Αλεξανδρος Λαζαρίδης

Φυσική Αγωγή

Αρχική » Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής

Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής

Τι είναι και πώς καθορίστηκε η Πυραμίδα Μεσογειακής Δίαιτας;

Η Μεσογειακή Δίαιτα βασίζεται στις διατροφικές παραδόσεις της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας, της περιόδου του 1960 και αποδίδεται σχηματικά σε μορφή πυραμίδας.  Η επιλογή αυτών των δύο περιοχών και της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου προέκυψε από την αξιολόγηση των ακόλουθων τριών παραγόντων:

  • Την αποδοχή ότι η νοσηρότητα από χρόνια νοσήματα σε αυτούς τους πληθυσμούς κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ήταν από τις χαμηλότερες στον κόσμο και το προσδόκιμο επιβίωσης για τους ενήλικες των πληθυσμών αυτών ήταν από τα υψηλότερα (παρά το γεγονός ότι η παροχή ιατρικών υπηρεσιών δεν ήταν ικανοποιητική εκείνη την περίοδο)
  • Τη μελέτη των δεδομένων εκείνης της εποχής, τα οποία πιστοποιούν το χαρακτήρα των διατροφικών συνηθειών στις περιοχές αυτές και,
  • Την ταύτιση των διατροφικών προτύπων που αποκαλύπτονται από αυτά τα στοιχεία και τις σύγχρονες αντιλήψεις για την άριστη διατροφή, όπως προκύπτει από επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο )

(Πηγή: Υπουργείο Υγείας – Τομέας Διατροφής)


  1. Θυμάσαι ποιες είναι οι ομάδες τροφίμων; Πάτα στην εικόνα για να παίξεις το παιχνίδι:

  2. Παρακολουθήστε το 1′ βίντεο για την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής δίνοντας προσοχή σε ποιο επίπεδο της πυραμίδας (που αντιπροσωπεύει τη συχνότητα κατανάλωσής τους) τοποθετούνται τα τρόφιμα.


3. Κατανόησες τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής; Βρες τις σωστές απαντήσεις πατώντας εδώ ή σαρώνοντας με εφαρμογή  από την κινητή συσκευή σου το QR Code (στα δεξιά):


4. Τοποθέτησε τα τρόφιμα σύρωντάς τα στο σωστό πεδίο ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσής τους, που ορίζει η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής. Πάτησε εδώ ή σάρωσε με εφαρμογή  από την κινητή συσκευή σου το QR Code (στα δεξιά):


5. Φτιάξε τη δική σου διατροφική πυραμίδα!

Τοποθέτησε τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων στο κατάλληλο επίπεδο της πυραμίδας με βάση τις αρχές της μεσογειακής διατροφής και τη διατροφική τους αξία. Η εφαρμογή ανοίγει πατώντας στην εικόνα:

 

Στη συνέχεια, πάρε στιγμιότυπο οθόνης και τοποθέτησέ το στο φάκελο του μαθήματος.


6. Σχεδιασμός Πυραμίδας Διατροφής

6.1 Οι μαθητές έχοντας στη διάθεσή τους 10′ χωρίζονται σε τυχαίες ομάδες των 5 ατόμων και συνεργατικά σχεδιάζουν δύο πυραμίδες διατροφής. Αναγράφουν τα τρόφιμα, που συνήθως καταναλώνουν. Στην 1η πυραμίδα αναγράφουν τα τρόφιμα, που καταναλώνουν στην πραγματικότητα, και στη 2η κάνουν τροποποιήσεις αλλάζοντας τις θέσεις τους ή προσθαφαιρώντας σχετικά με το τι θα ήταν καταλληλότερο.

6.2 Στη συνέχεια, ένας μαθητής από κάθε ομάδα παρουσιάζει αιτιολογώντας πιθανές τροποποιήσεις και ακολουθεί σχολιασμός από τα μέλη των άλλων ομάδων (Διάρκεια δραστηριότητας 15′).


7. Αξιολόγηση μαθήματος

Πάτα στην παρακάτω εικόνα για να εμφανιστεί η φόρμα αξιολόγησης του μαθήματος και εξέφρασε την άποψή σου:

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Όνομα συντάκτη

Όνομα:

Αλέξανδρος Λαζαρίδης

Σύντομο βιογραφικό:

M.Sc Διατροφή & Άσκηση – 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων