Job shadowing στη Λιθουανία με Erasmus+

Στην Λιθουανία
Απρίλιος 2018.

15 μέρες εμπειρίας , γνώσης και συνάντησης με ανθρώπους που αγαπούν την γνώση, έχουν μόρφωση, αίσθηση ευθύνης, συλλογικότητας, συνεργασίας και προσφοράς στους μαθητές και στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο δράσεων και χάριν του προγράμματος Erasmus+, που διαχειρίζεται στην χώρα μας το ΙΚΥ.

“Job shadowing” λέγεται η δράση που συμμετείχαμε. Πρόγραμμα ΚΑ1 που φέτος διανύει τον 2ο χρόνο υλοποίησης από το σχολείο.
Τετάρτη 11 Απρ 2018 ξεκινήσαμε μα τον συνάδελφο Μιχάλη για ένα ταξίδι που δεν είχαμε φανταστεί πόσο εντυπωσιακό θα ήταν.
Την Πέμπτη 12 Απρ , επίσκεψη στο σχολείο Kauno Technologijos Univerisiteto Gimnazija (KTUG).
H ίδρυση του οφείλεται στην έμπνευση καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κάουνας για μαθητές που επιθυμούν και διακρίνονταi για σπουδές στις θετικές επιστήμες.
Οι μαθητές του επιλέγονται με εξετάσεις σε γνώσεις που τους δίνονται την στιγμή της εξέτασης. Διαδικασία που έχει εγκριθεί από το Υπ. Παιδείας της χώρας και που εφαρμόζεται σε λίγα σχολεία για προικισμένα παιδιά.
Έτσι ενώ τα συμβατικά Gimnazija έχουν τρεις τάξεις (10th, 11th and 12th grades) το σχολείο αυτό δέχεται μαθητές και από την 9th grade (Γ΄γυμνασίου για τα Ελληνικά  δεδομένα) .
Το κτίριο ήταν παλιά Φοιτητική εστία και είναι το πρώτο σχολείο αυτού του τύπου στην χώρα.
Την 1η μέρα 12 Απρ. επισκεφθήκαμε το σχολείο. Έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις, ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και η 1η μέρα έκλεισε με γεύμα που μας προσέφερε ο Διευθυντής (από το 2015) καθηγητής με διδακτορικό στην Φυσική κ. Tomas Kivaras (εδώ φωτογραφικό υλικό της ημέρας ανάληψης των καθηκόντων του) με την παρουσία των βοηθών του (Υποδιευθύντριες στα καθ΄υμάς) κ. Agnė Andriuškevičienė και κ. Daiva Sutkevičienė . Μετά το γεύμα οι κυρίες Υποδιευθύντριες μας ξενάγησαν στο Μοναστήρι Pazaislis.
Την Παρ. 13 Απρ. αφού ελέγξαμε το πρόγραμμα των δράσεων και τις απαραίτητες προσαρμογές, επισκεφθήκαμε το νέο εργαστήριο φυσικής του Πανεπιστημίου του Κάουνας, οδηγούμενοι από την κ. Μπριγκίτα που ήταν μαθήτρια του σχολείου και τώρα καθηγήτρια-ερευνήτρια στο ΚΤU. Έπειτα περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη του Κάουνας με την συνοδεία της συναδέλφου Αγγλικών κ. Edita Jančauskienė.
Το Σαββατοκύριακο επισκεφτήκαμε την 1η πρωτεύουσα της Λιθουανίας ΤΡΑΚΑΙ και την τωρινή πρωτεύουσα Βίλνιους.
Την επόμενη βδομάδα παρακολουθήσαμε την λειτουργία του σχολείου.
Σημειώσαμε ότι, δεν υπήρχε “κουδούνι” , δεν γίνεται πρωινή συγκέντρωση για ανακοινώσεις κλπ, οι καθηγητές τηρούν το πρόγραμμα των 45λεπτων μαθημάτων, μεσολαβούν 10λεπτα διαλείμματα, όπου μαθητές καθηγητές ανακατανέμονται σε αίθουσες γιατί κάποια μαθήματα γίνονται σε ειδικές αίθουσες πχ γλώσσα, ξένες γλώσσες, θετικές επιστήμες και σε αμφιθέατρα και αίθουσες του Πανεπιστημίου.
Στις 11:30 υπάρχει διακοπή 30 λεπτών.
Συνήθως γίνονται 7-8 μαθήματα ημερησίως. Το πρόγραμμα εδώ.
Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν τμήματα που έχουν χορηγούς εταιρείες ή επιχειρήσεις και φέρουν το όνομά τους.
Οι αίθουσες των τμημάτων αυτών, ήταν εκσυγχρονισμένες και εφοδιασμένεςς με σύγχρονα εργαλεία της διδακτικής πράξης.
Στο διάλλειμμα των 11:30 οι εταιρείες αυτές προσφέρουν δεκατιανό με σάντουιτς φρούτα κλπ.
Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει οτι στο πρόγραμμα του σχολείου υπάρχουν 10-20 ώρες το χρόνο για “κοινωνικές υπηρεσίες” . Είναι εργασία με φυσική παρουσία σε χώρους Δημόσιων υπηρεσιών, επιχειρήσεων και άλλους χώρους εξυπηρέτισης πολιτών.
Στο σύνδεσμο (KTUG) υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Το 2ο Σαββατοκύριακο επισκεφθήκαμε  την Βαλτική ακτή και την χερσόνησο Νερινγκα που δημιουργεί μια μεγάλη κλειστή θαλάσσια έκταση στο άνοιγμα της οποίας βρίσκεται το μοναδικό εμπορικό λιμάνι της χώρας Καλϊπεντα.
Τα απογεύματα επισκεφθήκαμε πολλά αξιοθέατα του Κάουνα και γειτονικών περιοχών.