Σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσει να τρώνε φρούτα το χρώμα των οποίων έχει διαφοροποιηθεί απο το κανονικό. Αυτό δε συμβαίνει με τα παραπάνω μήλα “Arctic apples”.  Βγήκαν στα μαγαζιά τον Νοέμβρη του 2017.

 

Πατάτες που δε πρασινίζουν

Οι πατάτες “Innate” είναι λίγοτερο επιρρεπής στην δημιουργία μαύρων στιγμάτων . Και όταν τηγανίζονται επίσης, παράγουν λιγότερο ακρυλαμίδιο, μια καρκινογόνος ουσία που παράγεται όταν οι υδατάνθρακες τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Σιτάρι με “καλή γλουτένη”

Λόγω της αύξησης τωνν ποσοστων της νόσου Κοιλιοκάκης οι επιστήμονες σε δύο τουλάχιστον πανεπηστιμιακά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο προετοιμάζουν το νέο ΓΤΟ σιτάρι που δεν θα έχει τα γονίδια που ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου και θα μπορούν επιτέλους να φάνε ενα κέϊκ. Ήδη το πρώτο που θα βγεί στην αγορά εξετάζεται κλινικά σε μελέτες στην Ισπανία.

Ροζ Ανανάδεςpink pineapple

Είναι ροζ διότι συσσωρεύουν λυκοπένιο, μια χρωστική που υπάρχει στις ντομάτες. Σε κανονικό ανανά το λυκοπένιο μεταβολίζεται σε β-καροτένιο. Εδώ οι επιστήμονες έχουν διακόψει αυτή τη μεταβολική αντίδραση. Οι ροζ ανανάδες ήταν να βγούν στην αγορά τον Δεκέμβριο του 2016 αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη.

Το λυκοπένιο φημίζεται για την αντιοξειδωτική του δράση. Οι ροζ ανανάδες είναι πιο γλυκοί και έχουν γεύση “Pina Colada”.

 

Ψωμί με τριπλάσιες φυτικές ίνες

Με μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο του σιταριού οι επιστήμονες πέτυχαν τον τριπλασιασμό της περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες απο το κανονικό σιτάσρι.

Πιο κόκκινα πορτοκάλια

Τα κόκκινα πορτοκάλια θεωρούνται καλύτερα για την υγεία επειδή είναι πλουσιότερα σε μια αντιοξειδωτική ουσία που λέγεται ανθοκυάνη. Τα κανονικά πορτοκάλια κοκινίζουν όταν οι νύχτες είναι κρύες επειδή το κρύο σταματά αυτήν τη μεταβολική αντίδραση. Το ΓΤΟ πορτοκάλι παράγει περισσότερες ανθοκυανίνες ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών. Δεν έχουν βγεί ακόμη στην αγορά.

Μπανάνες ενισχυμένες

Οι μπανάνες “Matoke” έρχονται απο την Ουγκάντα. Η ΓΤΟ μπανάνα περιέχει περισσότερη προβιταμίνη Α, η έλειψη της οποίας μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε δοκιμαστικό σχέδιο και πιστεύεται ότι θα βγεί στις αγορές το 2021.

 

Χρυσό ρύζι

Το ρύζι που σχεδιάζεται έτσι ώστε να μειωθεί η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α είναι ένα προϊόν που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Οι πρόσφατες δοκιμές το καθιστούν ν απολύτως ασφαλές για τον άνθρωπο και ήδη έχει ξεκινησει να πωλέυτε στην Νέα ζηλανδία, Αυστραλία, και στον Καναδά χωρίς περιορισμούς.