
Το έργο της ευφυούς γεωργίας, ένα έργο του Υπ. ΨΗΠΤΕ που αλλάζει τα δεδομένα στον αγροδιατροφικό τομέα, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7» του τηλεοπτικού σταθμού Open και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο, το πρωί της Δευτέρας, 11 Φεβρουαρίου 2019.
Συνέχεια ανάγνωσης
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2019/02/19/%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%86%cf%85%ce%ae%cf%82-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%83/
Σε νέα πρωτοβουλία για μείωση κατά 10% της ζάχαρης σε όλα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά προχώρησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ), στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη παχυσαρκία.
Συνέχεια ανάγνωσης
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2019/02/19/%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-10-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b6%ce%ac%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%ac%cf%83%ce%b9%cf%83%ce%b5-%ce%bf-%cf%83%ce%b5%ce%b2%ce%b1/
Με καλύτερη γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής έρχονται τα νέα ΓΤΟ τρόφιμα που σχεδιάστηκαν για σένα. Τα “Arctic apples”, (μήλα κομμένα) τα οποία βγήκαν στην αγορά τον Νοένβριο του 2017 δεν μαυρίζουν ποτέ.

Σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσει να τρώνε φρούτα το χρώμα των οποίων έχει διαφοροποιηθεί απο το κανονικό. Αυτό δε συμβαίνει με τα παραπάνω μήλα “Arctic apples”. Βγήκαν στα μαγαζιά τον Νοέμβρη του 2017.
Συνέχεια ανάγνωσης
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2018/05/28/%cf%81%ce%bf%ce%b6-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%84/
Πως καταναλώνουμε όμως αρσενικό χωρίς να το γνωρίζουμε; Το αρσενικό είναι μέρος της διατροφής των κοτόπουλων. Είναι εγκεκριμένο προσθετικό στη διατροφή τους σε πολλές χώρες καθώς χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των εντερικών παρασίτων στα κοτόπουλα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες επιβάλλεται να περάσουν 5 μέρες από τη χορήγηση του αρσενικού μέχρι το σφάξιμο του κοτόπουλου. Και ο λόγος είναι για να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε το στοιχείο αυτό να αποβληθεί από τον οργανισμό του κοτόπουλου.
Το αρσενικό ως στοιχείο βρίσκεται κυρίως στο φλοιό της γης και οι άνθρωποι εκτίθενται συνήθως σε αυτό μέσω του πόσιμου νερού, της σκόνης και της διατροφής τους. Η ανόργανη μορφή του αρσενικού είναι περισσότερο επικίνδυνη από την οργανική μορφή. Έχει καταταχθεί στην κατηγορία των καρκινογόνων ουσιών και όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα το 65% του αρσενικού που υπάρχει στα κοτόπουλα είναι σε ανόργανη μορφή.
Συνέχεια ανάγνωσης
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2018/04/24/%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1/
Το έργο της προστασίας της χλωρίδας και των πηγών τροφίμων του πλανήτη, δηλαδή, το μέλλον των επόμενων γενεών εξαρτάται από μια εκ των πλέον άγονων περιοχών στη Γη, στον Αρκτικό Κύκλο.
Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ κατασκευάστηκε υπογείως σε μία ζώνη μόνιμης ψύξης, ως μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση που κινδυνεύσουν οι πηγές τροφίμων, λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών. Βρίσκεται στην αρκτική περιοχή του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από το Βόρειο Πόλο.
Συνέχεια ανάγνωσης
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2018/03/07/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%8d%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%b9%ce%b2%cf%89%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%cf%89%cf%83%ce%b7/
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2018/02/07/1163/
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2018/02/07/%cf%84%ce%b1-%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%89%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9/
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2018/02/07/1161/
Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας την αξία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς και την ανάγκη εφαρμογής των ενδεδειγμένων εργαλείων αξιολόγησης που συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστά σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που καλούνται να αξιολογήσουν την ανάπτυξη των βρεφών, νηπίων, παιδιών και εφήβων (όπως παιδιάτρους, γενικούς γιατρούς, παθολόγους, επισκέπτες υγείας, μαίες-τες, διαιτολόγους κλπ), την χρήση των Πρότυπων Διαγραμμάτων Αύξησης και Διαγραμμάτων Αναφοράς του ΠΟΥ και της Διεθνούς Ομάδας Δράσης για την Παχυσαρκία, τα οποία περιλαμβάνονται στο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού νέου τύπου (έκδοσης 2017).
