Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων

Η σημασία και η ανάγκη ύπαρξης δεδομένων για τη σύνθεση των τροφίμων που χρησιμοποιούν οι πληθυσμοί κάθε χώρας είναι πολύ μεγάλης σπουδαιότητας. Οι ανάγκες που εξυπηρετούνται με τη γνώση αυτή αφορούν τον υγιή άνθρωπο, τον ασθενή, πληθυσμιακές ομάδες και το σύνολο του πληθυσμού δηλαδή όλες τις ηλικιακές ομάδες κάθε χώρας. Η γνώση της χημικής σύνθεσης των τροφίμων που χρησιμοποιεί κάθε λαός επιτρέπει την εκτίμηση της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουν άτομα, ασθενείς και πληθυσμιακές ομάδες και με την χρήση ειδικών προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών κάνει δυνατή την σύγκριση με τις ημερησίως συνιστώμενες ποσότητες, δηλαδή διαπιστώνεται αν τις υπερβαίνει ή αν η πρόσληψη είναι ανεπαρκής. Με βάση τα δεδομένα αυτά μπορούν να σχεδιαστούν και να δοθούν διαιτητικές συστάσεις σε άτομα, ασθενείς και πληθυσμιακές ομάδες που έχουν τεράστια σημασία για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών.

       Δυστυχώς η χώρα μας είναι η μοναδική ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διέθετε μέχρι σήμερα βάσεις δεδομένων για τη χημική σύνθεση των ελληνικών τροφίμων. Μεμονωμένες αναλύσεις σε μικρό αριθμό τροφίμων έχουν γίνει κατά καιρούς από διάφορα εργαστήρια της χώρας που αναφέρονται στην εισαγωγή χωρίς όμως να υπάρχει ενιαία βάση δεδομένων.

       Το έργο αυτό διεξήχθη σε εργαστήρια αποκλειστικά ελληνικών επιστημονικών κέντρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και αποτελεί υπόδειγμα άριστης συνεργασίας μεταξύ τους. Όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς επέδειξαν πολύ υψηλό αίσθημα ευθύνης και ιδιαίτερη φροντίδα για την ποιότητα των αποτελεσμάτων. Ο έλεγχος της αξιοπιστίας και της επαναληψιμότητας κάθε χημικής ανάλυσης έγινε για όλα τα δείγματα από όλα τα κέντρα όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο των μεθόδων.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2016/12/19/%cf%80%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%bc%cf%89%ce%bd/

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση