Τένις στην αυλή το σχολείου. Γιατί όχι!!!

2018-02-06

(Επιμέλεια Αναστάσης Κροκίδας)

Η Βρετανική Ομοσπονδία Τένις (LTA) τα τελευταία χρόνια σχεδίασε και παρουσίασε ένα πρόγραμμα εισαγωγής και βασικής εκμάθησης του παιχνιδιού του τένις στα σχολεία. Αυτός ο βήμα – βήμα οδηγός μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα σε κάθε συνηθισμένο Ελληνικό σχολείο:

  • χωρίς να απαιτείται γήπεδο ή φιλέ τένις στην αυλή
  • χωρίς ειδικές γνώσεις του τένις από την/τον εκπαιδευτικό Φ.Α.
  • χωρίς ιδιαίτερες οικονομικές δαπάνες για ρακέτες ή μπαλάκια

Η Ελληνική έκδοση ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΕΝΝΙΣ είναι σήμερα διαθέσιμη δωρεάν για όλες/ους ενδιαφέρονται και έχουν ανοιχτούς ορίζοντες.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την εφαρμογή του προγράμματος:

 

ΡΑΚΕΤΕΣ:  Χρειάζονται 20-24 παιδικές ρακέτες αλουμινίου (όχι απαραίτητα από τις γνωστές αναγνωρισμένες μάρκες), μεγέθους 58-65 cm μήκος. Εάν το σχολείο μας δεν διαθέτει ρακέτες μπορούμε κατά προτεραιότητα:

πιο αργά μπαλάκια για πιο εύκολο παιχνίδι
  • να ζητήσουμε από τους μαθητές μας να φέρουν κάποια ρακέτα ξεχασμένη από το σπίτι τους για ένα μικρό διάστημα (θα φέρουν σίγουρα με χαρά 15-20 ρακέτες),
  • να απευθυνθούμε στο Σύλλογο Κηδεμόνων να αγοράσει (σίγουρα θα ενδιαφερθούν αν ακούσουν για τένις και επιπλέων 20 ρακέτες από γνωστά παιχνιδάδικα δεν κοστίζουν πάνω από 150 ευρώ),
  • να ζητήσουμε δανικές ρακέτες από το γειτονικό Αθλητικό Σωματείο Τένις (δεν θα έχουν λόγο να μην συμβάλουν στην διάδοση του αθλήματος που υπηρετούν).
διαφορετικό μέγεθος για διαφορετική ηλικία

 

 

 

 

 

 

street tennis – τένις παντού

ΜΠΑΛΑΚΙΑ: Όπως με τις ρακέτες έτσι και με τα μπαλάκια κάθε ηλικία χρησιμοποιεί το δικό της μπαλάκι (διαφορετικό βάρος, μέγεθος, αναπήδηση). Έτσι κάνουμε το παιχνίδι πολύ πιο εύκολο για τον μαθητή που παίζει τένις για πρώτη φορά. Η πιο καλή επιλογή είναι τα κόκκινα μπαλάκια. Αν ωστόσο δε μπορούμε να τα αγοράσουμε μέσω του Συλλόγου Γονέων, υπάρχει και η λύση να αναζητήσουμε παλιά – φθαρμένα μπαλάκια (οποιουδήποτε χρώματος) από κάποιο Αθλητικό Σύλλογο Τένις που σίγουρα τα ανακυκλώνει κάθε μήνα (σίγουρα δεν είναι κάτι γι αυτούς να δωρίσουν 30-40 παλιά μπαλάκια που αποσύρουν τακτικά). Τα μπαλάκια είναι σημαντικό στοιχείο του εξοπλισμού και μην προσανατολιστείτε σε ανώνυμα ή κινέζικα γιατί θα σκάνε άτσαλα και ανεξέλεγκτα.

 

ΦΙΛΕ: Δεν χρειάζεται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασπροκόκκινη ταινία σήμανσης (σαν της αστυνομίας), πορτοκαλί πλαστικό δίχτυ (χρησιμοποιείται στα δημόσια έργα), σχοινί, φιλέ badminton (κοστίζει περιπου 10 ευρώ), ή ότι άλλο σας υπαγορεύσει η φαντασία σας.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Τελευταίο αλλά πιο σημαντικό! Καθορίστε, ενημερώστε και επιμείνετε συστηματικά στους κανόνες ασφάλειας, γιατί η ρακέτα μπορεί να γίνει όργανο τραυματισμού.

Street tennis – Φιλιππιάδα
Street tennis – Πάτρα

Σεμινάρια εκπαιδευτικών Φ.Α.  Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης στο “τένις στα σχολεία”