Kαμπύλες Ανάπτυξης Παιδιών (2018)
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2018/02/01/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%bd%ce%ad%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%bc%cf%80%cf%85%ce%bb%cf%8e%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%80%cf%84%cf%85%ce%be/
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2017/12/22/%ce%b8%cf%89%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9/
Η φροντίδα για τα γεύματα των παιδιών, την οποία έχουν ως κύρια ευθύνη οι γονείς, συνοδεύεται από ιδιαίτερους προβληματισμούς, όταν το παιδί αθλείται, ειδικότερα εάν η άθληση είναι συστηματική. Τα μικρά γεύματα (σνακ) των παιδιών κατά τη διάρκεια της μέρας αποκτούν τότε ιδιαίτερη βαρύτητα, προκειμένου να καλύψουν στο μέγιστο βαθμό τις ανάγκες του μικρού αθλητή. Ο κύριος ρόλος τους είναι να προσφέρουν ενέργεια στο σώμα για την εκτέλεση των ασκήσεων και να βοηθούν στην αποκατάσταση του οργανισμού μετά την άσκηση. Είναι απαραίτητο, επίσης, να ενυδατώνουν τον οργανισμό, προστατεύοντας από τον κίνδυνο αφυδάτωσης, διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, ειδικά τις ζεστές ημέρες του χρόνου, καθώς και να παρέχουν τις απαραίτητες ουσίες-συστατικά για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Επιπλέον, τα μικρά αυτά «ενεργειακά» γεύματα θα πρέπει να χωνεύονται εύκολα -δηλαδή, κατά προτίμηση να μην περιέχουν πολλές διαιτητικές ίνες και να μην είναι πλούσια σε λιπαρά- ούτως ώστε κατά τη διάρκεια της άσκησης το αίμα να κατευθύνεται ως επί το πλείστον προς τους ασκούμενους μύες και όχι προς το στομάχι.
Η ώρα της ημέρας όπου πραγματοποιείται η άσκηση είναι καθοριστικός παράγοντας για το είδος και την ενδεδειγμένη σύσταση του σνακ, και μερικές σχετικές ιδέες παρουσιάζονται ακολούθως.
Συνέχεια ανάγνωσης
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2017/10/09/%ce%b8%cf%81%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%ce%bd%ce%b1%ce%ba-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%ad/
Δίαιτα δεν σημαίνει πείνα, αλλά έλεγχος της διατροφής μας και μεθοδικότητα. Με τα παρακάτω tips θα τα καταφέρετε πιο εύκολα απ’ όσο νομίζατε.
Αν θέλετε να χάσετε βάρος πριν τις διακοπές και να μην αισθάνεστε το στομάχι σας να γουργουρίζει, υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε. Οι ειδικοί, άλλωστε, συμφωνούν και τονίζουν ότι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στο βαθμό που πεινάμε όταν προσπαθούμε να χάσουμε κιλά. Υπάρχουν, μάλιστα, αποδείξεις ότι οι έντονοι περιορισμοί βλάπτουν το μεταβολισμό και οδηγούν σε απώλεια μυϊκής μάζας. Γι’ αυτό δείτε πώς να διαχειριστείτε το διατροφικό σας πλάνο, χωρίς να πεινάτε.
Συνέχεια ανάγνωσης
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2017/07/07/%ce%ad%ce%be%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%cf%8c%ce%bb%cf%80%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1/

Η Επιστημονική Ομάδα του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ, σε συνεργασία με φοιτητές του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, δημιούργησε έντυπο υλικό με δραστηριότητες και παιχνίδια για μαθητές δημοτικού, προκειμένου να συντροφεύσει τους μικρούς μας φίλους και το καλοκαίρι….
Δείτε και κατεβάστε για τα παιδιά σας το υλικό “Καλοκαίρι με ΕΥΖΗΝ”, προκειμένου να μάθουν πώς να έχουν ισορροπημένη διατροφή, σωστή ενυδάτωση, επαρκή ξεκούραση και σωματική δραστηριότητα, μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες και πολύ πολύ παιχνίδι!!!
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2017/06/11/%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%ce%b5%cf%85%ce%b6%ce%b7%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9/
Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εξέδωσε το ακόλουθο γλωσσάρι με σκοπό να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθήματα ή διενεργούν άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως ερευνητικές εργασίες, διαθεματικές δραστηριότητες, περιβαλλοντικά προγράμματα ή προγράμματα αγωγής υγείας.
Το γλωσσάρι αυτό αποσκοπεί να αποτελέσει μια αναφορά βάσης επιστημονικών γνώσεων για καθημερινές έννοιες της διατροφής.
Γλωσσάρι
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2017/04/13/%cf%8c%cf%81%ce%bf%ce%b9-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%bc%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae%cf%82-%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%b9/
Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τροφίμων, εστίασης, εμπορίου κ.λ.π. πρέπει να κατέχουν γνώσεις που σχετίζονται κύρια με την ασφάλεια των τροφίμων έτσι ώστε να προστατευτεί ο καταναλωτής αλλά και οι ίδιοι κατα την παραγωγή και κατανάλωση των τροφίμων.
Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο 1/2017/ΔΕΕΠ της Υ.Α 14708/2007 του Ε.Φ.Ε.Τ. ο τίτλος σπουδών που χορηγείται απο τα ΕΠΑ.Λ. στην ειδικότητα “Τεχνολόγος Τροφίμων” του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, αποτελεί και πιστοποίηση γνώσεων υγιεινής, ασφάλειας τροφίμων και της επιστήμης τεχνολογίας τροφίμων, και κατά συνέπεια είναι προσόν για εργασία σε επιχειρήσεις που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων κ.α.
Συνέχεια ανάγνωσης
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2017/03/29/to-ptychio-tis-technologias-trofimon-st/