Αλεξανδρος Λαζαρίδης

Φυσική Αγωγή

Αρχική » Δείκτης Μάζας Σώματος

Δείκτης Μάζας Σώματος

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένας δείκτης του σωματικού λίπους για να προσδιοριστούν οι κατηγορίες του σωματικού βάρους. Δηλαδή, υπολογίζεται αν κάποιος αν έχει χαμηλό ή φυσιολογικό σωματικό βάρος και αν είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Ο δείκτης αναπτύχθηκε από τον Βέλγο μαθηματικό, αστρονόμο και στατιστικολόγο Adolphe Quetelet (1796-1874), που ενδιαφερόταν να μελετήσει τα ανθρώπινα φυσικά χαρακτηριστικά και τις κοινωνικές δεξιότητες (The Truth about BMI: Is the Body Mass Index messing with your Mind?).

Όμως, αυτός ο υπολογισμός μειονεκτεί στο ότι δε λαμβάνει υπόψη το λιπώδη ιστό έναντι του μυϊκού. Λόγου χάρη, ένα άτομο που ασκείται συστηματικά μπορεί να έχει μεγαλύτερο ΔΜΣ σε σύγκριση με κάποιο άλλο του ίδιου ύψους, γιατί έχει μεγαλύτερο ποσοστό μυϊκής μάζας. Στην περίπτωση αυτή, η αυξημένη μυϊκή μάζα δε σημαίνει, ότι είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

 

  1. Παρακολούθησε τα βίντεο για τον υπολογισμό και την κατανόηση του ΔΜΣ:


 

2. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι επιπτώσεις σε ψυχοσωματικές επιπτώσεις και σαφείς οδηγίες για την πρόληψη υψηλών τιμών του Δείκτη Μάζας Σώματος:

Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις επιπτώσεις από τους μαθητές.


 

3.1 Επισκέψου μία από τις παρακάτω διαδικτυακές ιστοσελίδες και υπολόγισε το ΔΜΣ σου (η πρώτη ιστοσελίδα αφορά παιδιά – νεαρής ηλικίας άτομα):

3.2 Πάτα στη φωτογραφία για να οπτικοποιήσεις το σχήμα του σώματός σου. Περίστρεψε το σώμα για να έχεις πλήρη προβολή 360ο  μοιρών (ισχύει κυρίως για ενήλικες και βοηθά να έχεις μελλοντική εκτίμηση του πως θα μοιάζει το σώμα σου):

  • Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους ΔΜΣ που υπολογίστηκαν και ποιες συνήθειες χρειάζεται να αλλάξουν, ώστε να υπάρξει βελτίωση της υγείας.

 


 

4. Παιχνίδι στο Quizizz “Δείκτης Μάζας Σώματος”.

 

 


5. Αξιολόγηση μαθήματος

Πάτα στην παρακάτω εικόνα για να εμφανιστεί η φόρμα αξιολόγησης του μαθήματος και εξέφρασε την άποψή σου:

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Όνομα συντάκτη

Όνομα:

Αλέξανδρος Λαζαρίδης

Σύντομο βιογραφικό:

M.Sc Διατροφή & Άσκηση – 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων