ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ! ένα άθλημα για όσους αρέσουν τα «ήρεμα» νερά.

(Επιμέλεια Κοντιζάς Μόσχος Κ.Φ.Α.)

Η κωπηλασία είναι ένα ολυμπιακό άθλημα που έχει τις ρίζες του στα βάθη της αρχαιότητας, συνδυάζοντας  το θέαμα με τον αμείωτο συναγωνισμό. Οι Αγώνες γίνονται σε  φυσικό  περιβάλλον, όπως λίμνες ή κανάλια. Αρκεί να παρακολουθήσει κάποιος μια φορά αγώνες κωπηλασίας για να γίνει θαυμαστής του αθλήματος. Οι βάρκες τα κουπιά ,ο συγχρονισμός των αθλητών, συνθέτουν μια εντυπωσιακή εικόνα. Στην κωπηλασία έχουμε δύο είδη σκαφών. Τα σκάφη (σκιφ) στα οποία οι κωπηλάτες κρατούν δύο κουπιά και τα σκάφη στα οποία οι κωπηλάτες κρατούν από ένα κουπί (δεξιά ή αριστερά).Στην κατηγορία των σκιφ  έχουμε τα αγωνίσματα του απλού , του διπλού και του τετραπλού σκιφ, με πλήρωμα που αποτελείται από ένα ,δύο και τέσσερις αθλητές αντίστοιχα. Στην δεύτερη κατηγορία τα αγωνίσματα είναι της δικώπου, της τετρακώπου και της οκτακώπου(το πιο εντυπωσιακό αγώνισμα της κωπηλασίας). Η απόσταση των αγώνων είναι 2000μ και ως προς το βάρος των αθλητών υπάρχει και η ελαφριά κατηγορία που είναι μέχρι 70κ για τους άνδρες και 57κ για τις γυναίκες. Ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κανείς είναι οι ηλικίες μεταξύ 11-13ετών. Απαραίτητη  προϋπόθεση είναι η καλή γνώση κολύμβησης.

Γιατί να επιλέξουμε την κωπηλασία για το παιδί μας;

  1. Είναι ιδανική για βελτίωση της φυσικής κατάστασης.
  2. Βοηθάει στην ενδυνάμωση των μυών.
  3. Τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία της ομαδικής εργασίας.
  4. Είναι ένα άθλημα  όπου δεν υπάρχει επαφή με τον αντίπαλο, αποφεύγοντας έτσι τραυματισμούς και εντάσεις.
  5. Βοηθά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.
  6. Φέρνει τα παιδιά  κοντά στη φύση, κάνοντας τα πιο ευαίσθητα σε ζητήματα οικολογίας ενώ παράλληλα τα απομακρύνει από τους υπολογιστές και τη καθιστική ζωή.
  7. Τα παιδιά αποκτούν υπευθυνότητα, μαθαίνουν να σέβονται και να προσέχουν το αθλητικό υλικό, γνωρίζοντας ότι η αντικατάσταση του λόγω κόστους είναι πολύ δύσκολη.