτωση «την προφορική απειλή σωματικών βασανιστηρίων».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπήρχαν στάδια και βαθμίδες βασανιστηρίων. Αυτά μπορούσαν να περιλαμβάνουν οτιδήποτε από το να δείξουν απλώς στο θύμα τα όργανα βασανισμού μέχρι του σημείου να το γδύσουν ή να το δέσουν ή ακόμα και να του προκαλέσουν σωματικό πόνο αυξανόμενης έντασης. Η φύση της «εξονυχιστικής εξέτασης» του Γαλιλαίου παραμένει μυστήριο.

Βέβαια ο Γαλιλαίος δεν τα βρήκε όλα σωστά, καθώς πίστευε ότι οι παλίρροιες προκαλούνταν από τους ωκεανούς που φούσκωναν κατά την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο.

<<Δεν νιώθω υποχρεωμένος να πιστέψω πως ο ίδιος Θεός που μας προίκισε με αισθήσεις, λογική και πνεύμα, μας προόριζε να απαρνηθούμε τη χρήση τους και με κάποιους άλλους τρόπους να μας δώσει τις γνώσεις που μπορούμε να αποκτήσουμε μέσω αυτών>>

Το πείραμα της ελεύθερης πτώσης (σύμφωνα με τον μύθο)

Άτομα με διαφορετική μάζα πέφτουν στο πεδίο βαρύτητας της Γης με την ίδια επιτάχυνση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα μακροσκοπικά σώματα.

  • Σύμφωνα με τον μύθο ο Γαλιλαίος, αφήνοντας να πέσουν ελεύθερα διάφορα σώματα από τον Πύργο της Πίζας, απέδειξε πειραματικά ότι σώματα με διαφορετικές μάζες πέφτουν με την ίδια επιτάχυνση: «κάθε σώμα που αφήνεται να πέσει υπό την επίδραση του βάρους του αποκτά ίδια σταθερή επιτάχυνση, ανεξάρτητα της μάζας του, και σε κάθε στιγμή η απόσταση που διανύει είναι ανάλογη του τετραγώνου του παρελθόντος χρόνου».
  • Τα τελευταία χρόνια, οι φυσικοί επαναλαμβάνουν το πείραμα αυτό με έναν τρόπο που ο Ιταλός επιστήμονας θα ήταν αδύνατον να φανταστεί. Μελετούν την ελεύθερη πτώση ατόμων!
  • Συγκριτικά με προηγούμενο πείραμα ελεύθερης πτώσης ατόμων, το νέο πείραμα είναι χίλιες φορές πιο ακριβές.
  • Οι ερευνητές Kasevich et al μελέτησαν την ελεύθερη πτώση δυο διαφορετικών ισοτόπων ατόμων ρουβιδίου, 85Rb και 87Rb. Τα ισότοπα είναι άτομα που περιέχουν στον πυρήνα τους τον ίδιο αριθμό πρωτονίων αλλά διαφορετικό αριθμό νετρονίων. Διοχέτευσαν ατμούς αυτών των ατόμων μέσα σε ένα σωλήνα ύψους περίπου 8,6 μέτρων όπου επικρατούσε κενό, για να διαπιστώσουν ότι τα διαφορετικής μάζας ισότοπα του ρουβιδίου έπεφταν με την ίδια επιτάχυνση.
  • Έτσι, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φοράς το πείραμα του Γαλιλαίου, το αποτέλεσμα του οποίου στηρίζει την αρχή της ισοδυναμίας, το αξίωμα της θεωρίας βαρύτητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, της γενικής σχετικότητας. Αυτή η αρχή δηλώνει ότι η αδρανειακή μάζα ενός αντικειμένου, η οποία καθορίζει πόσο θα επιταχυνθεί όταν ασκείται σ’ αυτό δύναμη, ταυτίζεται με την βαρυτική μάζα του, η οποία καθορίζει πόσο ισχυρή είναι η βαρυτική δύναμη που δέχεται αυτό. Το αποτέλεσμα είναι η επιτάχυνση ενός αντικειμένου στο βαρυτικό πεδίο να μην εξαρτάται από τη μάζα του ή το είδος του υλικού του.
  • Μέχρι στιγμής, η αρχή της ισοδυναμίας ‘αντέχει’ σε όλα τα πειράματα. Όμως τα άτομα, των οποίων η συμπεριφορά καθορίζεται από τους «παράξενους» νόμους της κβαντικής μηχανικής, θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τα αδύνατα σημεία της.
  • Ο Kasevich και οι συνάδελφοί του μελέτησαν τα μικροσκοπικά σωματίδια χρησιμοποιώντας την συμβολομετρία ατόμων, η οποία εκμεταλλεύεται την κβαντική μηχανική για να κάνει εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις. Κατά τη διάρκεια της πτήσης των ατόμων, οι επιστήμονες έθεσαν τα άτομα σε μια κατάσταση που ονομάζεται κβαντική υπέρθεση, στην οποία τα σωματίδια δεν έχουν μια καθορισμένη θέση. Κάθε άτομο βρισκόταν σε μια υπέρθεση δύο θέσεων, που απείχαν απόσταση έως και επτά εκατοστά. Όταν οι δύο θέσεις των ατόμων ενώθηκαν ξανά, τα άτομα συνέβαλλαν μεταξύ τους, με έναν τρόπο που αποκάλυψε με ακρίβεια την σχετική τους επιτάχυνση.
  • Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η αρχή της ισοδυναμίας τελικά θα καταρριφθεί. «Έχουμε εύλογες προσδοκίες ότι οι τρέχουσες θεωρίες μας… δεν είναι το τέλος της ιστορίας», λέει η φυσικός Magdalena Zych του Πανεπιστημίου του Queensland στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα. Αυτό συμβαίνει επειδή η κβαντική μηχανική – ο κλάδος της φυσικής που περιγράφει την πέραν της διαίσθησης φυσική του πολύ μικρού – δεν τα πάει καλά με την γενική σχετικότητα. Έτσι, οι φυσικοί πασχίζουν να διατυπώσουν μια θεωρία κβαντικής βαρύτητας, η οποία θα μπορούσε να ενώσει αυτές τις ιδέες. Πολλοί υποπτεύονται ότι η νέα θεωρία θα παραβιάζει την αρχή της ισοδυναμίας, αλλά ‘κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό’. Κι αυτός είναι ο λόγος που η παραβίαση δεν διαπιστώθηκε ακόμα στα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα.
  • Όμως οι φυσικοί ελπίζουν στο μέλλον να βελτιώσουν τις τεχνικές και τον σχεδιασμό τέτοιων πειραμάτων που βασίζονται σε άτομα, για παράδειγμα, εκτελώντας τα στο διάστημα, όπου τα αντικείμενα μπορούν να πέσουν ελεύθερα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
    π.χ Αν εξαιρέσουμε το πείραμα στη Σελήνη με το φτερό και το σφυρί, που δεν είχε την απαραίτητη ακρίβεια

italy 2 euro 2014            .jpg           10

 

ΠΗΓΕΣ:

  Εύη Γουργιώτη 

 Κωνσταντίνα Θοδώρου 

Θάνος Πέτσας