akyriakou's blog

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα από τη καθιέρωση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συναλλαγής των πολιτών με τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Ιαν 202113
Διοικητικά έγγραφα

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα από τη καθιέρωση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συναλλαγής των πολιτών με τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Η επικοινωνία και η συναλλαγή των πολιτών με τις Δημόσιες Υπηρεσίες υπήρξε πάντα ένα ακανθώδες πρόβλημα με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών, την απώλεια χρόνου και εργατοωρών για το Δημόσιο και ίσως και ζημία των πολιτών.

Η ηλεκτρονική επικοινωνία στις συναλλαγές των πολιτών με τις Δημόσιες Υπηρεσίες, πριν μιλήσουμε για τα προτερήματα ή και για τα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει, είναι εκ των πραγμάτων αναγκαία, εφόσον συμβαδίζει με την τεχνολογική εξέλιξη και μοιραία επιβάλλεται να εδραιωθεί.

Προτέρημα είναι η μεγάλη ταχύτητα με την οποία μπορεί να διεκπεραιωθεί ένα έγγραφο. Εάν η αίτηση γίνει ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία, χωρίς την υποχρέωση του αιτούντος να μεταβεί αυτοπροσώπως, αντιλαμβανόμαστε την οικονομία χρόνου, χρήματος και κόπου. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό στην παρούσα κατάσταση της πανδημίας. Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η άσκοπη μετακίνηση υπαλλήλων πετυχαίνονται με τη χρήση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Ένα μειονέκτημα είναι η έλλειψη αμεσότητας και παροχής πληροφόρησης. Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει και τα δύο μέρη της συνδιαλλαγής – ο υπάλληλος και ο πολίτης- να έχουν κάποιες βασικές ικανότητες ακρίβειας στο λόγο, σωστής έκφρασης και κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως ακριβώς και στη δια ζώσης επικοινωνία. Η σύνταξη των εγγράφων θα πρέπει να είναι ακριβής.  Το τελευταίο μας φέρνει σε ένα άλλο μειονέκτημα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας που είναι η απαίτηση για την  ύπαρξη ενός υπόβαθρου γνωστικού και τεχνικού, που ίσως να μην το διαθέτουν οι παλαιότερες γενιές. Αυτό όμως νομοτελειακά στην επόμενη γενιά θα εκλείψει, καθώς η  νέα γενιά ήδη είναι εκτεθειμένη σε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας, τον ψηφιακό.

Η εξοικονόμηση αρχειακού χώρου είναι τεράστια, εφόσον τα ψηφιακά δεδομένα δεν χρειάζονται χώρο. Αυτό συνεπάγεται και εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Η ταχύτερη επεξεργασία και η άντληση των δεδομένων σε πολλές μορφές είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα της ψηφιοποίησης της επικοινωνίας. Αιτήσεις των πολιτών για πρόσβαση σε δεδομένα που τους αφορούν, δίνονται σε άμεσο χρόνο με μηδενικό χρόνο αναμονής και μετακίνησης των υπαλλήλων σε αρχεία.

Έχει αναφερθεί πως η ασφάλεια των ψηφιακών δεδομένων δεν είναι δεδομένη και πως οι υποκλοπές μειώνουν την αξία της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι κινδύνευαν τα συμβατικά έντυπα αρχεία. Οι κλείδες ασφαλείας σε Δημόσια Αρχεία είναι αρκετά ασφαλείς.

Συνοψίζοντας, θεωρώ πως τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συναλλαγής των πολιτών με τις Δημόσιες Υπηρεσίες υπερτερούν των όποιων μειονεκτημάτων.

 

από κάτω από: Απόψεις| με ετικέτα , ,  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα από τη καθιέρωση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συναλλαγής των πολιτών με τις Δημόσιες Υπηρεσίες.    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

Θεολογικά

Σκακιστική άσκηση



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων