Μέτρα για ασφαλέστερη χρήση του Web από ανηλίκους στην ΕΕ

Τη λήψη επιπλέον μέτρων για την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου από τους ανήλικους χρήστες έχει ως στόχο το νέο πρόγραμμα «Ασφαλέστερο Διαδίκτυο» που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, θα έχει τετραετή διάρκεια -από το 2009 έως το 2013- και θα αξιοποιεί περαιτέρω το ήδη επιτυχημένο «Πρόγραμμα για το Ασφαλέστερο Διαδίκτυο» που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. στις χώρες-μέλη της. Μία από τις σημαντικές καινοτομίες του νέου προγράμματος είναι ότι θα καλύπτει πρόσφατες υπηρεσίες επικοινωνιών από το Web 2.0, όπως τα ιδιαίτερα δημοφιλή στη νεολαία site κοινωνικής δικτύωσης, καθώς επίσης και με τη μετάδοση επιβλαβούς και ακατάλληλου περιεχομένου μέσω της κινητής τηλεφωνίας. Το νέο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, προβλέπει: Τη δημιουργία εθνικών σημείων επαφής στα οποία το κοινό θα μπορεί να καταγγέλλει παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο και επιβλαβείς συμπεριφορές, ιδίως υλικό παιδικής πορνογραφίας και εκμετάλλευσης.

Την υποστήριξη αυτορυθμιστικών πρωτοβουλιών της αγοράς, κίνητρα για τη συμμετοχή παιδιών και νέων στις προσπάθειες διαμόρφωσης ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος, ιδίως μέσω επιτροπών νέων.

Την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω δράσεων που θα απευθύνονται σε παιδιά, γονείς και δασκάλους, τις ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών στο πλαίσιο δικτύου εθνικών κέντρων ευαισθητοποίησης, την υποστήριξη σημείων επαφής στα οποία γονείς και παιδιά θα μπορούν να λάβουν συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατόν να προφυλαχθούν στο διαδίκτυο. Τη δημιουργία βάσης γνώσεων με τη συγκέντρωση ερευνητών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαδικτυακής ασφάλειας των παιδιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χρήση νέων τεχνολογιών από τα παιδιά, τις επιρροές που ασκούνται σε αυτά και για τους συναφείς κινδύνους.

Για την υλοποίηση του νέου προγράμματος λήφθηκαν υπόψη τα αποτελέσματα δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποίησε η Επιτροπή από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2007, καθώς επίσης και οι συστάσεις των ίδιων των παιδιών στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας που οργανώθηκε στο πλαίσιο της «Ημέρας για Ασφαλέστερο Ιnternet» τον περασμένο μήνα.

Ταχεία δράση
Παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι «στις περιπτώσεις που υφίσταται παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο θα εξασφαλιστεί ταχεία και αποφασιστική δράση των δημόσιων αρχών μέσω ενισχυμένων συστημάτων υποβολής καταγγελιών». Η αρμόδια επίτροπος για θέματα Κοινωνίας των Πληροφοριών κ. Βίβιαν Ρέντινγκ υπογράμμισε: «Είμαι πεπεισμένη ότι το νέο πρόγραμμα θα καταστήσει την Ευρώπη υπόδειγμα όσον αφορά την προστασία των ανηλίκων από τις καταχρήσεις στον χώρο του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας».

Σημειώνεται ότι πρόσφατα οι μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη υπέγραψαν κοινό μνημόνιο για την προστασία των ανήλικων χρηστών και την απαγόρευση της πρόσβασης σε περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας από κινητά τηλέφωνα. Εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και ειδική έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για τη λήψη μέτρων προστασίας των ανηλίκων χρηστών από τα site που προσφέρουν υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα Facebook και MySpace.
Άρθρο του Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ 12/3/2008

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση