Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις (Λέο Μπουσκάλια)

12072622_463325153869785_6024505906643863778_n

Δημοσιεύθηκε στη Σκόρπιες σκέψεις | Σχολιάστε

Πλάτωνας

11828736_674906309276357_3248305496893442680_n

Δημοσιεύθηκε στη Σκόρπιες σκέψεις | Σχολιάστε

Να μελετάμε,να μελετάμε, να μελετάμε.

Μαδάρες Καταφύγιο "Καλλέργης"

Όλα γυρίζουν . Ασ’ τους παπάδες να τα βάζουν με το Γαλιλαίο.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Για το σχολείο

Τα φράγματά μου,

ο νους, η άγνοια και η αμορφωσιά.

Το όριο μου,

του ονείρου το αδύνατο.

Δημοσιεύθηκε στη Σκόρπιες σκέψεις | Σχολιάστε

Κάτι από τα σύνολα

Σύνολο είναι συλλογή στοιχείων με μια κοινή χαρακτηριστική ιδιότητα.
Κάθε στοιχείο όμως μπορεί να έχει πολλές ιδιότητες. Ετσι μπορεί να ανήκει σε ένα ή περισσότερα σύνολα.
Όμως τα κοινά στοιχεία δύο συνόλων ( η τομή) πάντα ανήκουν στα αρχικά σύνολα και, δεν συμβαίνει πάντα, όλα τα στοιχεία του ενός να ανήκουν στην τομή.
Τι γίνεται τώρα;
Ένα σύνολο ατόμων Α έχει κάποια στοιχεία με αρετή και καλοσύνη, δεν σημαίνει ότι όλο το Α έχει στοιχεία με αρετή και καλοσύνη.
Επίσης στο σύνολο Α περιέχονται και κάποιο στοιχεία κακά και αμαρτωλά, δεν σημαίνει πως το Α έχει κακά στοιχεία συνολικά.
Ας προσέχουμε λοιπόν του ποσοδείκτες όταν σκεφτόμαστε αλλά, κυρίως και, όταν μιλάμε.

Δημοσιεύθηκε στη Σκόρπιες σκέψεις | Σχολιάστε

Ο πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας στην ευτυχία μας είναι αυτό που είμαστε- η προσωπικότητά μας.

(ARTHUR SCHOPENHAUER)

To μέτρο της δυνατής ευτυχίας του καθενός είναι προκαθορισμένο από την ατομικότητά του. Ιδιαίτερα οι πνευματικές δυνάμεις του είναι εκείνες που καθορίζουν μια για πάντα την ικανότητά του για υψηλού επιπέδου απολαύσεις. Εάν η πνευματική του δυνατότητα είναι περιορισμένη, οποιαδήποτε προσπάθεια έξω από τον ίδιο, οτιδήποτε κι αν κάνουν οι άνθρωποι ή η μοίρα γι’ αυτόν, δεν θα καταφέρει να τον ανυψώσει πάνω από το συνηθισμένο επίπεδο της ανθρώπινης ευτυχίας και απόλαυσης – που έχει μέσα της και κάτι το ζωώδες. Το μόνο πράγμα που τον ευχαριστεί είναι η ικανοποίηση των αισθήσεων -στην καλύτερη περίπτωση μια άνετη και χαρούμενη οικογενειακή ζωή- χαμηλού επιπέδου παρέα και χυδαία διασκέδαση. Ακόμα και η εκπαίδευση, γενικά, λίγα μπορεί να προσφέρει -αν όχι τίποτα- για τη διεύρυνση των οριζόντων του. Διότι οι απολαύσεις που είναι ανώτερες, πιο ποικίλες και διαρκούν περισσότερο είναι οι πνευματικές, όσο και εάν τα νιάτα μάς οδηγούν παραπλανητικά προς άλλη κατεύθυνση. Οι πνευματικές απολαύσεις όμως εξαρτώνται κυρίως, από τη δύναμη του πνεύματος. Επομένως, είναι σαφές ότι η ευτυχία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που είμαστε, από την ατομικότητά μας, ενώ η τύχη και η μοίρα μας, σε γενικές γραμμές, σηματοδοτούν μόνο αυτό που έχουμε, ή αυτό που είμαστε για τους άλλους. Με την έννοια αυτή, η τύχη μας μπορεί να βελτιωθεί· όμως δεν περιμένουμε και πολλά από αυτήν αν έχουμε εσωτερικό πλούτο. Από την άλλη, ένας ανόητος θα παραμείνει ανόητος και χοντροκέφαλος μέχρι το τέλος της ζωής του, ακόμη και εάν έζησε περιστοιχισμένος από ουρί του παραδείσου. Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Μια μαντινάδα

Ὅσο νά πῶ ἀπόσπειρα , ἐφταξε καί τό θέρος,
κι ὥστε να πῶ πώς εἴμαι νιός, εἴμ’ ἄσχημος καί γέρος.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Μια εισήγηση

Στην ημερίδα των Συντονιστών Μαθηματικών του ΠΕ.ΚΕ.Σ Κρήτης και του παρατήματος Χανίων της Ε.Μ. Ε.
13 Μαΐου 2019 Γ.Λ. ΣούδαςΛήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Μαθηματικά | Σχολιάστε

Το νου μας

Για την κυριαρχία της αμορφωσιάς.

25 Νοεμβρίου 2018, 12:08

Αν είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί τις πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου Συνταγματικού Τόξου, είναι τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη Χρυσή Αυγή. Κι όχι μόνο σ’ αυτήν αλλά και σε νεότευκτα κόμματα όπως η Ελληνική Λύση του τηλεπωλητή Κυριάκου Βελόπουλου.
Και θα έπρεπε να απασχολεί τα κόμματα που σκοτώνονται στη Βουλή για ανοησίες, διότι όλα τα γκάλοπ εμφανίζουν π.χ. το νεοναζιστικό κόμμα με σταθερό ποσοστό πάνω από 7%. Κι όπως γνωρίζουν καλά οι δημοσκόποι, όταν η Χρυσή Αυγή βλέπει 7άρια στις έρευνες τότε μπορεί να πάρει παραπάνω από τη λεγόμενη «κρυφή» ή «ντροπαλή» δεξαμενή ψηφοφόρων.
Εκείνους δηλαδή τους πολίτες που ενώ θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή δεν το λένε, απλά ρίχνουν τον φάκελο στην κάλπη και μετά πάνε σπίτι τους και το παίζουν δημοκράτες.
Όσο για την Ελληνική Λύση, που δείχνει να παίρνει ποσοστά ακόμη και πάνω από 2%, τι να πούμε. Αν ο πολίτης πείθεται με τις ρωσικές παπάτζες, τα σενάρια συνωμοσίας, τα ψεκασμένα βιβλία και τις αλοιφές που σε κάνουν… Ελληνα στο άψε σβήσε τότε δεν υπάρχει σωτηρία. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Όταν στις εθνικές εκλογές τα λεγόμενα εθνικιστικά (το λέμε κομψά για να μην πούμε τίποτε χειρότερο) κόμματα ξεπεράσουν το 10% τότε οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου δεν θα βρίσκουν ούτε μαντήλι για να κλάψουν.
Κι όταν οι δυνάμεις του σκότους, που εκμεταλλεύονται τον πατριωτισμό των Ελλήνων, γίνουν… νοματαίοι όπως η Λεπέν στη Γαλλία ή ο αποκρουστικός Σαλβίνι στην Ιταλία τότε ας μην νομίζουμε όλοι μας ότι βρέχει. Απλά μας φτύνει ο κόσμος γιατί δεν του δίνουμε λύσεις και όραμα.
Προφανώς κάποιοι δεν ανησυχούν ή δεν ενδιαφέρονται για τις μελλοντικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση αγωνιά πώς θα μείνει περισσότερο στην εξουσία, η ΝΔ ράβει ήδη τα κοστούμια των υπουργών, το δε Κίνημα Αλλαγής ψάχνει ακόμη ποιο ποσοστό θα είναι το ιδανικό για να πει η Φώφη Γεννηματά ότι πέτυχε. Το 5%, το 6% ή το 7% όταν πριν από ένα χρόνο έβλεπαν μέχρι και εξουσία. Θλίψη.
Η Χρυσή Αυγή βγαίνει ξανά στο… κουρμπέτι. Με «παρεμβάσεις» Ταγμάτων, με προκλήσεις στη Βουλή, με υποκίνηση καταλήψεων σε σχολεία, με πολύ… δουλειά στη νεολαία με όχημα τον δήθεν πατριωτισμό. Η υπόθεση του «Μακεδονικού» αλλά και η περίπτωση Κατσίφα ήταν η καλύτερη πάσα για τους εθνικιστές προκειμένου να κάνουν παιχνίδι. Και το… συνταγματικό τόξο δεν έχει πάρει ακόμη χαμπάρι τι γίνεται.
Ένα απλό παράδειγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε την ψήφο των 17άρηδων, πριν ακόμη πάρουν δίπλωμα οδήγησης. Προφανής ο λόγος: «Η… Αριστερά η δική μας θα πάρει τη μερίδα του λέοντος. Είμαστε νέοι, δεν έχουν τα βαρίδια του παλαιού συστήματος, το παίζουμε και αντισυστημικοί, σε εμάς θα έρθουν οι 17άρηδες».
Αμ δε. Οι έρευνες που γίνονται δείχνουν ότι οι νέοι ψηφοφόροι, αυτοί που για πρώτη φορά θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, σε μεγάλο ποσοστό θα επιλέξουν την αποχή. Η δεύτερη επιλογή τους είναι η Χρυσή Αυγή. Γιατί ο Μιχαλολιάκος και η παρέα του έχουν βάλει γερό «μικρόβιο» στις τάξεις της νεολαίας.
Αραγε οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται; Οι νεολαίοι του κυβερνώντος κόμματος είναι κάπου διορισμένοι, της ΝΔ περιμένουν να διοριστούν ή διοργανώνουν εκδρομές στη Μύκονο και της προοδευτικής παράταξης περιμένουν απλά κάθε χρόνο το Πολυτεχνείο για να κρατήσουν τη ματωμένη σημαία.
Που είναι οι παρεμβάσεις τους στον νεαρόκοσμο; Εκδηλώσεις, ενημέρωση, καθημερινός αγώνας όπως κάνει η ΚΝΕ, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι; Πουθενά, εξαφανισμένοι κι αφήνουν το τέρας του νεοναζισμού να μπαίνει στα σχολεία μας.
Θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις, κάποιοι πρέπει να ξυπνήσουν. Οι υπόδικοι της Χρυσής Αυγής γελάνε στα μούτρα μας με την αβελτηρία που επιδεικνύει το οργανωμένο κράτος. Η καθαρίστρια του Βόλου είναι φυλακή και ο Ρουπακιάς που σκότωσε άνθρωπο είναι σπίτι του. Αυτό τα λέει όλα.
Οι ψεκασμένοι των διάφορων μαγικών λύσεων τρίβουν τα χέρια τους. Για κάντε μια βόλτα στην Ανατολική Αττική. Εχει γεμίσει με αφίσες του Σώρρα που προτρέπει τον κόσμο να μην πληρώνει τα δάνεια γιατί αυτός έχει τα λεφτά.
Αν αυτό είναι κανονική χώρα τότε τι να πούμε. Είμαστε άξιοι της όποιας τύχης μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Όταν μας χτυπήσουν την πόρτα δεν θα είναι ο γαλατάς, ο φασίστας της διπλανής γειτονιάς θα είναι που τον αφήσαμε να σπάσει το αυγό του φιδιού.

Από Εδώ

Δημοσιεύθηκε στη Αποδελτιώσεις | Σχολιάστε

Μαθαίνοντας στην Ευρώπη

Η τελευταία δράση το 2ετούς προγράμματος Erasmus+ 2016-2018 με την υποστήριξη του ΙΚΥ.

 

Δημιουργήθηκε με το Padlet
Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Πολύ ζέστη σήμερα

Καταγγέλλουμε, διαμαρτυρόμαστε , παραπονιόμαστε, καταριόμαστε, αναθεματίζουμε και μετά μία από τα ίδια.
Ο άλλος είναι έτσι , είναι αλλιώς , κάνει αυτό, κάνει το άλλο, ε και;
Γιατί ασχολείσαι μαζί του;
Βρες αυτά που κάνουν τα πράγματα καλλίτερα.
Μην είσαι άκριτος καταναλωτής κάθε προϊόντος πνευματικού ή υλικού. Διάβασε. Μορφώσου . Σκέψου. Δεν μπορείς να καταγγέλλεις μόνο και να καταριέσαι και να αφορίζεις και από την άλλη να είσαι γρανάζι της ξεφτίλας και μόνο να κλαψουρίζεις.
Φθονείς τον ικανοποιημένο, τον πλούσιο , τον όποιον ζηλεύεις τέλος πάντων και αντί να προσπαθείς να βελτιώσεις το είναι σου τον μειώνεις τον υποτιμάς και ασχολιέσαι μαζί του καταγγέλλοντας και βρίζοντας. Και μετά τι ; Βελτιώνεται η κατάστασή σου; «διορθώνεται» η στραβή , για σένα, συμπεριφορά του;
Αράζεις φίλε μου και τρέχεις σαν το ποντίκι μες την φάκα του μυαλού σου και έχεις την ψευδαίσθηση οτι αγωνίζεσαι για το μέλλον σου.
Ποιο μέλλον και ποια καλυτέρευση ; Νομίζεις πως θά ‘ρθει αν «ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα»; Κι αν από κει αγοράζεις γάλα και συ ; Τι νέα τότε;
Τι να κάνω; Το ερώτημα. Κοίτα γύρω σου πολλοί λένε πολλά. Βρες , ψάξε, διάβασε και κάνε κάτι από όσα βρίσκεις και πάνε τα πράγματα μπροστά.
Αλλά από την άλλη «εμένα θα μου πεις ;»
Όταν μας λένε να κάνουμε κάτι το ρίχνουμε στο ντιριντάχτα. Μετά δεν «μα δεν μου τό ‘πες». Φαύλος κύκλος.
Κάνε ότι κάνεις καλά. Η μόνη λύση . Με όποιο κόστος και όποιο τίμημα.
Αλλά κάνε μην περιμένεις να σου λένε οι άλλοι και μετά να τρέχεις ή να τους βρίζεις γιατί «φταίνε» ή να του σιχτιρίζεις «που σε πήραν»στο λαιμό τους. » Άτιμη κενωνία».
Κακά τα ψέμματα πολλά από όσα καταγγέλουμε μας βολεύουν αλλιώς θα τα είχαμε διορθώσει προ πολλού. Είναι και εθνικό σπορ η κλάψα και «έρχεται και δένει το γλυκό».
Καταλαβαίνεις ο,τι έτσι δημιουργείς το οξύμωρο, ο, τι είσαι «και ο πρώτος και καλλίτερος» και από την άλλη επιτρέπεις να σου κάνουν κουμάντο αυτοί που σε ενοχλούν;
Μα είναι πιο δυνατοί. Ε δυνάμωσε και συ. Σε βολεύει να το λες  γιατί «έτσι είναι το σύστημα» . Ε κάτσε και ακολούθα το τότε βρίζοντας και αγανακτώντας.
Με αγάπη .
Πολλή ζέστη σήμερα. Πήρε φόρα ο θεριστής.

Δημοσιεύθηκε στη Σκόρπιες σκέψεις | Σχολιάστε

Πως πάμε παρακάτω

Το μεγάλο θέμα είναι να είσαι με την μεριά αυτού που επικρατεί τελικά ή να προτείνεις κάτι επ’ ωφελείᾳ όλων, που θα γίνει όσο γίνεται πιο πλατιά αποδεκτό.
Τα άλλα είναι …»έπεα πτερόεντα».
πχ πολιτική Ελ. Βενιζέλου, εμφύλιος και άλλες μικρότερης εμβέλειας δράσεις …
Από την άλλη τα πάντα ευτελίζονται, πολιτισμός και μόρφωση σε καθοδική περιδίνηση με αποτέλεσμα έλλειψη σωστής εκτίμησης και συνετού προγραμματισμού του «περι του πρακτέου» .

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Από τον Επίκουρο

Δεν γνοιάστηκα ποτέ μου ν’ αρέσω στο πλήθος. Γιατί
αγνόησα εκείνο που του άρεσε.
Εκείνο που εγώ ήξερα,
ξεπερνούσε πάρα πολύ την αντίληψη του πλήθους.

«Οὐδέποτε ὠρέχθειν τοῖς πολλοῖς ἀρέσκειν.
ἅ μὲν γὰρ ἐκείνοις ἤρεσκεν, οὐκ ἔμαθον.
ἅ δ’ ᾔδειν ἐγώ,
μακρὰν ἦν τῆς ἐκεἰνων αἰσθήσεως.»

Επίκουρος, απ. Β΄43. (Έκδοση Cyril Bailey, Οξφόρδη 1926)

Δημοσιεύθηκε στη Σκόρπιες σκέψεις | Σχολιάστε

Τα στραλίκια

Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τον εαυτό μας.
Όσο ανοίγουμε τους ορίζοντες μας  και περιορίζουμε τις ακάλυπτες ανάγκες μας, τόσο  πιο ελεύθεροι γινόμαστε, άρα και πιο ευτυχισμένοι πιο γεμάτοι και  επομένως πιο έτοιμοι για τα επόμενα.
Πάντα θα υπάρχει περιθώριο «για μια μπυρίτσα» .
Υπάρχουν άνθρωποι, στιγμές, γεγονότα, απόψεις, γνώμες στιγμής, που μας έκαναν να πάρουμε το δρόμο που διαλέξαμε. Δεν φταίνε οι επιλογές μας για όσα μας δυσαρεστούν . Εμείς τις επιλέξαμε. Αυτές ήταν,  ό, τι ήσαν , ποια η ευθύνη τους;
Να σηκωνόμαστε και να πηγαίνουμε παρακάτω.
Πάντα θα βρίσκουμε το χώρο, …»για τη μπυρίτσα».
Καλή βδομάδα

ΥΓ.
Τις ευχές μου για τους νεόνυμφους , Γιώργος και Δέσποινα, τον Ηρακλή (κουμπάρο), την νεοφώτιστη Αθηνά και την «συντέκνισσα».
Τους ευχαριστώ.

Δημοσιεύθηκε στη Σκόρπιες σκέψεις | Σχολιάστε