Νέο «laptop των 75 δολαρίων»

Με την αφαίρεση του κλασικού εξωτερικού περιβλήματος και τη μετατροπή του σε «ηλεκτρονικό βιβλίο» και με μειωμένη τιμή στα 75 δολάρια παρουσιάστηκε το νέο ΧΟ Laptop που σχεδιάστηκε για τους μαθητές στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο εμπνευστής του προγράμματος «Ένα Λάπτοπ για Κάθε Παιδί», Νίκολας Νεγκρεπόντε, παρουσίασε την ηλεκτρονική συσκευή που μοιάζει με βιβλίο, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Οι πρώτες συσκευές ΧΟ2 θα είναι έτοιμες για παράδοση σε παιδιά το 2010. «Η δημιουργία αυτού του laptop πηγάζει από μια διαφορετική ιδέα» υπογράμμισε ο Νεγκρεπόντε.

Ο υπολογιστής είναι έτσι σχεδιασμένος για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από περισσότερα από ένα παιδιά ταυτόχρονα και παρέχει συνδυαστικά τις λειτουργίες ενός υπολογιστή και ενός ηλεκτρονικού βιβλίου, με τις λειτουργίες ενός πληκτρολογίου.

Η νέα συσκευή καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και έχει μικρότερο βάρος. Το πρόγραμμα OLPC σχεδιάζει να πωλήσει 100.000.000 υπολογιστές μέσα στο 2008, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Νεγκρεπόντε.

Οι περισσότερες χώρες διστάζουν να αγοράσουν τον νέο υπολογιστή γιατί δεν «τρέχει το λειτουργικό σύστημα Windows της Μicrosoft» ανέφερε ο ίδιος. To παλαιότερο laptop, έφερε το λειτουργικό σύστημα Linux.

“ΗΜΕΡΗΣΙΑ” 22/5

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση