Etwinning project “A Journey through the water”

Η Ε’ τάξη του Δημοτικού σχολείου Λάρυμνας με υπεύθυνη τη δασκάλα του τμήματος κα Ανδρεάδη Αγγελική, συμμετέχει φέτος σε ένα καινούριο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο “A journey through the water” ή αλλιώς “Το ταξίδι του νερού”.

Οι μαθητές ηλικίας 8 έως 15 ετών θα παρουσιάσουν μια λίμνη, ή ποτάμι ή θάλασσα της χώρας τους. Θα δημιουργήσουν μια γκαλερί τέχνης για το “Νερό και την τέχνη”, ένα ηλεκτρονικό βιβλίο για το “Νερό και μουσική”, μια παρουσίαση των θρύλων για το “Νερό μέσω του χρόνου”. Τέλος, θα δημιουργήσουν έναν χάρτη με βίντεο της επίσκεψής τους σε ένα όμορφο μέρος δίπλα στη θάλασσα, ή σε ποτάμι ή λίμνη της χώρας τους: οι νέοι ξεναγοί θα παρουσιάσουν το μέρος χρησιμοποιώντας σύντομες προτάσεις στα αγγλικά. Θα δημιουργήσουν επίσης ένα φυλλάδιο για το μέρος που επισκέφτηκαν χρησιμοποιώντας το Canva.

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση των δεξιοτήτων των μαθητών στις νέες τεχνολογίες, η ανάπτυξη τεχνικών συνεργασίας και λήψης αποφάσεων για ένα κοινό σκοπό και η κατανόηση της σπουδαιότητας της χρήσης μιας κοινής γλώσσας στο πλαίσιο της συνεργασίας με μαθητές από διάφορες χώρες.

Μέσα απ’ αυτά τα προγράμματα οι μαθητές έρχονται σε επαφή με άλλους μαθητές συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων ενός κοινού έργου. Γνωρίζουν καινούριους τόπους, καινούριες χώρες και ανοίγουν οι ορίζοντές τους. Μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα των άλλων.

Νέα προγράμματα eTwinning από το Σεπτέμβρη!

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το σχολείο μας θα λάβει μέρος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα eTwinning που ξεκινούν από Σεπτέμβρη!

Το πρώτο πρόγραμμα ονομάζεται “A journey through the water” και το δεύτερο “L@ngu@ges4all” στο οποίο συμμετέχουν 63 εταίροι από 22 διαφορετικές χώρες. Ευχόμαστε οι μαθητές μας να απολαύσουν τα καινούρια προγράμματα με την ίδια χαρά και τον ίδιο ενθουσιασμό όπως εμείς!

Για την παρουσίαση των προγραμμάτων δημιουργήσαμε τα παρακάτω poster!

Ενημέρωση σχετικά με το eTwinning project “Our tree of wishes”

Είμαστε  στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε πως το etwinning project στο οποίo έλαβε μέρος η β΄τάξη του σχολείου μας για πρώτη φορά, με υπεύθυνη την δασκάλα της τάξης, κυρία Ανδρεάδη Αγγελική, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία! .

Τι είναι το  eTwinning;

Το eTwinning (www.etwinning.net) είναι μια Ευρωπαϊκή δράση του προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Το eTwinning αποτελεί μέρος του Erasmus+, του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση,  την επικοινωνία και τη συνεργασία.

Η δράση παροτρύνει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από τις χώρες της Ευρώπης να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να δημιουργήσουν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Το eTwinning, από το 2005 μέχρι σήμερα, ενίσχυε την ανάπτυξη συνεργατικών προγραμμάτων μεταξύ σχολείων και εκπαιδευτικών. Η μεγάλη ανάπτυξη του όμως, σε όλη την Ευρώπη, άνοιξε νέες προοπτικές στη δράση. Σήμερα το eTwinning είναι ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών στην ιστορία της εκπαίδευσης.

Οι δραστηριότητες στο etwinning project “ Our Tree of Wishes”, αφορούν μαθητές 7 έως 15, από 24 Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα συνεργατικό Δέντρο Ευχών.

Συγκεκριμένα, διακοσμήσαμε ένα φυσικό δέντρο με κάρτες ευχών, γραμμένες στην κοινή γλώσσα επικοινωνίας μας, την Αγγλική. Οι μαθητές έγραψαν τις ευχές τους και κρέμασαν τις κάρτες τους στο δέντρο του σχολείου. Στη συνέχεια, κάθε σχολείο ετοίμασε κάρτες ευχών και γράμματα για όλους τους άλλους εταίρους. Οι κάρτες από τις άλλες χώρες εκτυπώθηκαν και διακόσμησαν το συνεργατικό Δέντρο Ευχών, σε κάθε σχολείο. Τέλος, είχαμε έναν online διαγωνισμό “Best Tree of Wishes”.

Άλλη μία δραστηριότητα στην οποία συμμετείχαμε ήταν ο διαγωνισμός λογότυπου, στον οποίο συγκεντρώσαμε τις περισσότερες ψήφους και ομορφύναμε με το λογότυπό μας αυτό το υπέροχο project.

Our tree of wishes

Θέλοντας να δημιουργήσουμε ομάδες συνεργασίας και να παρουσιάσουμε μια χώρα της Ευρώπης διαφορετική απ’ τη δική μας, επιλέξαμε την Ουκρανία και τραγουδήσαμε στα Ουκρανικά ένα παραδοσιακό τραγούδι. Άλλες  χώρες ασχολήθηκαν με τις πόλεις, τις τέχνες και τους σπουδαίους ανθρώπους της κάθε χώρας.

Άλλες δραστηριότητες ήταν η δημιουργία ευχετήριας κάρτας, η δημιουργία  συνεργατικού Domino με λέξεις και εικόνες σχετικές με τον «Νέο χρόνο».

Μια απ’ τις ομορφότερες στιγμές μας σε αυτό το μαγικό ταξίδι ήταν όταν συνδεθήκαμε online με το σχολείο της Ουκρανίας και μιλήσαμε μαζί τους, γνωριστήκαμε, δείξαμε τις κάρτες ευχών και τραγουδήσαμε το Ουκρανικό τραγούδι που είχαμε μάθει. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν όταν οι Oυκρανοί μαθητές τραγούδησαν στα ελληνικά ένα τραγούδι που είχαν μάθει με τη δασκάλα τους.

Το έργο μας, παρείχε στους μαθητές μας την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους ,να δουν έναν κόσμο έξω από τα τείχη της τάξης τους, αλλά και να γνωρίσουν τις Ευρωπαϊκές χώρες και τις παραδόσεις τους.  Με βιωματικό τρόπο και χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το Internet συμμετείχαμε σε συνεργατικές δραστηριότητες με τους υπόλοιπους εταίρους και μάθαμε να δουλεύουμε ομαδικά.

Συμπερασματικά, οι στόχοι μας ήταν:

Να προσφέρουμε στους μαθητές μας νέες ευκαιρίες μάθησης.

Να προωθήσουμε την ενεργό συμμετοχή στο σχολικό περιβάλλον.

Να βελτιώσουμε την επικοινωνία, τη συνεργασία, τη λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων στη σχολική κοινότητα.

Να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας.

Να γίνει κατανοητή η έννοια της Ευρώπης και των κοινών μας εθίμων και παραδόσεων.

Επίσης με τη συμμετοχή τους στο έργο, οι μαθητές, γνώρισαν άτομα της ηλικίας τους με διαφορετική μητρική γλώσσα και επικοινώνησαν με μέσο την Αγγλική Γλώσσα, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση των κινήτρων τους για να μάθουν και να χρησιμοποιήσουν την Αγγλική σαν μέσο επικοινωνίας!

Ενθαρρύνθηκε ο διαπολιτισμικός διάλογος. Έμαθαν να σχετίζονται με συνομηλίκους τους από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες! Βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στην Αγγλική, τη χρησιμοποίησαν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Άνοιξαν τα μάτια τους στον κόσμο και κατανόησαν πως, είναι μέλη μιας παγκόσμιας κοινότητας. Έμαθαν να αποδέχονται τις διαφορές και  έτσι, ξεπεράστηκαν οι προκαταλήψεις. Ανέπτυξαν νέες φιλίες. Ενθαρρύνθηκαν οι πραγματικές γλωσσικές δεξιότητες και η περιέργεια των μαθητών.

Ανακαλύπτοντας νέους πολιτισμούς, εμπλούτισαν και ενίσχυσαν την εθνική τους ταυτότητα!

Όλες οι εργασίες έγιναν στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης. Παρόλα αυτά όπου χρειάστηκε βρήκαμε συμπαραστάτες και βοηθούς στο έργο μας. Στη δραστηριότητα της μουσικής μας βοήθησε η μουσικός του σχολείου μας κυρία Ελένη Κυρίτση και κατά την περίοδο που ετοιμάζαμε τις κάρτες με τις ευχές μας βοήθησε η δασκάλα των αγγλικών κυρία Βασιλική Παπασταμούλη . Οι γονείς των μαθητών βρίσκονταν πάντα κοντά μας και ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες όμως οφείλουμε στην κυρία Ευγενία Γκιλπάθη που σχεδίασε το λογότυπό μας και στην κυρία Άννα Μανιάτη που διευκόλυνε την επικοινωνία μας με το σχολείο της Ουκρανίας.

 

Οι εργασίες των παιδιών, ανέβαιναν στην πλατφόρμα του προγράμματος από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό της τάξης.

Η επικοινωνία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών έγινε στην Αγγλική γλώσσα, αλλά στην τάξη, χρησιμοποιήθηκε και η Ελληνική. Συγχαρητήρια στα παιδιά μας, για τη δημιουργικότητα και την εργατικότητά τους. Αυτή ήταν μόνο η αρχή σε αυτό το υπέροχο ταξίδι!!

Ολοκλήρωση έργου eTwinning “Our tree of wishes”

Η πρώτη μας συμμετοχή σε έργο e Twinning ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι μαθητές της β τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λάρυμνας δούλεψαν με πολύ όρεξη και έμαθαν πολλά μέσα απ’ αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία. Σε όλο αυτό το διάστημα συμπαραστάτες ήταν οι γονείς τους που ήταν ανοιχτοί σε νέες ιδέες και πρόσφεραν τη βοήθειά τους όποτε χρειαζόταν.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κυρία Ευγενία Γκιλπάθη που σχεδίασε το λογότυπο του έργου μας που διακρίθηκε και έγινε το λογότυπο όλου του project και στην κυρία Άννα Μανιάτη για την πολύτιμη βοήθειά της στην επικοινωνία μας με το Ουκρανικό σχολείο και την δασκάλα των παιδιών, Τατιάνα Μυρονένκο.

https://view.genial.ly/5efe140ae16c3d0d2b110de0/presentation-our-tree-of-wishes

Γνωρίζοντας τη μουσική της Ουκρανίας

Στα πλαίσια του προγράμματος e twinning και συγκεκριμένα του project Our tree of wishes στο οποίο συμμετέχουμε γνωρίζαμε τη μουσική της Ουκρανίας και γίναμε για λίγο Ουκρανοί μαθητές τραγουδώντας το.

Δείτε το στο slideshare.net

 

Πρόγραμμα e Twinning ”Our tree of wishes”

Στο πλαίσιο του προγράμματος e Twinning η Β’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Λάρυμνας κατασκεύασε το λογότυπό της για το project Our tree of  whishes. Οι μαθητές ακολουθώντας τις οδηγίες της δασκάλας τους χρησιμοποίησαν την τεχνική του πουαντιγισμού σχεδιάζοντας με μπατονέτες και τέμπερες.

Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο και κερδίσαμε στον διαγωνισμό ανάμεσα σε 180 σχολεία απ’ όλη την Ευρώπη. Το λογότυπο που δημιουργήσαμε με τόση αγάπη έγινε το επίσημο λογότυπο της παρουσίασης του Project Our tree of whishes!!!

Our tree of wishes

Μια άλλη εργασία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν η δημιουργία ενός γράμματος προς τους μαθητές των άλλων σχολείων όπου τους γράψαμε λίγες από τις παραδόσεις της χώρας μας και τους μεταφέραμε τις ευχές μας για το νέο έτος που έρχεται.

Γράμμα προς τους μαθητές που project

 

Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα e Twinning: Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων καρτών και ευχών με Πολωνία και Ιταλία

Στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου προγράμματος e Twinning οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν με τη βοήθεια των δασκάλων τους στην ανταλλαγή καρτών και ευχών με σχολεία της Πολωνίας και της Ιταλίας.

  • Τα παιδιά της Α τάξης έφτιαξαν και έστειλαν τις κάρτες τους  σ’ ένα σχολείο της Πολωνίας.
  • Τα παιδιά της  Β τάξης αντάλλαξαν ευχές με μαθητές της Ιταλίας.
  • Τα παιδιά της Γ τάξης αντάλλαξαν ευχές με μαθητές της Ιταλίας.
  • Τα παιδιά της Δ τάξης αντάλλαξαν ευχές με μαθητές της Ιταλίας.
  • Τα παιδιά της Ε τάξης αντάλλαξαν ευχές με μαθητές της Ιταλίας. 

Τα παιδιά της  ΣΤ τάξης αντάλλαξαν κάρτες και ευχές με μαθητές από την Ιταλία.

Στη συνέχεια του προγράμματος αυτού θα στολίσουμε ένα φυσικό δέντρο με τις κάρτες των παιδιών.