Καλημέρα!!! Το Πάσχα πλησιάζει και το αγαπημένο γλύκισμα όλων των παιδιών είναι ο σοκολατένιος λαγός.
Πάμε όμως να μάθουμε , από που πήραμε το έθιμο του Λαγού με τα σοκολατένια αυγά;
Το λαγουδάκι του Πάσχα (Easter Bunny or Easter Rabbit or Easter Hare) είναι σύμβολο της άνοιξης σε πολλές βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Απεικονίζεται σαν λαγός που φορά ρούχα και κρατά πασχαλινά αυγά. Η ρίζες του βρίσκονται στη Γερμανία όπου κατά το έθιμο είχε το ρόλο του δικαστή και αξιολογούσε την συμπεριφορά των μικρών παιδιών κα την αρχή των εορτών του Πάσχα. Εκτός από τα αυγά, συχνά κρατούσε καραμέλες και έφερνε παιχνίδια στα σπίτια των μικρών παιδιών.
Πολλές ιστορίες έχουν γραφτεί για τον πασχαλινό λαγό. Μια από αυτές είναι και η ιστορία της Θείας Λένας ( Αντιγόνη Μεταξά) ” Το λαγουδάκι της Λαμπρής που θα τη βρούμε στο Ανθολόγιο Κειμένων της Α’& Β’ Δημοτικού σελ. 117.
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-A111/671/4457,20042/
Πριν όμως το διαβάσουμε θα μιλήσουμε για τη λέξη Πάσχα . Πάσχα σημαίνει πέρασμα. Πέρασμα για τους Εβραίους της Παλαιάς Διαθήκης από την Αίγυπτο στη Γη της Απαγγελίας με οδηγό το Μωυσή. Πέρασμα για τους Χριστιανούς από το θάνατο , το σκοτάδι στη ζωή και στην αγάπη με οδηγό το Χριστό. Το Πάσχα αλλιώς μπορούμε να το πούμε Πασχαλιά, Λαμπρή, Ανάσταση. Την Κυριακή του Πάσχα γιορτάζουν οι: Αναστάσης, Αναστασία, Πασχάλης, Πασχαλιά, Λάμπρος, Λαμπρινή.
Διαβάζοντας την ιστορία ” Το λαγουδάκι της Λαμπρής ” καταλαβαίνουμε ότι τα λαγουδάκια αυτή την εποχή δίνουν μεγάλη χαρά στα παιδιά. Τι συναισθήματα έχετε εσείς αυτή την εποχή;
Φτιάξτε το δικό σας λαγουδάκι δείχνοντας τα συναισθήματά σας.
Τα λαγουδάκια από τις μικρές μου πασχαλίτσες είναι υπέροχα !
Το χαρούμενο λαγουδάκι του Χρήστου
το ενθουσιασμένο λαγουδάκι της Ζωής
τα χαριτωμένα λαγουδάκια του Γιάννη
το όμορφο λαγουδάκι του Λευτέρη
τα υπέροχα λαγουδάκια του Μάριου και της μικρής του αδελφής της Λυδίας
τα χαρούμενα λαγουδάκια της Αλεξάνδρας
τα ευτυχισμένα λαγουδάκια του Βασίλη
τα γελαστά λαγουδάκια της Αιμιλίας
το ξεχωριστό λαγουδάκι της Άρτεμις
το ντροπαλό λαγουδάκι του Θοδωρή
το εργατικό λαγουδάκι του Βασίλη Στ.
Οι λαγοί αγαπούν τα ποιήματα ! Διάβασε το παρακάτω ποίημα! Σου θυμίζει κάτι; Διάβασε ξανά και το ποίημα στο βιβλίο της Γλώσσας μας “Μια Κυριακή του Μάρτη”.
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-A110/660/4236,19662/
Ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές έχουν τα δύο ποιήματα; Αν θέλεις ζωγράφισέ το.
Βοήθησε να φανερωθούν οι λαγοί και τα πασχαλινά αυγά τους!
Περιμένω τις υπέροχες ζωγραφιές σας!
Τώρα μπορείς να διαβάσεις ξανά από τον μικρό αναγνώστη το βιβλίο “Το Πάσχα του Πασχάλη”.
http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip22/Default.html
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους !!!