Η τελευταία Εκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πρόοδο των 27 χωρών της στον τομέα του ICT

Έχοντας στη διάθεσή του την πιο πρόσφατη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της 17ης Απριλίου 2008, το ICTPLUS.GR παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την θέση της χώρας στα 27 ευρωπαϊκά κράτη για την αξιοποίηση των υπηρεσιών ICT, τους τομείς στους οποίους πρόκειται να δοθεί άμεση προτεραιότητα και σε ποια σημεία η χώρα υστερεί αλλά και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η Ερευνα της Ε.Ε έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές ανακριβείς μελέτες, ακόμη και διεθνών Οργανισμών, οι οποίες δημιουργούν σύγχυση και αφορμές για αμφιλεγόμενες ανακοινώσεις που υποβαθμίζουν αναίτια σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται από Δημόσιους Φορείς και Επιχειρήσεις για να αλλάξει η πορεία της χώρας προς την Ψηφιακή Εποχή. Τα στοιχεία της Ερευνας της Ε.Ε δείχνουν παραστατικά ότι την τελευταία τριετία καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια στην Ελλάδα, όμως απαιτείται τουλάχιστον τριπλασιασμός του σημερινού ρυθμού για να μπορέσει η χώρα να αφήσει τα «ιστορικά χαμηλά», που καταγράφει ακόμη στις κατατάξεις και παρά τις υψηλές επενδύσεις που αναμφισβήτητα πραγματοποιούνται σε όλους τους τομείς του ICT.
Η Ερευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταγράφει τις επιδόσεις όλων των χωρών της στους τομείς της Ευρυζωνικότητα, της Χρήσης του Ιντερνετ, της Ψηφιακής Υγείας, του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, της Απασχόλησης και της Εξειδίκευσης, και τους Δείκτες της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και των τομέων του ICT και του R&D. Μία προσεκτική εξέταση των μετρήσεων, των στοιχείων και των Δεικτών της Ερευνας της Ε.Ε. δείχνει ότι υπάρχει συνέχεια και διαχρονική τήρηση στοιχείων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα, ακόμη και σε μία επιφανειακή θεώρηση, της διατύπωσης ασφαλών συμπερασμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πίνακα των επιδόσεων της Ελλάδος στην αξιοποίηση των Τεχνολογιών και των Υπηρεσιών του τομέα ICT τα αρχικά συμπεράσματα που μπορεί να βγουν είναι τα εξής:
Στον τομέα της Ευρυζωνικότητας η Ελλάδα με 72% αγγίζει σχεδόν το ευρωπαϊκό ποσοστό διείσδυσης (77%) στις επιχειρήσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Δράσεις του Ε.Π Κοινωνία της Πληροφορίας πέτυχαν απόλυτα και με ταχύτητα τους στόχους τους. Όμως παρά την υψηλή σύγκληση στα ποσοστά η χώρα μας είναι μόλις 19η στις 27 της Ε.Ε. Στους άλλους τομείς της Ευρυζωνικότητας, που αφορούν τους πολίτες και τα νοικοκυριά, παρά τα σημαντικά βήματα και τον υψηλό ρυθμό που έχει επιτευχθεί την τελευταία διετία χρειάζεται πολλαπλασιασμός των προσπαθειών και του ρυθμού διείσδυσης της ευρυζωνικοτητας καθώς η απόσταση που χωρίζει τη χώρα από τον μέσο όρο των Ε.Ε27 είναι πολύ μεγάλη.

Στην χρήση του Ιντερνετ καταγράφεται τουλάχιστον 30% ρυθμός αύξησης σε όλους τους επί μέρους δείκτες την τριετία 2005-2007, όμως η διαφορά από τον μέσο όρο των Ε.Ε 27 είναι πάνω από το 40%. Εκτιμάται ότι αυτή η μεγάλη διαφορά οφείλεται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του κοινού απέναντι στην χρήση ψηφιακών υπηρεσιών σε καθημερινές συνήθειες και εργασίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ελληνες δεν διαβάζουν περιοδικά και εφημερίδες από το Ιντερνετ, ούτε ακούνε μουσικά, ούτε φυσικά βλέπουν webTV. Αντίθετα κατεβάζουν παιχνίδια, ενώ ακόμη αποφεύγουν να στέλνουν e-mails (21% έναντι 48% του πληθυσμού στην Ε.Ε των 27).
Τέλος οι Δείκτες συμμετοχής του τομέα ICT στο ΑΕΠ και στην Ερευνα-Καινοτομία-Ανάπτυξη παρουσιάζουν μία ασυμμετρία. Ενώ η χώρα είναι πρώτη (1η !!!!) στην ανάπτυξη του τομέα ICT στην Ευρώπη, και τρίτη (3η !!) στην δαπάνη των επιχειρήσεων για υπηρεσίες και υποδομές ICT, ανεξάρτητα αν αυτό μπορεί να αποδοθεί στην υλοποίηση του Ε.Π «Κοινωνία της Πληροφορίας», στους άλλους τομείς αυτής της κατηγορίας που καταγράφουν δείκτες όπως π.χ ελληνικές εξαγωγές ICT, συμμετοχή του ICΤ στο συνολικό ΑΕΠ ή στο σύνολο της απασχόλησης επανερχόμαστε πάλι στις γνωστές επιδόσεις σχεδόν πρώτοι από το τέλος.

Αυτή τη «ασυμμετρία» απεικονίζεται χαρακτηριστικά στη συγκριτική διακύμανση όλων των δεικτών αξιοποίηση των τεχνολογιών ICΤ της χώρας σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ότι οι Δείκτες της χώρας, ενώ ξεκινούν από πολύ χαμηλά (χαμηλότερα από όλες τις χώρες) δεν καταφέρνουν παρά να φτάσουν στην ανώτατη επίδοσή τους σχεδόν στο μέσον των θετικών επιδόσεων όλων των άλλων χωρών.

Αποσπάσματα από άρθρο του Γιάννη Χαλβατζή στο www.ictplus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση