Αλεξανδρος Λαζαρίδης

Φυσική Αγωγή

Αρχική » Σύμβολα Ολυμπιάδων

Σύμβολα Ολυμπιάδων

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ολυμπιάδων είναι τα σύμβολα (Μασκότ – Mascottes).

1.  Τι είναι Mascotte;

Η λέξη «Mascotte» εμφανίστηκε στη Γαλλική γλώσσα στα τέλη του 19ου αίωνα και εντάχθηκε στην κατηγορία «γούρια». Οι μασκότ είναι πρωτότυπα ανθρωπόμορφα ή ζωόμορφα αντικείμενα και λειτουργούν ως οικοδεσπότες, που καλωσορίζουν τους αθλητές και τους επισκέπτες. Ενσωματώνουν καθολικές Ολυμπιακές αξίες και, επίσης, εισάγουν μια τοπική πινελιά.

Η πρώτη μασκότ ήταν ο Shuss και ξεκίνησε ως πείραμα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Γκρενόμπλ το 1968.

Η πρώτη επίσημη μασκότ στην Ολυμπιακή ιστορία γεννήθηκε στο Μόναχο το 1972 και ήταν ένας σκύλος Dachshund, ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βαυαρία με το όνομα Waldi.

Ο Φοίβος και η Αθηνά ήταν τα σύμβολα (μασκότ) των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η έμπνευση δημιουργίας των μασκότ για την εξαμελή ομάδα με επικεφαλής τον Σπύρο Γκόγκο προήλθε από το γυναικείο ειδώλιο το οποίο εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο. Είναι δύο αδέρφια που αντιπροσωπεύουν τη συμμετοχή και την ομαδικότητα κι όχι τη νίκη. Ο Φοίβος είναι εμπνευσμένος από τον θεό Απόλλωνα-Φοίβο, θεό της μαντικής, του ήλιου και της μουσικής, ενώ η Αθηνά από τη θεά της σοφίας η οποία ήταν και προστάτιδα της πόλης της Αθήνας. Αυτές οι μασκότ φανερώνουν την σχέση που είχε η Ελλάδα από πολύ παλιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Πηγή: https://el.wikipedia.org).


2. Δες τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων εδώ.


3. Παρακολούθησε την παρουσίαση σχετικά με τις μασκότ περασμένων Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών (πάτα στη φωτογραφία):


4. Ζωγράφισε/σχεδίασε μία μασκότ, όπως θα σου άρεσε να αντιπροσωπεύει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη συνέχεια τοποθέτησε το σκίτσο σου στη διαδικτυακή διεύθυνση:

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Όνομα συντάκτη

Όνομα:

Αλέξανδρος Λαζαρίδης

Σύντομο βιογραφικό:

M.Sc Διατροφή & Άσκηση – 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων