Συνοπτικό υπόμνημα για τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Δ.Ο.Ε.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με έγγραφό του στις 29 Ιανουαρίου, αμέσως μόλις αναλάβατε τα καθήκοντά σας, ζήτησε συνάντηση μαζί σας προκειμένου να καταθέσει, πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, τις απόψεις του κλάδου των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για όλα τα μεγάλης σημασίας ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν.

  Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί, όπως μας ενημέρωσαν από το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, μετά την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. , ευελπιστώντας τα δίκαια αιτήματα, οι θέσεις και οι προτάσεις μας να τύχουν, από τη νέα πολιτική ηγεσία, της δέουσας αντιμετώπισης και προσοχής σε αντίθεση με ότι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου, παραθέτει συνοπτικά τα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

  • Στη χώρα μας οι δαπάνες το 2015 για την Παιδεία αγγίζουν το 2% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι, και πάλι, από τις τελευταίες χώρες της Ε.Ε. σε δαπάνες για την εκπαίδευση. Είναι αυτονόητο πλέον ότι με τα ελάχιστα χρήματα που διατίθενται για την Παιδεία το 2015 θα υπάρξουν, για μια ακόμη χρονιά, τεράστιες ακάλυπτες ανάγκες και δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τη νέα κυβέρνηση (όπως είχε κάνει και με την προηγούμενη) να αυξήσει τώρα τις δαπάνες για την Παιδεία – μέχρι και 5% του ΑΕΠ, να μεριμνήσει για έκτακτο κονδύλιο ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων καθώς και για την ορθολογική κατανομή των κοινοτικών πόρων ιδιαίτερα για θεσμούς που αφορούν στην Π.Ε., τη σημασία και την αξία της οποίας όλοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται. Η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του και να στηρίξει έτσι την ελληνική μαθητιώσα νεολαία που αποτελεί το μέλλον αυτού του τόπου.