Ευρεσιτεχνία από το ΑΠΘ υποψήφια για τα European inventor awards 2016
H ευρεσιτεχνία με τίτλο: Μέθοδος και σύστημα συνδυασμού σημάτων με απουσία εκτίμησης κέρδους καναλιών, για εφαρμογή σε δέκτες ασύρματων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων επιλέχτηκε από τον ΟΒΙ για να την προτείνει στο European Patent Office στο πλαίσιο των European inventor awards 2016.
Καθώς η τεχνολογία των κινητών επικοινωνιών εξελίσσεται με ολοένα και πιο ραγδαίους ρυθμούς, η ανάγκη για internet υψηλών ταχυτήτων στις κινητές συσκευές, όπως σε έξυπνα κινητά και ταμπλέτες γίνεται όλο και πιο επιτακτική, με τους χρήστες να θεωρούν πλέον δεδομένο ότι στις κινητές συσκευές μπορούν να έχουν ταχύτητες ίδιες με αυτές στον υπολογιστή τους.
Για την επίτευξη τέτοιων ταχυτήτων σε κινητές συσκευές το πλήθος των διαθέσιμων κεραιών παίζει καθοριστικό ρόλο. Ταυτόχρονα, όμως, το πλήθος των κεραιών αυξάνει την πολυπλοκότητα, τις απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ και άρα το κόστος των συσκευών. Η παρούσα ευρεσιτεχνία επιτυγχάνει τη χρήση πολλαπλών κεραιών σε κινητές συσκευές χωρίς όμως να αυξάνει την πολυπλοκότητα ή την αναγκαία επεξεργαστική ισχύ.
Η παρούσα ευρεσιτεχνία στοχεύει στην επίτευξη υψηλών ταχυτήτων μετάδοσης δεδομένων σε κινητές συσκευές μέσω της χρήσης πολλαπλών κεραιών χωρίς όμως να αυξάνει την πολυπλοκότητα ή την αναγκαία επεξεργαστική ισχύ και άρα το κόστος των κινητών συσκευών. Συγκεκριμένα, με την παρούσα ευρεσιτεχνία δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης ασύρματων δεκτών χαμηλής πολυπλοκότητας, καθώς σύμφωνα με τη λειτουργία του δέκτη δεν είναι απαραίτητη η χρήση κυκλωμάτων εκτίμησης του κέρδους καναλιού σε κάθε όδευση.
Οι πρακτικές εφαρμογές της παρούσας ευρεσιτεχνίας περιλαμβάνουν την υλοποίηση πρακτικών τηλεπικοινωνιακών δεκτών για κινητές ασύρματες συσκευές όπως σε κινητά τηλέφωνα, μειώνοντας το κόστος κατασκευής, ενώ παράλληλα διατηρώντας την απαιτούμενη ποιότητα υπηρεσιών (Quality of Service).
Το μέγεθος της αγοράς για τη συγκεκριμένη ευρεσιτεχνία είναι πολύ μεγάλο, καθώς το κόστος κατασκευής των κινητών συσκευών αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την εμπορική επιτυχία τους. Παράλληλα, με τον προτεινόμενο δέκτη είναι δυνατή η αξιοποίηση των τελευταίων προτύπων συστημάτων κινητής τηλεφωνία (π.χ., 4ης γενιάς και έπειτα), όπου η χρήση πολλών κεραιών στο δέκτη θεωρείται αναγκαία για την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων internet σε κινητές συσκευές.
Για τα βραβεία επιλέγονται αξιόλογα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) από κάθε χώρα κράτος-μέλος του EPO, που έχουν Ευρωπαϊκό ΔΕ.
H ομάδα των εφευρετών αποτελείται από τους:
Γ. Καραγιαννίδη, Καθηγητή ΑΠΘ, Διευθυντή Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων
Τηλ:2310 994178,
http://geokarag.webpages.auth.gr/
Α. Λιούμπα, Δρ. Ηλεκτρολόγο Μηχανικό & Μηχανικό Υπολογιστών
Δ. Μιχαλόπουλο, Δρ. Ηλεκτρολόγο Μηχανικό & Μηχανικό Υπολογιστών.
http://www.rc.auth.gr/Announcement/Details/Item/14326?ReturnToPage=1&PageSize=3